Relatert innhold
Jo Straube går til Forsvarets forum
Jo Straube er ansatt som fotojournalist i Forsvarets forum.
Jo Straube. Foto: Javad M. Parsa – Jeg er veldig glad for at Jo skal starte hos oss. Han er en utrolig dyktig visuell historieforteller, som mestrer både løpende nyheter og mer dyptgående reportasjer. Det er gull for oss, sier Anne Karin Pessl-Kleiven, ansvarlig redaktør i Forsvarets forum i en pressemelding.
Straube har over ti års erfaring som fotojournalist. Han har jobbet for blant annet Dagens Næringsliv, VG, Bergens Tidende, Dagbladet Magasinet, New York Times og Politiken.
– Jeg kan ikke se for meg en mer spennende tid å begynne i Forsvarets forum. Siden 2021 har jeg fått gleden til å utvikle meg i ulike jobber i Fagpressen, og jeg ser veldig fram til å bli en del av en så proff redaksjon som Forsvarets forum, sier Straube.
Han starter 28. april.
Vitner med referatforbud i Ingebrigtsen-saken
Et vitne ansatt i barnevernet vitner torsdag i saken der Gjert Ingebrigtsen står tiltalt for mishandling av to av sine barn.
Dette vitnemålet blir gjennomført med referatforbud for pressen, skriver Stavanger Aftenblad.
Pressen skal ha levert klage på avgjørelsen i går, uten at dette førte fram.
Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld i saken.
Stian Barsnes-Simonsen blir kommunikasjonssjef i Medietilsynet
Foto: Medietilsynet Stian Barsnes-Simonsen er ny kommunikasjonssjef i Medietilsynet, melder tilsynet i en pressemelding.
Barsnes-Simonsen kommer fra Snakk Kommunikasjon (tidligere Nordic Screens), hvor han de siste ni årene har hatt ulike lederstillinger. Han har tidligere vært både journalist, konseptutvikler og profilert programleder hos både NRK og TV 2.
– Jeg har et sterkt engasjement for Medietilsynets samfunnsoppdrag, og gleder meg stort til å bidra til å løfte både samfunnsrelevans og synlighet ytterligere, sier han selv i meldingen.
– Stian har svært relevant erfaring, ikke minst med å utvikle kommunikasjonskonsepter som treffer barn og unge, som er en viktig målgruppe for Medietilsynet. Jeg er veldig glad for at han har takket ja til den viktige jobben som kommunikasjonssjef hos oss, sier direktør Mari Velsand.
Barsnes-Simonsen starter i sin nye stilling i Medietilsynet 4. august.
Politidistrikt klager til PFU – disse sakene skal opp på neste møte
Foto: Marte Vike Arnesen Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) igjen samles tirsdag 29. april, skal de blant annet forholde seg til en klage fra Trøndelag politidistrikt mot avisa Ságat.
Journalisten har tidligere omtalt klagen mot en lederartikkel med tittel «Et fullbyrda justismord». Klagen gjaldt særlig påstander mot en politiadvokat i politidistriktet.
Flere offentlige myndigheter står bak PFU-klage som skal behandles på møtet. Fredrikstad kommune har sendt klage mot Fredriksstad Blad mens kommunedirektør Guri Ulltveit-Moe i Lillesand kommune har klaget inn Lillesands-Posten.
Åpne saker:
- Kubik Eiendom mot Dagens Næringsliv
- Renate Mathisen mot Brønnøysunds Avis
- Ole Eikeland mot Kapital
- Fredrikstad kommune mot Fredriksstad Blad
- Gyda Oddekalv mot Klassekampen
- Trøndelag politidistrikt mot Ságat
- Rune Alexandersen og Elene Martinsen mot Gjengangeren
- Andreas Kristensen mot Avisa Nordland
- Erland Bakke mot Podme
- Kommunedirektør Guri Ulltveit-Moe mot Lillesands-Posten
Lukkede saker:
- NN mot Nordlys
- NN mot iFinnmark/Finnmarken
- NN mot Finnmarksposten
De åpne sakene blir strømmet her på Journalisten. Møtet starter klokka ni.
