Relatert innhold
Disse fengsler flest journalister
Kina, Israel og Myanmar fengslet i fjor flest journalister, ifølge en ny rapport fra Committee to Protect Journalists (CPJ).
Hviterussland og Russland er de to neste landene på oversikten.
Totalt 361 journalister satt bak lås og slå 1. desember 2024, det nest høyeste antallet siden den globale rekorden ble satt i 2022. Den gang var det snakk om 370 fengslede journalister.
– Disse tallene bør være en vekker for oss alle, sier CPJs administrerende direktør Jodie Ginsberg i en pressemelding.
– En økning i angrep på journalister kommer nesten alltid før en økning i angrep på andre friheter – friheten til å gi og motta informasjon, friheten til å samles og bevege seg fritt, friheten til å protestere.
Hun legger til:
– Disse journalistene blir arrestert og straffet for å avsløre politisk korrupsjon, miljøforringelse, økonomiske misligheter – alle saker som betyr noe for vårt daglige liv.
Asia forble regionen med det høyeste antallet fengslede journalister i 2024, og utgjorde mer enn 30 prosent (111) av det globale totalet.
Se og Hør beklager overfor Sebastian Solberg
Ukebladet Se og Hør ved sjefredaktør Ulf André Andersen har publisert en beklagelse på egne nettsider.
Beklagelsen handler om at lenker til artikler og videoer om influenser Sebastian Solberg figurerte i to nettartikler om flere kvinners anklager mot en anonymisert, norsk tv-kjendis.
– De aller fleste artiklene som publiseres på Se og Hørs nettside inneholder minst to ulike videolinker. En video om Sebastian Solbergs brudd var en av videoene i saken. Den andre hadde ikke noen sammenheng med saken, så den har vi tatt ut. Vi forstår at det kan oppleves som belastende for et par som nylig har vært gjennom et samlivsbrudd, sier Andersen i artikkelen.
Sakene har ingen sammenheng, og Se og Hør beklager dersom dette har påført de involverte ekstra belastning, fortsetter redaktøren.
Medietilsynet innstiller på pressestøtteavslag til Samtiden
Medietilsynet har behandlet klagen fra tidsskriftet Samtiden på pressestøtteavslaget for 2024, viser innsyn i korrespondanse.
Tilsynet opprettholder avslaget, og sender dermed klagen over til Medieklagenemnda.
Samtiden hadde i klagen kritiske anmerkninger til innholdsanalysen som ble brukt for å vurdere bredden i tidsskriftets innhold, men i innstillingen til nemnda forsvarer tilsynet vurderingsgrunnlaget og står på at Samtiden har en «svært sterk konsentrasjon av stoffet».
Tilsynet drar en sammenligning med bransjeavisa Medier24:
«Medier24 er den publikasjonen som har den smaleste temadekningen av dagens mottakere av produksjonstilskudd. [...] Samtiden er altså enda mer tematisk konsentrert enn Medier24», påpekes det i innstillingen.
Journalist tiltalt etter sex i politibil
En kvinnelig svensk journalist er tiltalt for ulovlig bruk av et såkalt beskyttet objekt, etter å ha hatt sex med en politimann i en politibil parkert i politihuset i Uppsala.
Det omtaler Aftonbladet.
Politimannen er i tillegg tiltalt for ulovlig bruk av politibil utenfor tjeneste.
Ifølge kvinnens advokat Linus Gardell nekter journalisten for å ha begått noe lovbrudd.
LO-topper: Følger med på Dagsavisen
Ifølge Klassekampen vil ikke Steinar Krogstad, andre nestleder i LO og styreleder i LO Media, utelukke mulighetene for et oppkjøp hvis Mentor Medier skulle ønske å selge Dagsavisen.
– Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte det. Vi i LO ser at det er en skeivhet i mediebildet. I vedtektene våre heter det at vi skal jobbe for en sterk arbeiderpresse. Men de siste årene har det heller vært en svekkelse av arbeiderpressa i Norge. Vi har behov for å styrke den, sier han til avisen.
Krogstad legger til: – Det er ingen andre på venstresida enn LO som har muligheten til det med tanke på kapital.
Flere kilder Klassekampen har snakket med i LO sier at «de følger med på situasjonen i Dagsavisen».
LO har i dag én representanter i styret til Stiftelsen Dagsavisen, som eier 7,5 prosent av Dagsavisen AS.
