Leder av NJ Frilans Anette Selmer Andresen. Foto: Birgit Dannenberg
Leder av NJ Frilans Anette Selmer Andresen. Foto: Birgit Dannenberg

Frilansere frykter svenske «slavekontrakter» til Norge

Ukebladkonsernene vil styrke egne rettigheter for videresalg av frilansernes arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Før jul gikk det svenske journalistforbundet ut og advarte sine frilansmedlemmer mot å skrive under på en ny avtale som var sendt ut av Aller Media. Ifølge svenske Journalisten ville avtalen gi ukebladkonsernet ubegrenset rett til å videreformidle innkjøpt materiale innad i konsernet på tvers av landene det opererer i, samt 50 prosent av inntektene ved videresalg til tredjeparter.

Svenske Journalisten omtaler kontrakten som «fulavtal», som betyr «slavekontrakt».

Frivillig

Ifølge fredagens utgave av Klassekampen tilbys svenske frilansere kun 10 prosent av salgssummen ved videresalg. Bonnier krever ifølge avisen også at tidligere leverte arbeider skal omfattes av avtalen.

– Nå frykter vi at vilkårene blir ytterligere forverret, sier redaksjonsklubbens leder Sonja Nordanger i Aller Media til Klassekampen.

Leder Anette Andresen i NJ Frilans sier til samme avis at med det de «svenske» betingelsene vil være umulig å oppnå en inntekt som man kan leve av.

Mediekonsernene uttaler til Klassekampen at det er frivillig å signere kontraktene, men bekrefter også at frilansere som ikke underskriver ikke vil bli brukt.

– Vi er selvsagt åpne for å forhandle om pris i hvert enkelt tilfelle, sier publisistisk direktør Stina Abenius i svenske Aller Media til avisen.

Tema i hovedoppgjøret

Både Aller Media og Egmont Publishing har kuttet kraftig i bemanningen de siste årene. I Egmont har fast ansatte blitt erstattet av poolordninger, byråer og frilansere.

NJ har allerede varslet av frilansernes rettigheter blir sentralt under årets hovedoppgjør.

Powered by Labrador CMS