Lokalaviser rammet av flom

Vann har ført til strømbrudd på Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flommen rammer nå de første mediebedriftene. I Amedias lokaler på Lillestrøm har en vannlekkasje slått ut internett-tilkoblingen til en rekke av konsernets aviser. 

Jobber på 3G

– Vi har fått en vannlekkasje i kjelleretasjen i Roseveien. Der ligger sentral infrastruktur i forhold til strømførende kretser. Det betyr at strømmen er slått ut av en oversvømmelse som har vært stor, sier teknologidirektør Tom Lekang i Amedia.

I tillegg er redaksjonelle løsninger rammet, fordi interne kommunikasjonsløsninger ligger i senteret som er rammet.

Mange journalister rundt om i landet har for øyeblikket derfor ikke tilgang til internett på jobben. I stedet må de jobbe over internett via for eksempel 3G på mobilen.

– Leserne taper

I Nordlys oppdateres ikke nettsiden som følge av datakrasjet på Kjeller. Sjefredaktør Anders Opdahl synes det er et tankekors at datasentralen er plassert i en kjeller, som nå er full av vann. Selv synes han det ikke høres så altfor lurt ut å plassere en datahjerne i en fuktig kjeller. Men når det er sagt kan det jo være at den er sikret med panser og andre ting han ikke kjenner til.

– Det er jo veldig deilig, dette. For vi er jo i samme modus som vi var i 1997. Vi er koblet fra omverden og nettet er uvesentlig. Og så kan vi fokusere på den deilige papiravisen…

– Altså leserne våre taper. For vi er i praksis lammet, for alt vi har av løpende nyhetsdekning i dag er fokusert opp mot digitale plattformer.

Og så er det et paradoks at mens datasentralen fylles med vann på Østlandet, har vi den fineste dagen i manns minne her i Tromsø, sier Opdahl, som forklarer at de fortsatt har mulighet til å oppdatere nettsiden med mobiltelefonen. - Det er ikke akkurat optimalt.

Jobber med backup

Amedia jobber nå med Telenor for å teknisk få internett fra et annet sted.

– De får internett i løpet av minutter. Vi har også drift på to andre lokasjoner, så vi jobber med å switche om, sier Lekang.

– Har dere vært for dårlig forberedt?

– Dette har aldri skjedd i mine år i Amedia.

– Men mange av oss som er oppvokst på Romerike husker storflommen i 1995?

– Ja, men Roseveien ligger høyt oppe. Jeg tipper det er vannstrømmer som kommer opp fra Skedsmoplatået.

Sistnevnte er backupløsninger for det redaksjonelle systemet som Lekang lover på plass i løpet av formiddagen.

Databaser og produksjonsplattform er så langt ikke rammet fordi det ligger i et annet datarom. Lekang sier konsernet også har backup på dette på andre plasser i Oslo-regionen.

Som følge av internettbruddet har Amedia-ansatte heller ikke hatt tilgang til epost i dag tidlig. Mobiltelefoner er ikke rammet.

Trykkeriet på Lillestrøm er ikke rammet av flommen.

Powered by Labrador CMS