NRK-sluttpakker: – God respons på tilbudet
Før jul ble det kjent at NRK skal kutte 200 millioner i løpet av 2025. I den forbindelse skal bemanningen reduseres med 70-90 årsverk.
Onsdag denne uka gikk fristen ut for å søke om sluttpakke.
– Det har vært god respons på tilbudet om å søke avgangsvederlag, men det er fortsatt for tidlig å si hvor mange som vil bli innvilget og hvordan den totale bemanningsutviklingen for 2025 ligger an til å bli, sier organisasjonsdirektør Olav Hypher i NRK til Kampanje.
Det er ikke kjent hvor mange som har søkt.
Vårt Land styrker ung-satsing
Vårt Land har ansatt to journalister i prosjektstilling. Formålet med prosjektet er å styrke Vårt Lands satsing mot unge, skriver mediehuset i en pressemelding.
– Vi hadde mange sterke søkere og er strålende fornøyd med ansettelsene. De er begge dyktige journalister med evne til å engasjere unge lesere, sier sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore.
Daniel Kydland jobber i dag som journalist og frontsjef i avisen Dagen. Han har også en mastergrad i teologi fra NLA Høgskolen.
Julie Horpestad har vikariert som journalist i Vårt Land siden 2022. Hun har tidligere jobbet som prosjektleder i misjonsorganisasjonen NMS, hvor hun har arbeidet med å nå nye målgrupper gjennom sosiale medier.
Kydland vil være en del av Vårt Lands religionsavdeling og arbeide fra Bergens-kontoret. Horpestad blir del av kulturavdelingen.
Begge stillingene har varighet på ett år.
– En betydelig del av journalistikken vår handler allerede unges trosliv. Mange unge kristne i dag er dedikerte og samfunnsengasjerte, og vil holde seg oppdatert på nyheter og debatter i kirke, kultur og samfunn. Derfor er dette en viktig satsing for Vårt Land, sier Bore.
Horpestad tiltrer i stillingen 10. mars, mens Kydland begynner 1. mai.
Russiske advokater truer dansk avis
Det danske mediet Danwatch har mottatt trusler fra et russisk advokatkontor. Det skriver danske Journalisten. Advokatkontoret ber Danwatch fjerne opplysninger fra sin dekning av den såkalte russiske skyggeflåten.
Ifølge administrerende direktør i Danwatch, Jesper Nymark, er henvendelsen et klassisk eksempel på en SLAPP-sak (Strategic Lawsuits Against Public Participation), der målet er å tvinge medier til å unngå omtale.
– Dette er helt etter boken. Først rasler de med sablene, deretter får vi litt tid til å rette oss etter kravene. Og hvis vi ikke gjør det, kan vi ende i en rettssak der målet er å tappe oss for penger, sier Nymark til danske Journalisten.
Ifølge Nymark har de merket økt trafikk fra russiske byer som Moskva og Omsk på sine nettsider, hver gang de publiserer artikler om skyggeflåten. Og det registreres også trafikk på journalistenes byline-profiler.
Nymark håper nå å rette fokus mot at SLAPP-søksmål er et økende problem internasjonalt, og at det også rammer danske medier.
– Som medium er vi selvfølgelig opptatt av å skape bevissthet og oppmerksomhet rundt at det blir stadig vanskeligere å drive kritisk journalistikk, sier han.
Aller Media strammer inn på hjemmekontor
Fra og med 1. februar er det fem dager i uka på kontoret som gjelder for alle ansatte i Aller Media, skriver Dagens Media.
Bruk av hjemmekontor skal nå kun skje ved unntakstilfeller. Ifølge Dagens Media gjelder de nye reglene for alle Aller Medias selskaper i Norge, Sverige, Finland og Danmark.
Anna Clara von Hofsten, leder for redaksjonsklubben i den svenske delen av Aller Media, sier til Dagens Media at ledere tidligere har hatt stor frihet til å styre hvor medarbeiderne arbeider, om det er hjemmefra eller på kontoret, men at den muligheten nå forsvinner.
– Nå må ansatte be om tillatelse til å jobbe hjemmefra, noe som oppleves som en stor frihetsbegrensning, sier klubblederen.
Ledelsen i svenske Aller Media sier til bransjeavisen at det ikke er snakk om å endre til «office only», men at utgangspunktet nå skal være «office first».
Klubbleder i Aller Media Norge, Mina Helene Knudsen, sier til Journalisten at hos dem har det vært «office first» siden før jul 2023.
