Relatert innhold
I Danmark får Se og Hør nå pressestøtte
I et politisk forlik som ble inngått sommeren 2023, ble det klart at magasiner også kan søke om pressestøtte i Danmark. Det ble satt av 30 millioner danske kroner i potten (nesten 50 norske millioner).
Støtten blir for første gang delt ut nå i høst.
I en pressemelding fra Aller Media, gjengitt i MediaWatch, kommer det fram at åtte av deres magasiner har fått innvilget støtte. De som får støtte er Billed-Bladet, Femina, Se og Hør, Familie Journal, Ude og Hjemme, Isabellas og Vi Elsker Serier.
Aller Media søkte også om støtte til Spis Bedre, men fikk nei.
I en oppfølger-artikkel kan MediaWatch avsløre at det er Story House Egmont som sammen med Aller, får mest utbetalt fra denne pressestøttepotten.
Her kommer det også fram at Se og Hør er det bladet som får mest i støtte, drøyt 2,5 millioner danske kroner.
Til sammen er det 32 magasiner/ukeblader som får støtte.
I Norge får ikke magasiner og ukeblader pressestøtte.
Ask Media kjøper Dagligvarehandelen
Fagbladet Dagligvarehandelen får ny eier. Selger er selskapet Medier og Ledelse AS.
– Med kjøpet av ett av de sterkeste merkevarenavnene i fagpressen, så styrker vi vår posisjon ytterligere innen norsk fagpresse, sier Nils Vanebo, styreleder i Ask Media AS, i en pressemelding.
Are Knudsen og Yngve Knutsen fortsetter som henholdsvis redaktør og salgssjef for Dagligvarehandelen.
– Vi er svært glade for at vi har landet prosessen med å overta Dagligvarehandelen. Dagligvarehandelen dekker en av Norges største og mest spennende bransjer. Vi har lenge hatt et ønske om å komme inn på denne arenaen, og vi gjorde også et forsøk i 2006 da vi etablerte fagbladet Kjøpmann. Men konkurransen med Dagligvarehandelen og den gang Handelsbladet FK ble for tøff, og vi valgte å legge ned Kjøpmann etter et par år. Derfor er det ekstra gledelig at vi nå er tilbake i dagligvarebransjen etter kjøpet av Dagligvarehandelen, sier Vanebo.
Medier og Ledelse overtok Handelsbladet FK i 2013, og kjøpte Dagligvarehandelen to år seinere. Da ble de to avisene slått sammen og beholdt navnet Dagligvarehandelen.
Magne Lerø, som eier Medier og Ledelse, peker på at god lønnsomhet i Dagligvarehandelen har gjort det mulig å drive flere mindre publikasjoner.
– Vi har hatt to år med underskudd og har mistet kultur- og pressestøtte. Ved å selge Dagligvarehandelen gir det oss kapital slik at vi kan satse videre på Samtiden, Dagens Perspektiv, Friluftsliv og Reiseliv 1, sier Lerø.
Ask Media utgir fra før følgende fagblader: Aktuell Sikkerhet, Bedre Gardsdrift, Horeca, HMS-magasinet, HRmagasinet, Renholdsnytt, Retailmagasinet, Tekstilforum, Treindustrien.
«Den sorte svane» innklaget til pressefaglig utvalg i Danmark
Sikkerhetsfirmaet Guardian klager dokumentarserien «Den sorte svane» inn til Pressenævnet, som tilsvarer Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver danske Altinget.
Ifølge partner Jens Serup kan det også bli aktuelt å stevne dansk TV 2 for retten for ærekrenkelser. Han mener dansk TV 2 blander selskapet inn i en kontekst med «dypt kriminelle mennesker».
Sikkerhetsselskapet har i en årrekke jobbet med nettopp dansk TV 2, også i forbindelse med dokumentarserien. Men en av episodene tar opp det som skal være bindinger mellom en av selskapets ledere og en forretningsmann med gjengtilknytning.
Dansk TV 2 står fast ved det dokumentarserien frambringer om sikkerhetsfirmaet, svarer de til Altinget.
«Opplysningene vi gjengir baserer seg på en rekke kilder, både muntlige og skriftlige», skriver de i en e-post til avisa.
Helge Skodvin er Årets frilanser
Den prisbelønnede frilansfotografen Helge Skodvin kan nå også smykke seg med tittelen Årets frilanser.
Prisen ble delt ut under en festmiddag på journalistkonferansen Hauststormen i Bergen lørdag kveld.
Det er NJ Frilans som står bak prisen.
