Kulingen brøt god presseskikk

Roger Aarli-Grøndalen
pfu_live_aug24 nyhetsstudio

Kulingen har brutt god presseskikk på to punkter i Vær varsom-plakaten: 3.2 og 4.14, fastslo PFU.

Klager var Gildeskål kommune, ved kommunedirektøren, som klager med samtykke fra de omtalte i artikkelen.

«For at den samtidige imøtegåelsen skal være reell, og ikke bare en pliktøvelse, må de konkrete anklagene forelegges den angrepne. Det er ikke tilstrekkelig å opplyse hva saken gjelder. Her sviktet Kulingen», skriver PFU i sin uttalelse.

PFU skriver videre at avisen ikke har godtgjort at de konkrete anklagene ble forelagt partene som blir utsatt for beskyldningene. Noe som ble et brudd på punkt 4.14, om samtidig imøtegåelse.

I diskusjonen på møtet stilte flere utvalgsmedlemmer spørsmål ved om det var riktig å felle på punkt 4.14, men konklusjonen ble at Kulingen skulle gjort mer.

Kulingen-redaksjonen har heller ikke godtgjort at fakta ble sjekket med andre sentrale kilder, som politiet, mener utvalget.

PFU reagerer særlig på at artikkelen ikke opplyste om at en anmeldelse allerede var henlagt flere måneder før publisering. Noe som ble et brudd på punkt 3.2, om opplysningskontroll.

– Den største feilen er knyttet til punkt 3.2, mente PFU-leder Anne Weider Aasen.

Sekretariatet hadde også innstilt på fellelse på punkt 4.7 om identifisering, men etter en lang diskusjon endte utvalget med at det ikke var et brudd på dette punktet.

Powered by Labrador CMS