Kampanje blir medeier i rekrutteringsselskap
Haakon Dahl starter opp rekrutteringsselskapet Recruiter og får nettavisen Kampanje med seg på laget gjennom investeringsselskapet Kampanje Invest.
Dahl har blant annet bakgrunn som byråleder i reklamebyrået Kitchen og senere Chief Comms i kommunikasjonskonsernet Publicis Norway.
– Min erfaring er at rekrutteringsprosesser ofte har vært unødvendig kompliserte og trege og jeg har derfor sett behovet for et selskap som er mer fleksibelt og mer transparent for kunden, sier Dahl i en pressemelding.
Også tidligere rådgiver fra rekrutteringsbyrået Teft, Marte Palm Steen, er med på oppstarten av det nye rekrutteringsselskapet. Palm Steen er allerede i gang med et oppdrag for TV 2.
Haakon Dahl og Marte Palm Steen starter opp rekrutteringsselskapet Recruiter og får med seg Nina Gade Tenvik og Knut Kristian Hauger fra Kampanje med på eiersiden. Foto: Eivor Eriksen / Kampanje – Recruiter skal sørge for at oppdragsgiverne finner de beste kandidatene og kandidatene de mest spennende jobbene, og vi er allerede i gang med flere spennende oppdrag for noen av medie- og kommunikasjonsbransjens viktigste selskaper, sier Steen.
Driften av Recruiter skal foregå på trygg avstand fra det redaksjonelle produktet til Kampanje.
– Det vil være tette skott mellom journalistikken som produseres i Kampanje og arbeidet som gjøres i Recruiter. For å tydeliggjøre dette har vi derfor lagt eierskapet i Recruiter i Kampanje Invest. Samtidig er det viktig at Kampanje hver dag jobber for å sikre finansieringen av journalistikken vår, og hvis vi med denne satsingen kan gi den redaksjonelle virksomheten vår ende større økonomiske muskler. er det ingenting som er bedre enn det, sier ansvarlig redaktør og daglig leder i Kampanje, Knut Kristian Hauger.
Kommersiell leder og forretningsutvikler i Kampanje, Nina Gade Tenvik, legger til:
– Vi har lenge snakket om å starte opp et rekrutteringsselskap i Kampanje, så da Haakon Dahl tok kontakt med oss, viste det seg fort at vi Recruiter og Kampanje hadde tenkt mange av de samme tankene.
Fikk ikke medhold i krav om fast ansettelse i Strix
Det var i slutten av mars at produksjonsselskapet Strix møtte en tidligere midlertidig ansatt i Oslo tingrett.
Mannen, med støtte fra NJ-advokatene Elin Nykaas og Mads Backer-Owe, fremsatte krav om fast ansettelse og erstatning for både økonomisk tap og ikke-økonomisk skade for sakens belastning.
NJs advokater Elin Nykaas Mats Backer-Owe. Foto: Marte Vike Arnesen Kravet ble avslått av Strix. De mente på sin side at mannens arbeid var av midlertidig karakter, at han var lovlig midlertidig ansatt, og at han derfor verken hadde krav på fast ansettelse eller erstatning.
Retten, som skulle vurdere om de midlertidige ansettelsene av mannen var i strid med arbeidsmiljøloven, har nå kommet frem til under dissens, at den midlertidige ansettelsen var lovlig og at det derfor heller ikke er grunnlag for kravet om erstatning.
Strix har dermed fått medhold fullt ut og har derfor også følgelig krav på full erstatning for sine sakskostnader på kr 356 600 eks. mva, står det i dommen.
Mannen og NJs advokater er uenige i resultatet.
– Vi noterer oss at dommen er avsagt under dissens. Vi skal nå gå nøye gjennom dommen, før vi tar stilling til om den skal ankes, sier Backer-Owe til Journalisten.
