Nea radios redaktør Andreas Reitan (til høyre), her sammen med Nils Kåre Nesvold. Foto: Harald Vingelsgaard
Nea radios redaktør Andreas Reitan (til høyre), her sammen med Nils Kåre Nesvold. Foto: Harald Vingelsgaard

Nea radio mener pressestøtten er konkurransevridende

Produksjonstilskuddet for nyhetsmedier kan ikke bare gå til lokalaviser, men også medier som lokalradiostasjoner, mener de.

Publisert Sist oppdatert

– Produksjonstilskuddet har utspilt sin rolle, slik den fungerer i dag. Pressestøtten må moderniseres.

Det mener redaktør Andreas Reitan i Nea Radio. Han påstår at produksjonstilskuddet til nyhets- og aktualitetsmedier er konkurransevridende.

– LLA-avisene og flere andre lokalaviser i Nea Radios dekningsområde får produksjonsstøtte, minimum 480.000 kroner i 2017.

LLA står for Landslaget for lokalaviser og er en sammenslutning av 100 lokalaviser.

– Hadde vi fått en halv million kroner i produksjonsstøtte, ville pengene blitt brukt på å ansette en ny journalist og styrke vår redaksjon.

Etter flere tiår i Nea Radio, er Reitan som medlem, kritisk til Norsk Journalistlag (NJ). Han mener NJ ikke kjemper lokalradioenes sak.

– Jeg har ikke opplevd en eneste gang at NJ har stått opp for lokalradioenes sak. Faktisk oppfatter jeg lokalradiojournalister som uviktige i NJ-familien.

Nea Radio fikk konsesjon for utbygging av DAB-nett for lokalkringkasting i Trøndelag og har så langt investert om lag fire millioner kroner. Rundt halvparten, 200.000 euro, har radiostasjonen fått i støtte fra Medietilsynet. Resten må radioen, som utbyggingsansvarlig, finansiere selv.

En organisasjon for alle

– Vi er opptatt av å være en god organisasjon for alle journalister som er medlemmer hos oss, også lokalradiojournalister, sier Hege Iren Frantzen, som er leder i NJ.

Hun kjenner til at Nea Radio mener NJ ikke var godt nok engasjert i overgangen til DAB. Tidligere NJ-leder Thomas Spence var i kontakt med Nea Radios redaktør direkte, men ikke  den nye lederen.

– Jeg ønsker konkrete tilbakemeldinger om hva våre medlemmer eventuelt ønsker at vi skal gjøre på en annen måte. Vi er avhengig av at dette kommer inn til oss, til NJs landsstyre eller vårt landsmøte, der politikken og arbeidet til NJ vedtas, sier Frantzen.

NJs leder understreker at hun tar slike tilbakemeldinger, som den Nea Radios redaktør kommer med, på største alvor.

Utenfor ordningen

Kringkasting omfattes ikke av ordningen med produksjonstilskudd, fastslår direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en SMS.

– Men radio dekkes av en annen ordning; tilskudd til lyd og bilde. Det er ikke en generell driftsstøtte, men støtte til digitalisering av radio, programproduksjoner, utviklingsprosjekt og kompetansetiltak, inkludert tiltak som styrker norsk musikk, skriver Velsand.

 

Powered by Labrador CMS