– Dette er ingen nyhet for oss. Det er ingen endringer hos oss på Hasle. Aller Media er et nordisk konsern, og i de andre landene har de hatt en annen praksis enn oss. Nå gjelder «office first» for hele konsernet.
Washington Post-journalister ber Jeff Bezos møte dem
Mer enn 400 Washington Post-journalister har signert et brev til eier Jeff Bezos hvor de ber ham innstendig om å komme til kontoret og ta opp deres bekymringer angående avisens retning under publisher Will Lewis, melder NPR.
«Vi er dypt bekymret over nylige ledelsesbeslutninger som har fått lesere til å stille spørsmål ved denne institusjonens integritet, brutt med en tradisjon for åpenhet, og ført til at noen av våre mest fremtredende kolleger har forlatt oss», skriver de i brevet.
«Vi forstår behovet for endring, og vi er ivrige etter å levere nyheter på innovative måter. Men vi trenger en klar visjon vi kan tro på.»
Cirka 300.000 abonnenter skal ha sagt opp etter at Bezos stoppet en leder hvor avisen anbefalte leserne å stemme på Kamala Harris. En rekke profilerte journalister har også forlatt avisen de siste månedene.
Cornelia Kristiansen blir Dagsavisen-kommentator
Tidligere Medier24-redaktør Cornelia Kristiansen går inn i et ettårsvikariat som kommentator i Dagsavisen, melder Medier24.
– Offentligheten har beveget seg til høyre, mens Dagsavisen har holdt fast på posisjonen som den viktigste sosialdemokratiske avisa. Jeg håper å bidra til at flere oppdager hvor bra journalistikk og meningsstoff avisa har, og å få fram analyser og perspektiver som mangler andre steder, sier Kristiansen.
Konstituert sjefredaktør Lars West Johnsen legger til:
– Verden er blitt ekstremt komplisert og kanskje litt overveldende for mange. Vi tror derfor at kommentarjournalistikken blir stadig viktigere for at leserne skal evne å sortere og forstå vår tid. Alt tyder på at 2025 vil understreke dette.
Kristiansen har blant annet bakgrunn fra Dagbladet og Morgenbladet.
Alex Gibney til Nordiske Mediedager
Den prisvinnende dokumentarskaperen Alex Gibney kommer til Bergen og Nordiske Mediedager i mai.
Gibney er i år aktuell med prosjekter om Elon Musk og Salman Rushdie.
– Han har vært høyt oppe på ønskelista vår lenge nå. Så at det klaffer at han kan komme hit samme år som han skal ut med filmen om klodens mest omtalte mann er veldig spennende, og vi håper selvsagt på at han tar med seg noen eksklusive klipp, sier programredaktør Vivi Stenberg i en pressemelding.
I fjor sto Gibney blant annet bak dokumentaren «Wise Guy: David Chase and The Sopranos» om tv-serien og dens skaper. Tidligere har Gibney laget filmer om scientologikirken og gonzojournalist Hunter S. Thompson.
Han fikk en Oscar for filmen «Taxi to the Dark Side», om en afghansk taxisjåfør som ble drept av amerikanske soldater.
Skal ha svindlet pornoskuespiller i dansk PFU-sak
Amira Smajic, kjent fra dokumentarserien «Den sorte svane», står i dag tiltalt i retten i Odense for blant annet underslag, dokumentfalsk og bedrageri. Det melder flere danske medier.
En av tingene Smajic er tiltalt for er å ha forfalsket et brev fra Pressenævnet, den danske versjonen av Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Dette skal ha skjedd i forbindelse med at Smajic var juridisk rådgiver for en dansk pornoskuespiller som ønsket å klage inn artikler publisert om henne i Sjællandske Nyheder i 2020.
Smajic fungerte også som advokat for pornoskuespilleren i en ærekrenkelsessak mot Sjællandske Medier i 2022. Her fikk skuespilleren delvis medhold, og fikk 10.000 danske kroner i erstatning.
– Symbolet for «drittifiseringen» av internett
I et intervju med Klassekampen om at Meta avvikler sitt samarbeid med uavhengige faktasjekkere, i første omgang i USA, sier sjefredaktør i Vårt Land, Bjørn K. Bore, at den største nyheten for mange vil være at Facebook-eieren har hatt faktasjekkere.
– Det bærer nemlig ikke produktet særlig preg av, sier Bore.