Om de likevel ikke skulle velge å anke er det til slutt NJ som tar ansvaret for å betale saksomkostningene.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Joakim Medin tiltalt i Tyrkia – risikerer tolv års fengsel
Den svenske journalisten Joakim Medin er tiltalt i Tyrkia, melder den svenske avisa Dagens ETC.
Medin ble fengslet etter å ha dekket demonstrasjoner mot president Erdogan, og siktet for terrorhandlinger og fornærmelser av presidenten.
Allerede neste uke skal en domstol i Ankara behandle anklagen om fornærmelser mot presidenten, med tre års strafferamme. Medin risikerer tolv års fengsel hvis han blir dømt på alle punkter i tiltalen.
Sjefredaktør Andreas Gustavsson i Dagens ETC, der Medin jobber, uttaler til egen avis:
– Jeg kan bare gjenta at han er en journalist som har utført journalistikk. Joakim er ikke en forbryter, absolutt ikke terrorist. Jeg tror han selv ser fram til å få saken sin prøvd, rett og slett fordi han er uskyldig.
Den tyrkiske advokaten Veysel Ok, som er del av Medins forsvarerteam, sier til samme avis at handlingene som presenteres som lovbrudd i tiltalen utelukkende består av Medins journalistiske virksomhet som intervjuer, reiser og sosiale medier-innlegg gjort med journalistisk formål.
– Slik virksomhet anses ikke som lovbrudd – verken i Tyrkia eller i Sverige, sier Ok.
Slik skal NRKs nye hovedkontor se ut
De siste månedene har tre arkitektteam konkurrert om å tegne og utvikle NRKs nye hovedkontor på Normannsløkka i Oslo. I dag ble det kjent at det er Nordic Office of Architecture med Arup Architecture og Rodeo Arkitekter med konseptet «Sirkulær» som innstilt som vinner av arkitektkonkurransen.
Det melder NRK i en pressemelding.
Konseptet «Sirkulær» av Nordic Office of Architecture med Arup Architecture og Rodeo Arkitekter er innstilt som vinner av konkurransen. Illustrasjon: Nordic Office of Architecture med Arup Architecture og Rodeo Arkitekter. Etter en grundig vurdering var det en enstemmig jury som stilte seg bak løsningsforslaget.
– Det var forslaget som svarte best på vårt behov og konkurransens tildelingskriterier sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen som også har vært med på juryeringen av konkurransen.
– Det har vært en spennende og krevende oppgave å vurdere forslagene fra så anerkjente og renommerte arkitekter. . Løsningen fremstår god, robust, åpen og inviterende. Vi mener dette konseptet gir oss de beste forutsetningene for å lykkes som et samlet og slagkraftig mediehus i fremtiden, sier Fürst Haugen i pressemeldingen.
Planforslaget er under behandling, og innflytting er planlagt i løpet av 2029.
BT omorganiserer – kutter lederstillinger
Flere lederstillinger kuttes og nye opprettes når Bergens Tidende omorganiserer, skriver mediehuset i en pressemelding.
– Vi presenterte en ny strategi tidligere i vinter og gjør nå flere organisatoriske grep for å lykkes med å nå målene våre. Vi styrker breaking ytterligere og samler publiseringsleddet i redaksjonen. I tillegg styrker vi blant annet utviklingsmiljøet for å møte nye medievaner og sikre innovasjon, sier sjefredaktør Trond Olav Skrunes i pressemeldingen.
Trond Olav Skrunes. Foto: Schibsted Der BT før var organisert i dedikerte faggrupper, er nå områdene slått sammen i større avdelinger.
– Gruppenes oppdrag er mer vektlagt i organiseringen. Målet er også å redusere sårbarheten og øke fleksibiliteten, sier Skrunes.
Som følge av omorganiseringen vil det også bli endringer i den overordnede ledelsen i BT.
Liv Skotheim (47) går ut av redaktørkollegiet og inn i en nyopprettet rolle som stabssjef i BT. Hun kommer fra rollen som redaksjonssjef, og vil fortsatt være en del av ledergruppen i BT.
