Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Birgit Dannenberg
Kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Birgit Dannenberg

Huitfeldt vil ha avstand

BERGEN (Journalisten): Kulturministeren vil ha en selvstendig klagenemnd for konsesjonsspørsmål. – Problematisk i og med at vi eier NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under sin tale ved åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen gjorde kulturminister Anniken Huitfeldt det klart at kulturdepartementet på sikt ikke skal være klageinstans i spørsmål om konsesjoner, slik det var i de to rundene etter Medietilsynets tildeling av lokalradiokonsesjoner.

– Jeg vil legge dette fram for Stortinget denne våren, sier statsråden til Journalisten.

Klagenemnd

Arbeidet med en omlegging ble startet av Huitfeldts forgjenger Trond Giske for to år siden da ha sendte spørsmålet på høring. Nå tar dagens kulturminister skrittet videre. Det er spesielt eierskapet staten har i NRK, hvor kulturministeren er kringkastingens generalforsamling, som er utslagsgivende.

Huitfeldt ser for seg at det så snart som mulig blir etablert en egen klagenemnd, ikke ulik det som eksisterer for spørsmål om eierskap. Hvor snart en slik nemnd vil bli etablert er avhengig av hvor snarlig Stortinget har mulighet til å behandle spørsmålet. Statsråden mener dette vil bidra til å styrke Medietilsynet som en frittstående instans.

Overkjørt

– Det vil føre til en sterkere uavhengighet, sier hun til Journalisten.

Områdeleder Gudbrand Guthus i tilsynet er enig. Han setter stor pris på at dette nå går mot en gjennomføring. Siden 2008 har tilsynet opplevd at de er blitt overkjørt av kulturdepartementet i sine tildelinger av lokalradiokonsesjoner. I den grad at daværende statsråd Trond Giske forkastet den første tildelingsrunden i 2008.

– Dette er positivt. Man kan jo si at det gjør oss mer selvstendige.

Powered by Labrador CMS