Faksimile av Dilbert i Finansavisen 7. januar 2009.
Faksimile av Dilbert i Finansavisen 7. januar 2009.

Finansavisen stjal

Men det hele var en misforståelse.

Publisert Sist oppdatert

Flere i Journalistens redaksjon stusset da Finansavisen denne uken hadde en stripe med tegneserien Dilbert på trykk på sistesiden. Det viser seg at avisen hadde forsynt seg uten tillatelse til å sette stripen på trykk.

Skjer sjelden

Ifølge Øyvind Sagåsen i Norsk Seriebyrå, som sitter på de norske rettighetene til Dilbert, oppsto en misforståelse i Finansavisen. Sagåsen var ikke klar over at avisen hadde tatt en av deres striper før Journalisten tok kontakt.

Sagåsen forteller at slike ting skjer av og til og at Finansavisen la seg flat da han kontaktet redaksjonen.

– Sammenlignet med andre land har vi bare gode erfaringer med norske aviser og deres forhold til rettigheter. Prosentandelen av slike tilfeller er ekstremt lav, forteller han.

Ifølge Sagåsen har Norsk Seriebyrå bare vært borti en reell disputt gjennom de tjue årene selskapet har eksistert. Den gang var det SøndagSøndag som hadde tatt seg til rette.

Betaler gladelig

Redaktør i Finansavisen Steinar Grini erkjenner at det gikk litt fort i svingene da avisen satte Dilbert-stripen på trykk.

– Det var et bidrag vi fikk tilsendt utenfra, så det gikk fort, og vi tenkte ikke over dette med rettigheter. Når det er sagt betaler vi regningen gladelig, for det var en veldig god stripe, sier redaktøren.

Per i dag har ingen av de to næringslivsavisene tegneseriestriper, men det er ikke sikkert at fortsetter. For Grini forklarer at man i Finansavisen ikke er fremmed for å få Dilbert inn på fast basis.