Skotheim har jobbet i BT siden 2011 der hun har hatt en rekke lederroller.
Jens Kihl. Foto: Bjørn Erik Larsen / BT Jens Kihl (39) slutter som kulturredaktør i BT, etter 3,5 år i stillingen. Under arbeidet med organisasjonsprosjektet signaliserte Kihl at han ønsket å jobbe tettere på den utøvende journalistikken, skriver BT.
Kihl går dermed ut av redaktørkollegiet i BT.
– Jens har vært en drivende kraft i BT, og han var ønsket med videre i ledelsen. Samtidig har jeg stor forståelse og respekt for hans beslutning. Vi er glade for at Jens fortsetter i BT. Han vil kunne bekle flere roller i den nye organisasjonen, sier Skrunes.
Kihl blir ikke erstattet i rollen som kulturredaktør, men det vil bli lyst ut en ny stilling som kulturkommentator i BT.
Redaktørkollegiet i BT vil nå bestå av nyhetsredaktør Liv Solli Okkenhaug, politisk redaktør Eirin Eikefjord og utviklingsredaktør Jan Stian Vold i tillegg til sjefredaktør.
BT lyser nå ut flere nye lederstillinger internt. Planen er at ny organisasjon skal være på plass før sommerferien.
Tidligere Dagsavisen-redaktør har fått ny jobb
Andreas Haaland-Carlsen, som frem til nyttår var sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen, går til Spinner Kommunikasjon.
Haaland-Carlsen blir partner og rådgiver i kommunikasjonsbedriften Rino Andersen etablerte i 2018.
Før han gikk til Dagsavisen, var Haaland-Carlsen sjefredaktør i Sol. Han har også bakgrunn fra blant annet Dinside.no, Egmont-eide Klikk.no og Drammens Tidende.
– Vi har begge bred erfaring fra medieledelse og nyhetsledelse. Samtidig utfyller vi hverandre. Jeg er glad for å ta inn Andreas som partner og ser fram til at vi igjen skal jobbe sammen, sier Andersen i en pressemelding.
Partnerne kjenner hverandre godt. Tidlig på 2000-tallet jobbet de nært sammen i Drammens Tidende og Røyken og Hurums Avis.
– Andersen har bygget opp en solid bedrift som leverer gode tjenester. Det ønsker vi å sette enda mer fart på, sier Haaland-Carlsen.
Andreas Haaland-Carlsen. Foto: Jørn Grønlund / Spinner Kommunikasjon Sarah Palin tapte mot New York Times
En føderal jury i Manhattan har funnet at New York Times ikke er ansvarlig for å ha ærekrenket tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin i en lederartikkel fra 2017, melder Reuters.
Dette er Palins andre nederlag i retten mot avisen, etter at en føderal ankedomstol opphevet en tidligere frifinnelse og beordret ny rettssak. Juryen brukte rundt to timer på å nå sin avgjørelse etter en ukes rettsforhandlinger.
Palin, som også var Republikanernes visepresidentkandidat i 2008, saksøkte avisen og dens daværende leder for meningsstoff, James Bennet, for en artikkel som feilaktig antydet at hun kunne ha oppildnet til en masseskyting i Arizona i 2011. New York Times rettet feilen og publiserte en unnskyldning bare 14 timer etter at lederen ble publisert.
Palin og hennes advokater har foreløpig ikke kommentert om de vil anke saken videre.
VG beklager – meldte at dronningen er død
I forbindelse med en direktesending kom VG i skade for å melde at dronning Sonja er død, i en melding som lå ute i noen få sekunder.
Avisa har tirsdag lagt ut en beklagelse.
Meldingen skyldtes en intern feil, heter det i beklagelsen til Slottet. Meldingen skal ha vært synlig på skjermen som en undertekst i en tv-sending om en annen nyhetssak.