Juryen har bestått av Sigri Sandberg (frilanser), Per Christian Selmer-Andersen (Årets frilanser i 2022) og Jens Kihl (kulturredaktør i Bergens Tidende)
Dette er juryens begrunnelse:
I år var det mange sterke namn å velje i: Sakprosaforfattarar, kritikarar, gravejournalistar, essayistar og heltar i frilansarbeidet låg alle i bunken, men juryen samla seg raskt om ein av dei nominerte fotografane. For å vere heilt ærleg: Det meste av møtet gjekk i grunnen berre med til å prate om kor ekstremt velfortent det er at han vinn i år.
For kor ofte skjer det at eit frilansarbeid tek vegen frå ei snøggbåtkai på Vestlandet og går verda rundt? I fjor skjedde det minst éin gong.
Jon Fosse – nei, det er ikkje han som får denne prisen – stilte opp for Getty Images morgonen etter at verda hadde fått vite at han var årets vinnar av Nobelprisen i litteratur. Dagen før var høg og ljos. No hadde det skikkeleg vestlandske haustvêret sett inn. På 27 eksponeringar og ni minutt fanga Helge Skodvin fire tiårs forfattarskap – og ein etter kvart klissblaut Fosse. Resultatet er så eksepsjonelt at det for mange er dette, og ikkje bileta frå den faktiske utdelinga i Stockholm, som illustrerer Nobelprisen i litteratur 2023.
Er det fotojournalistikk? Er det kunst? Er det så nøye? Det er uansett eit handfast prov på at frilansarar kan skape resultat som set seg fast i oss og får tida til å stogge ein augneblink eller to.
Dette biletet åleine hadde gjort Skodvin meir enn godt nok kvalifisert for prisen Årets frilansar. Men det er meir her.
Gjennom 25 år har Helge Skodvin inspirert andre gjennom sitt modige, sjølvstendige og undersøkjande arbeid. Han har gjeve ut bøker, motteke prisar og stilt ut i inn- og utland. Det er like naturleg å sjå eit verk av Skodvin på Statens høstutstilling i Kunstnernes hus i Oslo som det er å sjå det i New York Times. Og signaturen er heilt tydeleg. Same om motivet er utstoppa dyr på reise, valkampfesjå med Erna eller julefeiring i plastikkens tidsalder, veit du at dette, dette!, er eit Skodvin-foto. Det handlar om teknikk, naturlegvis. Men kanskje aller mest om ein djup kjærleik til vanlege folk og kvardagen deira.
I tillegg deler Skodvin raust til kollegaer og publikum frå frilanskvardagen på sin eigen Facebook-vegg. Den er både fagleg, inspirerande og underfundig, og det fortel noko om alle timane mellom desse millisekunda der eit motiv er fanga med perfeksjon.
Så for å avslutte der vi starta, nemleg på Frekhaug snøggbåtkai, kan det passe med nokre liner frå Skodvins Facebook-oppsummering av Fosse-fotograferinga.
«Fredag morgen klokken 09:00 ruller Fiaten til Jon Fosse ned bakken til Frekhaugkaien.
– For et vær, sier jeg.
– For et vær, sier han.
– Gratulerer, sier jeg.
– Takk, sier han.
Det regner helt vanvittig mye. Kaien er tom. Kun Fosse og meg. Bak venterommet står en kar og fisker med stang.
– Skikkelig Vestlandet, sier han.
– Vestlandet for viderekomne, sier jeg.
– Det blir sikkert bra bilder, sier han.
Vi går ut på kaien.
– Ikkje for nærme kanten, sier han.
– Her er fint, sier jeg.
Jeg tar åtte eksponeringer. Den siste sitter. Blitsen, regnet, fjorden. Tror det blir bra.
Vi går bak et naust, i le for vinden, og tar noen tette portretter.
19 eksponeringer. Fosse er våt, alt er vått.
– Faen, eg gløymde å lukke vindauge på bilen, sier han.
– Faen, sier jeg.
– Alt er vått, sier han.
– Takk for nå, sier jeg.
– Takk for no, sier han.
Klokken 09:09 kjører Fiaten oppover bakken fra kaien. Jeg drar hjem. Håper han ikke blir syk.»
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Kildekritikk for første gang en del av egenberedskapen
I forbindelse med Egenberedskapsuka har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sendt ut en brosjyre til alle norske husstander med råd om egenberedskap.
For første gang er det med råd om kildekritikk. Medietilsynet understreker at rådene er ekstra viktige hvis en krise skulle oppstå, men bør følges også i hverdagen.
