Denne uka hadde Hallingdølen premiere på sin aller første podkastserie, «Trippeldrapet på Geilo». Gjennom fem episoder forteller de to journalistene Anna Huseby og Elias Dahlen historien om det som skjedde på Geilo en januarkveld i 2002.
«Trippeldrapet på Geilo» er ikke bare Hallingdølens første podkastserie, men også den første podkasten Huseby og Dahlen har produsert.
– Vi valgte å starte med en sak som kanskje er en av de mest omfattende man finner her oppe. Det har vært veldig krevende, men utrolig spennende å få komme så tett på disse menneskene som journalist, sier Huseby.
Dahlen er vestlending og har ikke noe minne om saken fra den gang. Huseby er fra Nes i Hallingdal og har sporadisk hørt om saken gjennom oppveksten, selv om hun ikke husker at det skjedde.
– Dette er en sak som veldig mange har gjemt litt bort. Ingen har nøstet opp i den i ettertid, sier hun til Journalisten.
Privat, men offentlig
Dahlen forteller at de hadde to alternativer når de skulle velge sak til podkasten. Den andre var en uløst sak som ville krevd mye mer jobb. Da tre av kildene til «Trippeldrapet på Geilo» hadde sagt ja til å medvirke, var saken spikret. Og flere og flere kilder kom til senere.
De to journalistene har rett og slett fått ja fra alle, forteller de.
Like før midnatt 12. januar i 2002 ble et ektepar og sønnen deres drept av sønnens kamerat. Gjerningsmannen tok sitt eget liv etter drapene.
I podkastserien har journalistene blant annet intervjuet datteren til det drepte ekteparet, søsteren til drapsmannen, en overlevende fra skuddramaet og hun som reddet livet hans denne kvelden.
Lytterne treffer også politimannen som koordinerte oppdraget da politiet aksjonerte, som forteller om hvordan det påvirket ham og hele bygda i ettertid.
– Dette er sårt å snakke om for mange. Vi har brukt mye tid på kontakt med kildene, slik at de har turt å fortelle sin historie, sier Dahlen før Huseby legger til:
– Det samme gjelder familien til gjerningsmannen, som aldri har
uttalt seg til pressen tidligere. Fra de etterlatte på begge sider hadde jeg ikke forventet å få
ja. Det er jo privat, men samtidig veldig offentlig.
Enorm tillit fra kildene
Underveis i researchfasen skjønte de to journalistene at omfanget av saken var langt større enn først antatt. Størrelsen på saken fikk dem til å tenke at den ville være av interesse også for folk utenfor Hallingdal.
Etter hvert ble målet å fylle hullene. Saken fikk enorm mediedekning i 2002, men stor sett i form av kjappe nyheter.
– Men hva med de som døde den kvelden? Hvem var de? Og hvem var han som gjorde det? Etter hvert ble det tydelige målet å utbrodere historien, sier Huseby.
Det har vært mye å sette seg inn i, rent teknisk, forteller journalistene. Ikke minst har det vært mye å lære når det gjelder intervjuteknikk, hvor det er helt andre hensyn som gjelder for podkastformatet.
– Vi har erfart at det er veldig bra å være stille. Om det blir stille i mer enn ti sekunder, når det grenser til kleint – da kommer gullet, forklarer Dahlen.
Journalistene har viet mye tid til å forberede kildene på å bli intervjuet.
– Selv om det har vært tidkrevende, tror jeg kildene har gjort den tyngste jobben. Folk er så åpne og har tatt oss imot med åpne armer. De har vist oss enorm tillit, sier Huseby.
Flere historier på blokka
Hallingdølen har publisert en artikkel om hvorfor kildene ville medvirke i podkasten. Den aller viktigste responsen kommer fra nettopp dem, mener de to journalistene.
Ikke alle som medvirker har orket å høre hele podkastserien ferdig ennå, men av de som har lyttet, har responsen vært utelukkende positiv.
– Og vi har fått mye respons fra hallingene og geilingene, som alle har sin egen historie fra den kvelden, sier Dahlen, og legger til at det også har kommet tilbakemeldinger fra andre deler av landet.
Huseby har merket seg at flere setter pris på at fokuset er bredere i podkasten enn i mediedekningen fra tidligere av.
– Vi går inn på hvordan et menneske har det, og hva man bør se etter som samfunn. At vi løfter den problematikken ser jeg at får mye god respons.
«Trippeldrapet på Geilo» er den første serien i Hallingdølens historiefortellende podkast ved navn Røydna. Målet til lokalavisa er å produsere et par podkaster til i løpet av året.
– Vi har andre lokale historier på blokka. Men det blir nok også mer kuriøse og spesielle saker – ikke bare forferdelige som denne, avslutter Dahlen.