Tinius-søksmål mot staten starter i dag

Roger Aarli-Grøndalen
nyhetsstudio

I Oslo tingrett i dag startet behandlingen av søksmålet Stiftelsen Tinius og Varden-redaktør Tom Erik Thorsen har anlagt mot staten ved Forsvarsdepartementet.

Styreleder Ole Jacob Sunde og daglig leder og styremedlem Kjersti Løken Stavrum i Stiftelsen Tinius.

Målet er å få domstolprøvet Etterretningstjenestens nye overvåkingslover.

– Vi frykter at denne loven uthuler ytringsfriheten og undergraver kildevernet – og derfor vanskeliggjør pressens arbeid, har Tinius-styreleder Ole Jacob Sunde tidligere uttalt.

Prosessfullmektiger for saksøker, er Jon Wessel-Aas og Emanuel Feinberg i Advokatfirmaet Glittertind.

I sitt sluttinnlegg, skrive de to:

«Ved den nye etterretningstjenesteloven lovfestet staten for første gang omfattende vilkårlig masseovervåkning – innhenting, lagring og behandling i bulk – av befolkningens digitale kommunikasjon.

Det klare utgangspunktet er at slik vilkårlig masseovervåkning er ulovlig etter EØS-retten, etter EMK og etter Grunnloven.»

I sitt sluttinnlegg argumenterer Regjeringsadvokaten ved advokat Ida Thue for at:

«Det er på det rene at bulkinnhentingssystemer, hvor E-tjenesten gis muligheten til å søke i metadata som er samlet inn og lagret i forkant av søket (retrospektive søk) ikke i seg selv er i strid med EMK.»

Regjeringsadvokaten mener også at:

«Det er misvisende når saksøkerne betegner TI [tilrettelagt innhenting] som «vilkårlig digital masseovervåkning av personer i Norge», og at «det meste som personer i Norge foretar seg på internett kan (...) leses av norske myndigheter». TI innebærer ikke lagring av innholdet i kommunikasjonen mellom mennesker, det kan bare brukes til utenlandsetterretning, det er underlagt strenge vilkår, krever forhåndsgodkjenning i to omganger, og kontrolleres løpende av EOS-utvalget.

Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening, Den norske Forleggerforening, Norsk Pen og Norsk Faglitterær Forfatter- og oversetterforening er alle partshjelpere for saksøkerne.

I et debattinnlegg forteller medieorganisasjonene hvorfor de støtter søksmålet:

«Vilkårene for at e-tjenesten kan starte innhenting og søk er for vage og lite presise. Det bør bekymre alle, uansett posisjon. Det er en direkte trussel mot kildevernet som et helt grunnleggende prinsipp i et fritt og demokratisk samfunn. For journalister og redaktører er kildevernet hellig. Det sikrer at redaktørstyrte mediene kan utøve sitt samfunnsoppdrag, og det sikrer at vi som befolkning får helt vesentlig informasjon.»

Powered by Labrador CMS