– Medietilsynet er glad for at kritisk medieforståelse, som blant annet handler om den enkeltes kildekritikk, nå er med som en del anbefalingene til egenberedskap, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.
DSBs fem råd:
- Søk informasjon fra myndigheter og redaktørstyrte journalistiske medier.
- Vær ekstra på vakt når du får informasjon som virker overraskende, skremmende eller gjør deg sint.
- Sjekk hvem som står bak informasjonen du får. Noen kan spre feilinformasjon med vilje.
- Vær oppmerksom på at både tekst, lyd, bilde og video kan manipuleres.
- Tenk over hvilken informasjon du deler videre.
– Dette er råd som vi alle bør følge, også i hverdagen. Den teknologiske utviklingen gjør at det stadig blir lettere både å produsere og spre feil- og desinformasjon, og vanskeligere å oppdage. Derfor er det så viktig å gå til troverdige informasjonskilder, som redaktørstyrte medier, sier Velsand.
Disse skal lede NJ Møre og Romsdal
I forbindelse med journalistkonferansen Hauststormen i Bergen, har NJ Møre og Romsdal gjennomført sitt årsmøte.
På årsmøtet ble følgende valgt inn i styret for den kommende perioden:
Fra venstre: Styremedlemmene Katrine Silseth Naas (Åndalsnes avis) og Roar Strøm (NRK Møre og Romsdal), leder Geir Forbregd (Driva), styremedlem Kristian Havnes Klemetzen (Sunnmørsposten) og vara Even Ørjasæter (Nyss).
Styremedlem Frida Malm (og øvrige varamedlemmer) var ikke til stede.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
NJ Haugesund har valgt nytt styre
I forbindelse med journalistkonferansen Hauststormen i Bergen, har NJ Haugesund gjennomført sitt årsmøte.
På årsmøtet ble følgende valgt inn i styret for den neste perioden:
Fra venstre: Vara Simen Vederhus (Kvinnheringen), styremedlemmene Henrik Mundal Andreassen (Sunnhordland) og Karen Hesseberg (TV Haugaland) og leder Grethe Hopland Ravn (Grannar).
Ikke til stede: Styremedlemmene Jarl Vidar Meling (TV Haugaland), Jonas Tislevold (Sunnhordland) og vara Siri Storesund Hansson (Tysvær Bygdeblad).
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Dette er det nye styret i NJ Bergen
I forbindelse med journalistkonferansen Hauststormen i Bergen, har NJ Bergen gjennomført sitt årsmøte.
På årsmøtet ble følgende valgt inn i styret for den neste perioden:
Bak fra venstre: Adrian Brudvik (BT), Håvard Lied (Dagen) og leder Anders Totland (Bygdanytt).
Foran fra venstre: Synne Grimen Hammervoll (Nordhordland), Sandra Krumsvik (NRK) og Trine Misje (TV 2).
Ikke til stede: Julie Sætre (BA).
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Dette er det nye styret i NJ Sogn og Fjordane
I forbindelse med journalistkonferansen Hauststormen i Bergen, har NJ Sogn og Fjordane gjennomført sitt årsmøte.
På årsmøtet ble det også valgt et nytt styrt:
Foran: Leder Olin Maria Yri (Fjordabladet). Bak fra venstre: Brit Jorunn Svanes (NRK), Stian Sjursen Takle (NRK) og Ole Johannes Øvretveit (Firda). Silje Vindedal (Sogn Avis) ble forhindret av været og kom ikke med på bildet, men er også valgt inn i styret.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Audun Hasvik gjenvalgt som NJ Frilans-leder
Årsmøtet i NJ Frilans 2024 på Clarion Hotel Bergen Airport valgte fredag nytt styre. Audun Hasvik fortsetter som leder i en periode til.
Møtet ble arrangert i forbindelse med journalistkonferansen Hauststormen som går av stabelen denne helga. Under en festmiddag lørdag kveld, vil Årets frilanser bli kåret.
NJ Frilans styre består nå av:
- Leder: Audun Hasvik, NJ Telemark
- Nestleder: Gabrielle Graatrud, NJ Oslo
- Silje Pileberg, NJ Oslo
- Kristina Renate Johnsen, NJ Nord
- Hedvig Idås, NJ Oslo
- Paul Sigve Amundsen, NJ Bergen
- Linn Stalsberg, NJ Oslo
Styremedlemmer:
Vararepresentanter i rekkefølge:
- Eldri Fagerlund, NJ Møre og Romsdal
- Morten Risberg, NJ Innlandet
- Alf Simensen, NJ Oslo
- Yasmin Mouafak Abokatmah, NJ Oslo
- Ole Dag Kvamme, NJ Agder
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Frosta-forsvarer vil ikke uttale seg: – Uheldig
Rettssaken mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, starter i Trøndelag tingrett tirsdag. 5. november.
