Fra rettsaken: Dagsavisenjournalist Nina Johnsrud vitnet i saken mot Ubaydullah Hussain. Foto:Kathrine Geard
Fra rettsaken: Dagsavisenjournalist Nina Johnsrud vitnet i saken mot Ubaydullah Hussain. Foto:Kathrine Geard

Hussain dømt for trusler

Nina Johnsrud: Forventet retten ville statuere et eksempel

Dagsavisens journalist Nina Johnsrud er i Spania når dommen mot tidligere leder i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain faller i Oslo tingrett fredag. Hussain fikk 120 dagers fengsel, 60 dager ble gjort betinget, 53 dager ble trukket fra for utholdt varetektsfengsling i 2012. Prøvetiden er to år.

Etter det journalisten erfarer vil dommen bli stående.

– Det er ikke et poeng for meg at han havner i fengsel. Truslene er fra et miljø og ikke en person. Men det var hans autosignatur, og han har tatt på seg ansvaret, det skal man ikke ta fra ham, sier Johnsrud. 

Statuerer eksempel

Hun har ikke lest domspremissene når Journaliste snakker med henne. Så hun understreker at hun kun uttaler seg på bakgrunn av straffeutmålingen.

– Jeg forventet at retten ville statuere et eksempel. Dommen er ikke avskrekrekkende høy, men kanskje det er nok til at de skjønner at det går en grense ved ytringer om vold.

Hun ser på det som en isolert sett mild dom, men sammenliknet med forrige gang det var domsfellelse for trusler mot journalister, synes hun straffutmålingen er riktigere. Dommen mot Hussain er over dobbel så høy.

Dømt på fire av fem tiltalepunkt

Ifølge NRK fortalte dommeren i Oslo tingrett at retten ikke festet lit til hans forklaringer om at truslene mot to journalister og en aktør i retten, ikke var ment som faktiske trusler.

Han ble frikjent på tiltalepunktet om hatefulle ytringer mot Amal Aden, men altså dømt for sine trusler mot en aktør i retten, dødstrusler mot to  journalister og hatefulle ytringer mot Det mosaiske trossamfunn.

Powered by Labrador CMS