Dronningen ble mandag innlagt på Rikshospitalet, men utskrevet tirsdag.
– Dette er en svært uheldig feil, og vi er fryktelig lei oss for hendelsen. Vi har beklaget direkte til Slottet og vi beklager overfor seerne våre, uttaler nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VGs beklagelse.
VG er allerede i gang med å gå opp rutiner for å hindre at noe lignende kan skje igjen, opplyser nyhetsredaktøren.
Benjamin Nordtømme fast ansatt i FinansWatch
Benjamin Nordtømme (26) er fast ansatt som journalist i FinansWatch, melder Watch Media.
Nordtømme har jobbet som vikar i FinansWatch i et års tid, og ble fast ansatt før påske.
– Det er motiverende at Watch Media vil satse på meg og den kritiske, uavhengige journalistikken. Jeg gleder meg til å fortsette blant dyktige kolleger i FinansWatch, der vi er et knallgodt team, sier Nordømme selv i meldingen.
Nordtømme har bakgrunn fra Radio Nova og som frilanser på film- og tv-produksjoner, og har en master i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo.
Benjamin Nordtømme. Foto: Watch Media Hans Fredrik Dahl er utnevnt til ridder
Professor Hans Fredrik Dahl er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin betydelige innsats for norsk samfunnsliv.
Hans Fredrik Dahl. Foto: Aschehoug forlag Dahl har hatt en sentral rolle i norsk offentlighet i over seksti år, både som forfatter, forlagsredaktør, journalist, avisredaktør og medieprofessor. Blant annet som kulturredaktør i Dagbladet, professor ved Universitetet i Oslo, og professor II ved BI og Høgskolen i Volda.
– Den betydningen Dahl har hatt for vår forståing av mediene, er ganske avgjørende. Han er en av de virkelig store på feltet i Norge, sier Rolf Werenskjold, professor i medievitenskap ved Høgskulen i Volda, til skolens nettside.
Vårt Land øker overskuddet
Tall som Journalisten har fått innsyn i, viser at Vårt Land økte overskuddet med drøyt 2,1 millioner kroner i 2024 sammenlignet med året før, og endte opp med et driftsresultat på rett under 2,8 millioner.
Driftsinntektene i fjor, inkludert produksjonstilskudd (pressestøtte) på drøyt 26 millioner kroner, utgjorde cirka 116,5 millioner kroner.
Driftskostnadene for mediehuset var 113,7 millioner kroner.
Dagsavisen, som i likhet med Vårt Land eies av Mentor Medier, avsluttet 2024 med et negativt driftsresultat på cirka 11 millioner kroner.
Hvordan reagerer norske journalister på kritikk?
28. april legger Nord universitet og Oslo Met fram ny forskning om mediekritikk, som viser hvordan norske journalister opplever å gi og få kritikk for det de publiserer.
Dette blir markert med debatt i Pressens hus onsdag kveld.
På scenen:
- Birgit Røe Mathisen og Lisbeth Morlandstø, Nord Universitet
- Karoline Andrea Ihlebæk og Tine Ustad Figenschou, Oslo Met
- Danby Choi, sjefredaktør i Subjekt
- Anki Gerhardsen, redaktør i Lytring
- Bjørn Kristoffer Bore, sjefredaktør i Vårt Land
Møteleder er Gry Veiby.
Se og Hør-redaktøren fikk ny nyre
I flere år har ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, ventet på ny nyre, rett før påske fikk han den, skriver VG.
– Jeg kjenner først og fremst på dyp takknemlighet og ydmykhet. Takknemlighet overfor donoren og det norske helsevesenet. Overfor familien min, venner og kollegaer som har vært der for meg gjennom en tøff tid. Og ydmykhet for at det har gått bra så langt, sier Andersen til VG.
Han legger til:
– Jeg vet at min nye nyre mest sannsynlig er resultatet av en tragedie i en annen familie. Det har gitt meg livet tilbake. Det er sterkt. Og det er viktig at flere tar stilling til organdonasjon. Det redder liv – så enkelt er det.