Vårt Land-sjefen er nå særlig bekymret for at endringene vil føre til at plattformene vil fylles med mer maskingenerert innhold av lav kvalitet.
– Facebook er blitt selve symbolet for «drittifiseringen» av internett, der mer og mer av innholdet er meningsløst og laget av roboter.
Går inn i konsernledelsen i Schibsted Media
Espen Sundve tiltrer rollen som Chief Product Officer (CPO) i Schibsted Media og blir også en del av konsernledelsen, skriver mediekonsernet i en pressemelding.
Sundve har tidligere hatt en rekke lederroller i Schibsted, og høst returnerte han til Schibsted Media som rådgiver for konsernsjef Siv Juvik Tveitnes og selskapets konsernledelse.
Tidligere har produktmiljøet vært organisert sammen med abonnementsmiljøet i Schibsted Media, men med denne endringen blir produkt en egen linje under Sundves ledelse.
– Jeg gleder meg veldig til dette. På den ene siden har vi strålende muligheter til å skape bedre journalistikk og mer relevante opplevelser for våre brukere. På den andre siden må vi forenkle, bli mer effektive og hente hjem verdien av de fantastiske produktene vi allerede leverer til millioner av brukere i Sverige og Norge, sier Sundve i pressemeldingen.
Klimaskepsis nesten borte fra britiske aviser
Ny forskning viser at skepsis mot klimaendringenes realitet nesten har forsvunnet fra britiske nasjonale avisers debattsider de siste ti årene, skriver Press Gazette.
Studien har analysert 303 meningsartikler og lederartikler fra ni britiske aviser.
Forskerne fant at såkalt «bevisskepsis», som stiller spørsmål ved vitenskapen eller hevder at oppvarming ikke skjer, falt fra 20 prosent av relevante artikler i 2013/14 til bare fem prosent i 2023/24. Enda mer dramatisk var nedgangen i «prosess-skepsis», som kritiserer vitenskapelige modeller eller metoder, fra 20 prosent til én prosent.
Tidligere dansk TV-vert krever millioner etter TV 2-oppsigelse
Den tidligere danske TV 2-verten Jes Dorph-Petersen krever nærmere to millioner kroner i erstatning fra advokaten som stod bak en intern undersøkelse som førte til at Dorph mistet jobben i 2020.
Det melder danske Journalisten.
Saken mot Dorph startet da danske TV 2 igangsatte en advokatundersøkelse etter at flere kvinner fremmet påstander om krenkende opplevelser i bedriften. Som følge av undersøkelsen ble Dorph anklaget for seksuell trakassering av to kvinnelige praktikanter i TV 2 i 2001 og 2003.
Det var advokatkontoret Norrbom Vinding stod for undersøkelsen.
Journalisten skriver at Dorph anerkjenner deler av anklagene, men han bestrider alvorlighetsgraden av sakene og mener undersøkelsen var mangelfull.
Dorph krever en erstatning på 1.990.602,65 danske kroner for svie og smerte, tapt arbeidsfortjeneste samt behandlingsutgifter.
TV 2 beklager – lurt av falsk jordskjelvvideo
Mandag kveld har TV 2 avpublisert en video av det som skulle vise jordskjelvet på Vestlandet søndag kveld.
«TV 2 har senere blitt gjort oppmerksom på at videoen ikke viser det innsender hevdet at den gjorde. Dette skriver også mannen til TV 2 i en e-post mandag ettermiddag, noe TV 2s egne undersøkelser bekrefter. Videoen ble avpublisert mandag kl. 17.12 og TV 2 beklager feilen», skriver mediehuset.
TU-journalist forlater journalistikken
Mathias Klingenberg går fra stillingen som journalist i TU Media til ny jobb som innholdsrådgiver i Try.
– Det blir veldig spennende å lære en ny bransje å kjenne, sier Klingenberg i en pressemelding.
– Nå får jeg bruke nyhetsteften på en ny måte. Både til å hjelpe kundene å nå ut med sine budskap, og til å forberede dem på hvilke saker som kan bli fanget opp av media.
Klingenberg har en master i samfunnssikkerhet fra Universitetet i Stavanger og har også jobbet om journalist i E24
– Jeg er veldig glad for å ha fått Mathias om bord. Styrkene hans matcher våre kunder veldig godt. Allerede første uken på jobb, har vi sett at han har mye å tilføre, sier Madeleine Strand, leder for Try Innhold, i pressemeldingen.