MBL og NJ ved forhandlingsstart av hovedoppgjøret.
MBL og NJ ved forhandlingsstart av hovedoppgjøret.

6.100 til alle i MBL-oppgjøret

Ble enige i det sentrale hovedoppgjøret i natt.

Publisert Sist oppdatert

Klokken 02.30 i natt var de enige. Etter å ha forhandlet for rundt 3.100 journalister siden tirsdag, ble Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) enige i den sentrale delen av årets hovedoppgjør.

Resultatet er et generelt tillegg på 6.100 kroner til alle. NJs opprinnelige krav var på 11.000 kroner til alle.

MBL opererer med en ramme for oppgjøret på 2,8 prosent.

Tillegget som er fremforhandlet sentralt kommer i tillegg til det som gis lokalt.

En gjennomsnittsjournalist tjente ifølge NJ og MBLs omforente lønnsstatistikk 606.808 kroner i bransjelønn i fjor. Tallet inkluderer fastlønn og tillegg for ulempe, foto, opphavsrett og lokalkontor.

– Vi gikk inn i forhandlingene med et tydelig mandat fra våre medlemmer, og en rekke viktige krav. Det har vært svært krevende forhandlinger, og begge parter har lagt ned mye arbeid for å komme fram til et tilfredsstillende resultat, sier leder Hege Iren Frantzen i NJ i en pressemelding.

–Forhandlingene har vært krevende, men konstruktive. Vi er fornøyde med å ha kommet i havn med en forhandlingsløsning som sikrer journalistene en lønnsutvikling på linje med samfunnet for øvrig, sier MBLs forhandlingsleder Else Margrethe Husby i en melding.

Partene er dessuten enig om å innføre et nytt, timebasert ulempesystem. Men detaljene må utredes, og det er et arbeid et partssammensatt utvalg har frist til desember med å komme med forslag på.

Det nye systemet må ikke føre til at kostnadene knyttet til ulempe økes eller reudseres mer enn 3 prosent. Det nye systemet kan bli innført allerede om ett år.

Av tekstendringer kommer det nå nye bestemmelser i avtaleverket om at det lokalt kan bes om møter med NJ og MBL i løpet av 8 dager under en lokalavtaleforhandling.

Partene er også enig om at sosiale medier omfattes av arbeidstidsbegrepet og om å jobbe for å slå sammen dagens fire avtaler innenfor MBL-området til én.

Du kan lese hele protokollen her.

Powered by Labrador CMS