Namdalsavisa har mottatt dette bildet fra en leser. Foto: privat
Namdalsavisa har mottatt dette bildet fra en leser. Foto: privat

Her har avisbudet satt fyr på Namdalsavisas lørdagsutgave

– Sier litt om en håpløs situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Noen og tredve aviser mener Norpost brenner i veikanten på vei over Lifjellet i Lierne kommune. Fotografen mener det må ha vært flere.

– Det sier litt om frustrasjonen og den håpløse i situasjonen budene befinner seg i. Og så sier det noe om rammene som er lagt til grunn fra departementets side når de har etablert et system hvor totalt ukjente skal ta seg over Lifjell en gang i uken natt til lørdag. Det er ingen takknemlig jobb, sier sjefredaktør Kim Riseth i Namdalsavisa (NA) til Journalisten.

LES OGSÅ: Listhaugs rådgiver Espen Teigen driter i om noen mener Sylvi Listhaug bryter ned den offentlige samtalen

Kim Riseth. Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavisa
Kim Riseth. Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavisa

I bunken du ser på bildet over er det nok flest eksemplarer av hans avis. Men også flere fra Trønder-Avisa og Adresseavisa.

Kvikkas forteller om bud som ble trakassert første leveringshelg

Leier inn i flere ledd

Riseth forklarer at Lierne, som er en av 15 kommuner i NAs dekningsområde, er på størrelse med Vestfold. I kommunen bor det 1.400 personer fordelt på like over 630 husstander. Nesten 450 av disse abonnerer på NA. Men de har ikke sett stort til den på lørdager etter at Posten ikke lenger stod for distribusjonen.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Når det i tillegg er slik at det ligger 5 centimeter nysnø på veien og det må det dobbelte til for at det skal brøytes, blir det vanskelig når man ikke kjenner området. Fem timer estimerer Riseth at det tar å kjøre ruten.

LES OGSÅ: Leo Ajkic får Fritt Ords honnør-pris for TV-serien Flukt

Det hjelper heller ikke stort når tilbyderne leier tjenester i flere ledd nedover. Ifølge Namdalsavisa hadde Kvikkas leid inn Norpost for å få de aktuelle avisene distribuert. Norpost hadde på sin side leid inn noen andre til å gjøre jobben.

Lørdagen byr på problemer for avisen.

– Den første måneden fantes det ikke bud i kommunen. Det fikk vi ikke beskjed om heller. Fortsatt er det problemer i enkelte deler av kommunen, forklarer Riseth.

Nå rasler rådmann Karl Audun Fagerli i Lierne kommune med sabelen. Han vurderer å anmelde både Kvikkas og Norpost for tyveri av aviser abonnentene har betalt for.

– Nå har vi i Lierne vært belemret med ny ombringing av lørdagsavisene i snart fire måneder, og med omtrent fire unntak, har lørdagsavisene kommet enten søndag, mandag eller uteblitt helt, sier rådmannen til NA. Han er klar for å ta opp saken med regjeringen.

Norposts Eskil Fossum sier til NA at det ligger utenfor hans ansvar at budet har kastet avisene og satt fyr på disse. Og at det aktuelle budet er sagt opp. Han legger til at det jobbes for å få tak i lokale bud.

Strid om betaling til distribusjonsselskap

Taper penger

Tilbake i Namsos sitter Riseth og er bundet av en nasjonal avtale. For Trønder-distribusjon kunne godt tatt over rutene, men da må det kompenseres fra Kvikkas. Det blir i så fall en kontraktsforhandling. I mellomtiden taper NA penger.

– Vi ettergir betaling til abonnentene som er rammet, og samtidig mottar vi regning fra Kvikkas for en jobb som ikke er utført. På toppen av dette er det en fare for tap av abonnenter.

For å demme opp sender NA nå ut tekstmeldingen til abonnentene for å få svar på om de har mottatt lørdagsavisen. I tillegg er lørdagsseksjonen løftet ut av lørdagsavisen og satt inn i helgebilag på fredag.

– Men folk forventer fortsatt lørdagsavisa.

Aviser kutter lørdagen

Powered by Labrador CMS