Redaktør Anders Opdahl i Nordlys. Foto: Lars Åke Andersen
Redaktør Anders Opdahl i Nordlys. Foto: Lars Åke Andersen

Starter opp Nordlys TV

Skal bli Nord-Norges nyhetskanal.

I mai ble det kjent at VG i høst kommer med en nyhets-tv-kanal med distribusjon gjennom blant annet Canal Digital. 

Regional-TV

Nå kommer Nordlys med det samme. Nordlys TV som starter opp i september/oktober får distribusjon gjennom bakkenettet, Canal Digital, og kanskje lokale bredbåndsaktører. Distribusjonen blir nasjonal, men nedslagsfeltet blir Troms og Finnmark.

– Vi tenker regional-TV. Lokal-TV er blitt for lite. Vi har en regional merkevare og tror vi kan få en relevant posisjon på TV i løpet av kort tid, sier ansvarlig redaktør Anders Opdahl i Nordlys. 

Han beskriver kanalen som en krysning mellom lokal-TV og nyhetskanal. Sendeskjemaet vil ifølge redaktøren bestå av en dynamisk loopsending med vekt på å kjøre live når det skjer ting.

– Vi har investert tungt i liveutstyr. Det skal veldig dårlig mobildekning til for at vi ikke skal kunne gå live fra hvor som helst i Troms og Finnmark.

Til parallellen om at VGTV også starter TV til høsten, sier Opdahl at Nord-Norge i større grad enn resten av landet består av én felles offentlighet.

Inntektsstrømmer

Nordlys har den siste tiden rullet ut flere nysatsinger, inkludert næringslivsnettstedet nord24.no og nettstedet buzzit.no for historier som har appell i sosiale medier. Opdahl håper TV-kanalen, som de andre satsingene, skal bidra på inntektssida.

– Vi må finne en bærekraft for journalistikken, og gjøre det lønnsomt. Det er krevende med bare web-TV. Derfor supplerer vi med lineær distribusjon. Jeg tror ikke TV i Nord-Norge blir veldig big business. Men vi må ta svingen innom tradisjonell TV for å prøve inntektene. 

Nordlys har allerede døpt om stillingstittelen til alle fotografene til videojournalister. TV-redaksjonen består av tre tidligere fotografer, en produsent, en leder, samt en omskolert vaktsjef.

– Han er et stort talent for levende bilder. I tillegg drar vi veksler på bred TV-kompetanse i staben for øvrig. Vi har mange som både har jobbet nasjonalt og lokalt med levende bilder, både foran og bak kamera.

Brukerinntekter?

Opdahl vil ikke svare på om de får inntekter fra TV-distributørene, i form av brukerinntekter fra Canal Digital.

– Det vil jeg foreløpig ikke kommentere. Men annonser blir viktige for oss.

– Men ikke bare annonser?

– Jeg tror jeg har svart på det spørsmålet. 

Nordlys har tidligere tapt flere millioner kroner på TV-satsingen Tromsø TV, som ble nedlagt i 2008.