Ny gravejournalist til PST

Ny gravejournalist til PST

Dobbelt SKUP-vinner forlater Aftenposten til fordel for sikkerhetspolitiet.

I fjor ble det kjent at en tidligere ansatt ved Institutt for Journalistikk ble ansatt som researcher i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Nå har PST hentet inn nok en gravejournalist som researcher på åpne kilder.

Gjør noe riktig

Journalisten, som ikke ønsker å bli navngitt, kommer fra Aftenposten og har vunnet flere Skup-priser. Han sier at han ikke ser at arbeidsoppgavene får de store endringene, og vil gjøre mye av det samme som han har gjort gjennom sine mange år som journalist. Bortsett fra å publisere informasjonen han henter inn. 

- Det viser at journalister gjør noe riktig og at andre i samfunnet oppfatter det som en viktig kompetanse, sier han på spørsmål om hvorfor han tror PST henter inn nok en journalist. 

400 om jobben

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken sier at journalisten konkurrerte med 400 søkere om stillingen som researcher.

- Han er den best kvalifiserte til stillingen i avdelingen for åpne kilder som vi fortsatt bygger opp. 

I avdelingen, forteller han, finnes også folk med teknologisk bakgrunn og ansatte med kompetanse på kulturforståelse. Hugubakken sier at det ikke er journalister isolert de er på jakt etter, men at de ønsker folk som kan dykke dypt i informasjon som ligger åpent på nett, men likevel ikke er tilgjengelig for alle. 

- Journalister er gode på å finne informasjon gjennom dypdykk på nett, og å finne informasjon som er relevant. Det er ikke alle som klarer å finne denne informasjonen selv om den er åpen. Du trenger en viss kompetanse. Og så må man kunne sette sammen informasjonen, og journalister er flinke å til å sette slikt i system. 

Gjeldende regler

Hugubakken understreker at det likevel ikke er all informasjon de to researcherne kan hente ut, noe begrenses gjennom regler og lover. 

Hva om journalistene en dag sier opp i PST for å gå tilbake til journalistikken igjen?

- Da gjelder ingen andre føringer enn tausehetsplikt og sikkerhetsloven. Det er ingen ny problemstilling. Vi har gjennom de siste ti årene får en stadig større sivil bemanning som det også er høy turn-over på. Og de må forholde seg til disse føringene. 

(PST har i likhet med sine to eks-journalister bedt om at vi ikke navngir dem. Vi har valgt å ta hensyn til oppfordringen.)

Annonser

Stikkord:

Les også

Reportasje:

SANDNESSJØEN (Journalisten): Helgelands Blad holder til i et hus fra 1920 med eget trykkeri.

STORTINGET (Journalisten:) Partiets nye mediepolitiske talsperson sier han vil legge vekt på å lytte til mediebransjeaktørene.

Forlater Rema 1000 etter mindre enn ett år.