Sun Heidi Sæbø og Kristoffer Egeberg i sving under kinesisk UDs pressekonferanse denne uken. Foto: Privat.
Sun Heidi Sæbø og Kristoffer Egeberg i sving under kinesisk UDs pressekonferanse denne uken. Foto: Privat.

Midt i fredsprisstormen

Journalistektepar fra Dagbladet traff blink med flytting til Beijing.

Publisert Sist oppdatert

I august pakket ekteparet Sun Heidi Sæbø og Kristoffer Egeberg kofferter og datamaskiner og vendte nesen mot Kina. Mens Kristoffer skulle jobbe fulltid for Dagbladet, tok Sun Heidi permisjon for å studere kinesisk. Men også hun skulle jobbe med planlagte reportasjer og ved større hendelser.

Sterkt

Da Nobelkomiteen kunngjorde at Liu Xiaobo skulle få årets fredspris, ble situasjonen en litt annen. For de to var lenge de eneste journalistene som hadde direkte kontakt med fredsprisvinnerens hustru.

– Hvordan oppsto denne kontakten?

– Det er et godt spørsmål som kanskje best kan besvares av Liu Xia selv. Da tausheten ble brutt søndag kveld lokal tid var det vi som fikk mailen. Hun ba oss spre budskapet om at hun var satt i husarrest, og at de hadde ødelagt telefonen hennes. Videre fortalte hun at hun hadde fått forbud mot å treffe media og venner. Omtrent samtidig sendte hun ut en lignende melding på Twitter, skriver paret i en epost.

Dialog

De forteller at dialogen mellom dem fortsatte på mail og det var først etter en stund paret forsto at de var de eneste journalistene Liu Xia kommuniserte direkte med. Hun fortalte blant annet om hvordan ektemannen hadde mottatt budskapet om prisen. Kristoffer forteller at han tror intervjuet de gjorde med Liu Xia noen dager før tildelingen, bidro til at de også i ettertid har god kontakt med henne.

– Vi hadde god dialog, og hun ga oss blant annet et av sine sterke dikt hun ville dele med Norge. Det kan hende det var derfor hun valgte oss. Men det kan også være at vår mail tilfeldigvis var øverst på lista da hun logget seg på søndag kveld, forteller han.

Medier

De to forteller at oppmerksomheten fra internasjonale medier var større halvannen uke før tildelingen, enn den var etter. Særlig viser de til det kinesiske utenriksdepartementets pressekonferanse før høstferien, hvor flere medier gikk sammen og presset på for å få et svar om hvorfor Liu Xiaobo sitter i fengsel, og hvordan en tildeling vil kunne påvirke forholdet mellom Norge og Kina.

– Dette førte til slutt til at viseutenriksminister Fu Ying måtte komme på banen og svare på påstanden om at hun hadde presset Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad. Daily Mail, The Guardian, Reuters og Voice of America var blant dem som kastet seg på.

Tirsdag fikk de to meldt på direkten i Dagbladet hvordan Kina ser på tildelingen, og hvordan den kan påvirke forholdet de to landene mellom.

Fokus

Planen var at Sun Heidi skulle studere, men flere store nyhetssaker som da Pernille Marie Thronsens drapsmann Zhao Fei flyktet til Beijing og terrorsaken med norsk-uiguren Mikael Davud som en av de siktede og antatt hovedmann, har krevd oppmerksomhet. Kinesiske myndigheter ønsker Davud utlevert.

– Sånn sett kunne neppe timingen vært bedre da vi valgte å reise til Kina. Men du har rett – det har gått ut over Sun Heidis studier. Heldigvis har vi en arbeidsgiver som skjønner dette og ser verdien av å ha oss begge på fulltid i situasjoner som denne. Men det er kanskje en fattig trøst for kinesisklæreren, skriver Kristoffer.

Lukket

Kina er ikke kjent for sin åpenhet overfor mediene. Da Jagland gikk på podiet for å kunngjøre årets tildeling, gikk samtidig CNN og BBC i svart i Kina. Ekteparet Sæbø og Egeberg forteller at hele helgen har vært spesiell. Det var tydelig utenfor Liu Xias bolig at prisen provoserte kinesiske myndigheter.

At det også er lagt ett fullstendig lokk over saken, er en uvant opplevelse.

– I det daglige merkes det at Twitter, Facebook og YouTube er blokkert i Kina, blant verktøyene vi er vant til å bruke hjemme.

Ved årsskiftet kommer de hjem igjen. I hvert fall er det planen. Men først skal kinesiske myndigheter ta stilling til om Liu Xia får reise til Norge i midten av desember for å ta i mot prisen. Det er ikke sikkert det blir så mye studier fram til da.Powered by Labrador CMS