Torsdag denne uka sendte tiltaltes forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen ut en pressemelding der han påpekte at forsvarerne under rettssaken ikke vil uttale seg om saken i mediene, skriver Norsk Redaktørforening i sitt nyhetsbrev.
– Det er svært uheldig at tiltaltes forsvarere i en omfattende overgrepssak så tydelig avviser å bidra til å opplyse saken overfor offentligheten, sier generalsekretær Reidun Kjelling Nybø til Norsk Redaktørforening.
Da P4-nyhetene laget sak på dette torsdag, understreket Nybø medienes viktige rolle når det gjelder å informere om det som skjer i retten:
– Både forsvarerne til tiltalte og bistandsadvokatene til de fornærmede er sentrale kilder her. Det er viktig også fra et rettssikkerhetsperspektiv at saken blir godt opplyst også utenfor rettssalen.
Arrangerer demonstrasjonstog for pressefrihet
Lørdag 2. november markerer Aksjonsgruppa for Palestina FNs internasjonale dag mot forbrytelser mot journalister ved å arrangere demonstrasjonstog i Oslo.
Det gjør de i solidaritet med journalister og mediefolk som er drept, såret eller er savnet etter at krigen i Gaza brøt ut i oktober i 2023.
Flere enn 133 journalister og mediafolk er drept i Gaza det siste året, det melder IFJ på sine sider.
«Drap er den mest ekstreme formen for mediesensur mot journalister, journalistene i Palestina dokumenterer ikke bare de grusomhetene som skjer rundt dem, de blir selv gjort til mål. Dette er ikke bare et angrep på deres arbeid, men på sannheten selv og på vår rett til å vite hva som skjer» , skriver aksjonsgruppa på Facebook.
Toget starter ved den Israelske ambassaden klokka 14:00. Der vil styreleder i Norsk PEN Ann-Magrit Austenå holde en appell før toget går mot NRK og Marienlyst.
Rød Løper-produsent slutter
Rød Løper-produsent Madeleine Liereng har sagt opp sin stilling i Dagbladet, skriver Medier24.
Liereng starter starter 1. februar som PR Project Manager i Viaplay.
– Det innebærer å ha ansvar for PR og kommunikasjon rundt alt innholdet til Viaplay. Det blir pressehåndtering, ansvar for arrangementer og PR-strategier. Jeg skal være tett på underholdningsverdenen, men på andre siden av bordet, sier hun til Medier24.
Hun har jobbet i Rød Løper de siste fire årene.
I går kunne Journalisten fortelle at Rød Løper-programleder Jonas Scheie Hammer har sagt opp sin stilling.
Nye praktikantar klare for NRK Nynorsk mediesenter
NRK Nynorsk mediesenter har tilsett fem nye praktikantar. Dei byrjar i NRK i starten av januar 2025, og skal då få opplæring og praksis fram til praktikantperioden er over 30. juni.
Her er kull 42 ved NRK Nynorsk mediesenter:
- Regine Engelina Hatvik (22) frå Os, Vestland
- Håkon Kummermo (25) frå Haugesund, Rogaland
- Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd (29) frå Voss, Vestland
- Fride Kvamsøe Rekdal (26) frå Rekdal, Møre og Romsdal
- Magnus Vattekar Sandvoll (25) frå Kyrkjebø, Vestland
– Å få fem nye folk inn i redaksjonen, alle med ulike bakgrunnar og erfaringar, er alltid kjekt. Ved at vi rekrutterer utanom journalistutdanningane, så tilfører praktikantane andre idear, og dei har ofte innsikt i miljø som ikkje alle andre journalistar har, seier leiar for NRK Nynorsk mediesenter, Rune Fossum Lillesvangstu.
Trønder-Avisa og Nettavisen frifunnet i lukket PFU-behandling
Trønder-Avisa og Nettavisen ble behandlet bak lukkede dører under Pressens Faglige Utvalgs møte onsdag 30. oktober.
Begge avisene, som var klaget inn av samme person for et redaksjonelt samarbeidsprosjekt, gikk fri.
Klagene gjaldt flere artikler om en vikarlege som flere pasienter hadde klaget på til Statsforvalteren, går det fram av oppsummeringen i PFU-basen.
