Anders Sømme Hammer og Kristin Solberg er tildelt Perspektiv-prisen. Foto: Birgit Dannenberg
Anders Sømme Hammer og Kristin Solberg er tildelt Perspektiv-prisen. Foto: Birgit Dannenberg

Solberg og Hammer vant Den store journalistprisen

BERGEN (Journalisten): Frilanserne Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer hedret for modig utenriksjournalistikk.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Dette er en veldig stor ære. En enorm anerkjennelse og oppmuntring, sa Solberg da hun takket for den gjeveste av de norske medieprisene.

- Denne oppmuntringen er ekstra viktig fordi jeg jobber som journalist med å dekke konflikt. Det er en jobb jeg alltid føler meg utilstrekkelig. Møter jeg mannen med kulehull i brystet, er jeg ikke lege som kan få hjertet til å slå. Jeg er ikke fredsmekler som kan få slutt på krig, jeg er ikke menneskerettighetsadvokat. Jeg er journalist. Det jeg i bunn og grunn kan gjøre er å fortelle deres historier, hvordan krigen påvirker mennesker på bakken i all sin grusomhet. 

Kristin Solberg rapporterte i flere år fra Afghanistan og Pakistan. Nå jobber hun i Midtøsten og leverer løpende dekning av krigen i Syria til Aftenposten.

- Journalister i krig skal dekke noe av menneskehetens mørkeste øyeblikk. Krig er ikke bare en kamp om terretorier men også kamp om sannheten og hvilke historier vi skal tro på. Der har journalister en viktig jobb å gjøre, sa prisvinneren. 

Anders Sømme Hammer har bodd i Afghanistan siden 2007. Han fikk Fritt Ords pris i 2011: 

- Jeg er glad for å denne prisen, og å få dele den med Kristin. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å være der i fire måneder. Det ville ikke vært mulig å rapportere uten veldig mye hjelp. Jeg får mange meldinger fra afghanere i områder der jeg reiser. De er ikke her i dag, men jeg skylder dem livet.

Juryleder Annette Groth stod for selve utdelingen av prisen som er på 100.000 kroner.

- Færre og færre reiser ut i konfliktområdene, sa Groth og viste til nedbemanning i redaksjonene. - Men noen gjør det. Noen som ikke nøyer seg med å være ansatt i redaksjoner, men som har større ambisjoner med sin journalistikk.  

- Den store journalistprisen deles i år mellom to slike sjeler. De er unge, de har flere plattformer de opererer med, de er frilansere og opererer i konfliktområder.

- Vi trenger disse uavhengige. De som våger.

 

Powered by Labrador CMS