Maktglad, manipulerende og strategisk briljant

Slik var tidligere Dagblad-redaktør Arve Solstad, hevder «Storoksen»-forfatter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette er en bok om makt. Om hvordan du skaffer deg makt og hvordan du utøver den, sammenfatter Christopher Hals Gylseth. Han har skrevet biografien «Storoksen. Arve Solstad og Dagbladet», som ble lansert i Oslo i dag.

Tilstede var også Arve Solstad, som har gitt Gylseth fri adgang til alt han måtte ha av gamle dokumenter og notater, men som ellers har holdt fingrene langt unna bokprosjektet.

– Jeg er så heldig at jeg ikke har lest boka. Jeg har faktisk ikke sett den før nå, men i dag er jeg selvsagt litt skeptisk, sa Solstad (76), som var sjefredaktør i Dagbladet fra 1973 til 1990.

Strategisk briljant

I boka beskriver Hals Gylseth journalist Solstad som «den kritiske
journalistikkens far», og som redaktør trekker han fram langsiktighet, grundighet og hans briljante evne i utøvelsen av makt og strategisk tankegang som Storoksens fremste egenskaper.

– Dagbladet var et vepsebol av krangler, intriger, store egoer og primadonnaer. Avisa var et helvete å styre, men Solstad viste en imponerende evne til å få gjennom sin vilje. Som redaktør var han tålmodig og unngikk direkte konflikt, og gikk heller bakveier for å sikre at hans ønsker ble en realitet. Han kunne være manipulerende, sier forfatteren om den gamle Dagblad-redaktøren.

Gylseth har tidligere gitt ut seks bøker, heriblant biografien om VG-redaktør Olav Thommessen. Forfatteren har kjent Solstad i mange år, noe han betrakter som en styrke mer enn en hemsko under arbeidet med Storoksen-boka.

– Det var lite med personen Solstad som forbauset meg, men jeg ble
overrasket over at det handlet så mye om strategi og makt.

Drittavisen Dagbladet

«Jeg leser ikke den drittavisen», svarte Arve Solstad da Hals Gylseth spurte om han skulle kjøpe med Dagbladet til et lunsjmøte hjemme hos gamleredaktøren for noen år siden. Solstad ville heller ha Dagens Nyheter og et par engelske aviser.

Men ellers avviser Arve Solstad konsekvent å uttale seg om sin gamle avis.

– Klart jeg har visse synspunkter om Dagbladet, men ser ingen vits i å gå ut med dem. Men jeg er imponert over at de har klart å komme seg gjennom opplagsfallet, og ellers kan jeg si at det er noe forbanna tull at Dagbladet var en eneste fyllekule, som noen har sagt. Da gjaldt det eventuelt hele pressen.

Powered by Labrador CMS