Lokalaviser rammet av flom

Vann har ført til strømbrudd på Lillestrøm.

Publisert Sist oppdatert

Flommen rammer nå de første mediebedriftene. I Amedias lokaler på Lillestrøm har en vannlekkasje slått ut internett-tilkoblingen til en rekke av konsernets aviser. 

Jobber på 3G

– Vi har fått en vannlekkasje i kjelleretasjen i Roseveien. Der ligger sentral infrastruktur i forhold til strømførende kretser. Det betyr at strømmen er slått ut av en oversvømmelse som har vært stor, sier teknologidirektør Tom Lekang i Amedia.

I tillegg er redaksjonelle løsninger rammet, fordi interne kommunikasjonsløsninger ligger i senteret som er rammet.

Mange journalister rundt om i landet har for øyeblikket derfor ikke tilgang til internett på jobben. I stedet må de jobbe over internett via for eksempel 3G på mobilen.

– Leserne taper

I Nordlys oppdateres ikke nettsiden som følge av datakrasjet på Kjeller. Sjefredaktør Anders Opdahl synes det er et tankekors at datasentralen er plassert i en kjeller, som nå er full av vann. Selv synes han det ikke høres så altfor lurt ut å plassere en datahjerne i en fuktig kjeller. Men når det er sagt kan det jo være at den er sikret med panser og andre ting han ikke kjenner til.

– Det er jo veldig deilig, dette. For vi er jo i samme modus som vi var i 1997. Vi er koblet fra omverden og nettet er uvesentlig. Og så kan vi fokusere på den deilige papiravisen…

– Altså leserne våre taper. For vi er i praksis lammet, for alt vi har av løpende nyhetsdekning i dag er fokusert opp mot digitale plattformer.

Og så er det et paradoks at mens datasentralen fylles med vann på Østlandet, har vi den fineste dagen i manns minne her i Tromsø, sier Opdahl, som forklarer at de fortsatt har mulighet til å oppdatere nettsiden med mobiltelefonen. - Det er ikke akkurat optimalt.

Jobber med backup

Amedia jobber nå med Telenor for å teknisk få internett fra et annet sted.

– De får internett i løpet av minutter. Vi har også drift på to andre lokasjoner, så vi jobber med å switche om, sier Lekang.

– Har dere vært for dårlig forberedt?

– Dette har aldri skjedd i mine år i Amedia.

– Men mange av oss som er oppvokst på Romerike husker storflommen i 1995?

– Ja, men Roseveien ligger høyt oppe. Jeg tipper det er vannstrømmer som kommer opp fra Skedsmoplatået.

Sistnevnte er backupløsninger for det redaksjonelle systemet som Lekang lover på plass i løpet av formiddagen.

Databaser og produksjonsplattform er så langt ikke rammet fordi det ligger i et annet datarom. Lekang sier konsernet også har backup på dette på andre plasser i Oslo-regionen.

Som følge av internettbruddet har Amedia-ansatte heller ikke hatt tilgang til epost i dag tidlig. Mobiltelefoner er ikke rammet.

Trykkeriet på Lillestrøm er ikke rammet av flommen.