Sandnesposten brøt ikke god presseskikk

Roger Aarli-Grøndalen
pfu_live_mai24

Etter en lang diskusjon og mye tvil, landet PFU på at Sandnesposten ikke hadde brutt god presseskikk for artikkelen «Elev på skole i Sandnes påført bruddskader etter hendelse i storefri». 

Klager var Sandnes kommune. 

PFU-sekretariatet innstilte på fellelse på punkt 4.8, men flertallet i utvalget tvilte seg fram til at avisen ikke skulle felles på dette punktet. 4.8 sier blant annet at når «barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet.»

Flere i utvalget mente at avisen burde blitt felt på 4.14 fordi barna som ble anklaget for mobbing, ikke hadde fått svare på de sterke beskyldningene. Og at avisen burde ha kontaktet barnas foreldre for å få deres versjon.

Men dette punktet var ikke klaget inn på vegne av barna. Det ville ha krevd at klager, det vil si Sandnes kommune, hadde hentet inn samtykke fra de berørte. 

– Jeg synes det er krevende å felle på 4.8, sa Nina Fjeldheim, som representerer allmennheten. 

Hun sa at hun hadde vært mer åpen for å felle avisen på 4.14, hvis det hadde vært mulig. Flere i utvalget delte Fjeldheims syn. 

Eivind Ljøstad, som representerer redaktørene, helte hele veien mot at Sandnesposten ikke burde bli felt. Han påpekte blant annet at avisen hadde vært veldig gode på å anonymisere. Han mente imidlertid, i likhet med flere andre, at avisen burde ha omtalt færre detaljer i hendelsesforløpet.

Powered by Labrador CMS