BBC. Foto: Flickr.com/Creative Commons/Tim Loudon
BBC. Foto: Flickr.com/Creative Commons/Tim Loudon

BBC lanserer nyhetstjeneste for nordkoreanere

BBC lanserer nyhetstjenester på radio og nett for nordkoreanere i et forsøk på å utvide publikummet sitt til 500 millioner innen 2022, opplyser kringkasteren.

Publisert Sist oppdatert

Planen innebærer at BBC skal lage radioprogrammer, nettsaker og stoff i sosiale medier på koreansk. Nyhetstjenesten er myntet på lyttere og lesere i det strengt sensurerte landet, der folk er nødt til å ty til ulovlige løsninger for å få tilgang til uavhengig informasjon og mediedekning. Fra før er sendingene til Voice of America og Radio Free Asia beregnet på nordkoreanske lyttere.

Lanseringen er et tiltak for å henge med på en internasjonal trend blant de store kringkasterne om å stadig nå nye områder og publikummere. Den nye nyhetstjenesten til BBC innebærer imidlertid en risiko for å forstyrre det diplomatiske forholdet mellom London og Pyongyang.

– Gjennom krig, revolusjoner og andre globale endringer har folk verden over tydd til vår verdensdekning for å få upartiske nyheter. Dette er fortsatt like relevant i dag, sier direktør Fran Unsworth for BBCs World Service.

I mai ble BBC-journalist Rupert Wingheld-Hayes pågrepet, forhørt i timevis og til slutt utvist av landet da han dekket et valg i partikongressen.

Kringkasteren satser på å doble sitt publikum innen 2022. De skal også lansere nyhetstjenester på ti andre språk, i tillegg til koreansk.

– Dette er en historisk dag for BBC. Denne utvidelsen av World Service er den største siden 1940-tallet, sier BBC-sjef Tony Hall.