Legen mente dekningen var svært belastende, hensynsløs og ensidig, og at antagelser fremsto som fakta. Legen mente seg også identifisert i dekningen. Avisene avviste overtramp.
PFU sa seg noe kritisk til enkelte av oppfølgingsartiklene i Trønder-Avisa:
«[...] særlig gjelder det dekningen av den politiske prosessen og den siste artikkelen. Her kunne avisen vært mer presise med imøtegåelsen av gamle og nye anklager, og inkludert informasjon som taler til klagers fordel. Ikke bare ville det sikret bedre imøtegåelse for klager, VVP 4.14. men også en bedre kildebredde, jf. VVP 3.2. Samlet sett er imidlertid ikke dette nok til å utgjøre et brudd på god presseskikk», står det i uttalelsen.
Nytt styre i NJ Østfold
NJ Østfold holdt faglig samling og årsmøte i lokalene til NRK Østfold på Kråkerøy i Fredrikstad tirsdag kveld, og valgte blant annet nytt styre for den kommende perioden.
Leder Vetle Granath Magelssen (Sarpsborg Arbeiderblad) ble gjenvalgt.
Det samme ble kasserer Natalie Kristiansen (Moss Avis) og styremedlem André Lia (Fredriksstad Blad).
Emely Hansen (Halden Arbeiderblad) er nytt styremedlem, som tidligere har vært vara. Styremedlem Caroline Berg Tolfsen (NRK Østfold) var ikke på valg.
Patrick Hansen (Smaalenenens Avis) er ny 1. vara, mens tidligere styremedlem Odd Skjerdal (NRK Østfold) er ny 2. vara.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Gjør comeback for ABC Nyheter i USA
Sverre Bjørstad Graff er ABC Nyheters korrespondent under valget i USA, forteller nettavisen i en pressemelding.
Graff har 25 år fartstid som journalist, og er også kjent som mannen bak tegneserierutene «Absurdgalleriert».
Graff var ansatt i ABC Nyheter i 20 år, frem til 2020, da forlot han avisen i forbindelse med en større nedbemanningsprosess. Siden har han skrevet for blant andre Dagsavisen, VG og Vi Menn.
– Vi er svært glade for å ha en så erfaren og dyktig reporter som Sverre Bjørstad Graff på plass som vår mann i USA. Vi gleder oss til å kunne dele hans unike perspektiver med våre lesere, sier redaksjonssjef i ABC Nyheter, Inga Vinje Engvik.
The Guardian har fått inn 2 millioner dollar etter Harris-støtte
En e-post fra The Guardian US-redaktør Betsy Reed, og støtte til den amerikanske presidentkandidaten Kamala Harris på lederplass, har resultert i nesten 1,8 millioner dollar i bidrag fra lesere på tre dager. Det skriver britiske Press Gazette.
I e-posten kritiserer Reed både Washington Post og Los Angeles Times for ikke å støtte en presidentkandidat. Hun understreker The Guardians som uavhengig, leserfinansiert avis uten milliardæreiere. Washington Post stanset nylig leder med støtte til Kamala Harris etter innvendinger fra eier Jeff Bezos, ifølge The Guardian.
Reeds e-post, som ble sendt ut for å sikre penger satte inntektsrekorder for The Guardian US. E-posten alene skal ha bidratt med 411.000 dollar, og totalsummen er på over 1,8 millioner dollar. I fjor rapporterte avisen om underskudd som følge av fallende annonseinntekter- og papiropplag.
PFU-varamedlem: Norske medier bør granske egen Trump-dekning
Forsker, PFU-vara og spaltist Asle Toje mener norske medier har kommet i en «kinkig situasjon» på grunn av narrativdreven nyhetsdekning av presidentvalget i USA og Donald Trump, og at de selv burde undersøke om de har fulgt Vær varsom-plakaten.
Det skriver han i en E24-spalte torsdag.
Trump har blitt journalistenes søppelbøtte, men hånetrang skader medienes merkevare, mener Toje, som skriver:
– Dette bidrar til å forklare hvorfor Trumps fremgang virker så uforståelig, fordi den ene siden ble rapportert etter sine verste sider og den andre etter sine beste.
Skulle Kamala Harris vinne valget, vil ikke norske mediehus ta inn over seg hvor ille de har rotet dette til, hevder Toje.
– De bør gå tilbake og se på sin dekning, sak for sak, for å se om Vær varsom-plakaten ble fulgt. Om Trump vinner vil de trolig i det stille endre vinkling, late som om det er Trump som har endret seg, og ikke dem selv.