Forhandlingsleder Bente Sabel og NJ-leder Elin Floberghagen. Foto: Birgit Dannenberg
Forhandlingsleder Bente Sabel og NJ-leder Elin Floberghagen. Foto: Birgit Dannenberg

NJ brøt forhandlingene

Ville ikke bytte opphavsrett med ekstra lønnstillegg.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Journalistlag brøt forhandlingene med Mediebedriftenes Landsforening ved 23-tiden tirsdag kveld.

– Jeg er veldig skuffet over at vi ikke kom i land med forhandlingene. MBL ville ikke snu journalistenes dårlige lønnsutvikling. Vi har virkelig forsøkt å finne løsninger, men det var til slutt ikke noen annen mulighet enn å gå til Riksmeklingsmannen, sier NJ-leder Elin Floberghagen til Journalisten.no.

NJ/MBL-oppgjøret gjelder for nær 4.000 NJ-medlemmer i aviser, ukepressen, digitale medier og etermedier.

Krevde 12.000 ekstra

NJ krevde et generelt tillegg på 1.950 kroner og et like-/lavlønnstillegg på 975 kroner på årsbasis. Dette er tillegg som ble gitt i oppgjøret for frontfagene i LO/NHO-området, og i andre oppgjør. MBLs tilbud inneholdt disse tilleggene.

Derimot avviste MBL ifølge Floberghagen å etterkomme NJs krav om et ekstra lønnstillegg på 12.000 kroner, på bakgrunn av dårlig lønnsutvikling de siste ti årene.

– Vi har dokumentert et lønnsetterslep, men MBL møtte oss med å gå til angrep på Journalistavtalen. For å gå med på å gi oss noe ekstra som kunne kompensere for lønnsetterslepet, krevde MBL blant annet at NJ skulle godta å droppe opphavsrettstillegget i Journalistavtalen. Det gjelder betaling for videreutnyttelse av redaksjonelt stoff på nett- og mobilplattformene. Det kunne vi ikke akseptere, og dermed stanset forhandlingene opp, sier Floberghagen.

Varslet krav

Opphavsretten er regulert i paragraf 42 i Journalistavtalen. Ulike opphavsrettstillegg kan gi medarbeiderne opptil 4.250 kroner i årlige sentrale tillegg. MBL hadde på forhånd varslet krav om endringer i opphavsrettsavtalen, men detaljene kom først på bordet underveis i de to dager lange forhandlingene.

MBL ville også ha ut alle frilansavtaler, fototillegget for journalister i aviser og ukeblader og journalisters rett til å kreve fritak for turnusarbeid når man har passert 55 år, samt stramme inn muligheten for de sentrale partene å bistå i lokale forhandlinger.

Forbereder mekling

NJ starter nå forberedelser til mekling og eventuell streik. Onsdag tar NJ-ledelsen kontakt med Riksmeklingsmannen for å melde plassoppsigelse for medlemmene i MBL-området. Klubblederne i MBL-bedriftene samles til tariffkonferanser i perioden 4. til 10. mai, mens landsstyret kalles inn til møte 4. mai.

Powered by Labrador CMS