Andersen fikk nyreproblemer etter at han under en fottur i Himalaya i 2017 kombinerte de to smertestillende midlene Ibux og Voltaren, en kombinasjonen som kan være svært skadelig for nyrene.
Da Journalisten fulgte Se og Hør og Andersen under bryllupet til Märtha Louise og Durek Verrett i fjor sommer, fortalte Se og Hør-sjefen at han rundt 12 timer i uka måtte ta dialyse, en aktivitet han fordelte rundt på tider han hadde mulighet.
Journalisten var med da han tok dialyse om bord på båten Se og Hør hadde leid i Geiranger.
Ulf André Andersen og dialysemaskinen i Geiranger. Foto: Mats Greger Foto: Mats Greger Arrestert svensk journalist avhørt med Google Translate
Den svenske journalisten Joakim Medin, som har sittet 21 dager i tyrkisk fengsel, er blitt avhørt ved hjelp av Google Translate, skriver Expressen.
– Han ble tvunget til å forsvare seg uten å fullt ut forstå hva anklagene gjaldt, sier Medins advokat, Veysel Ok, til den svenske avisen.
Det skal ikke ha vært noen tolk til stede i avhørene. All kommunikasjon foregikk via Google Translate, ifølge advokaten.
– Hans fengsling er ytterligere et tegn på Tyrkias glidning mot autoritært styre. Han ble ikke pågrepet på grunn av noen forbrytelse, men fordi Tyrkia i økende grad forlater sin egen grunnlov og i praksis har demontert ytringsfriheten, sier Ok.
Når tiltalen mot Medin tas ut, vil en rettsdato bli satt – men det finnes ingen klar tidsplan for når dette kan skje. I det tyrkiske rettssystemet kan prosessen gå raskt eller trekke ut i måneder, ifølge advokaten.
Joakim Medin. Foto: Sabri Omar Eks-statsminister lanserer sosialt medium
Liz Truss skal lansere sin egen sosiale medieplattform, skriver The Guardian.
Den tidligere britiske statsministeren, som opplyser at plattformen vil bli lansert denne sommeren, advarer samtidig mot «deep state» og hevder at hovedstrømsmediene undertrykker ytringsfriheten i Storbritannia.
«Dette er hennes siste forsøk på å bli en ledende skikkelse på den radikale høyresiden i Storbritannia, der hun åpent erklærer sin støtte til Donald Trump og Elon Musks mål om å kutte statlige utgifter i USA», skriver The Guardian.
Truss kom med nyheten på en kryptovalutakonferanse i Bedford i helgen.
Hun fortalte også at hun hadde blitt «kuttet ved knærne» av «eliten» da hun ble statsminister, fordi de motsatte seg radikale endringer.
– Vi trenger et medienettverk for å kunne kommunisere med folk, for å kunne ha en grasrotbevegelse som faktisk virkelig krever endring fra våre ledere, sa Truss på konferansen.
Raumnes går fra tre til to papiraviser
Lokalavisen Raumnes som dekker kommunen Nes på Romerike, vil fra 22. mai redusere antall papirutgaver fra tre til to, skriver ansvarlig redaktør Fred C. Gjestad i egen avis.
«La oss se realiteten i øynene: Stadig flere av dere leser Raumnes digitalt. Over halvparten av våre abonnenter har nå et heldigitalt abonnement. Som våre abonnenter forventer dere at nyhetene er tilgjengelige når som helst, hvor som helst», skriver Gjestad.
«Samtidig står vi overfor en økonomisk virkelighet som ikke kan ignoreres. Kostnadene knyttet til trykk og distribusjon har skutt i været, mens annonseinntektene fortsetter å falle. Vi kan ikke fortsette som før. Vi må prioritere», fortsetter han.
Det betyr kutt i antall papirutgaver. Raumnes på papir vil nå komme tirsdager og fredager.
Fred C. Gjestad. Arkivfoto: Nils Martin Silvola