Relatert innhold
PFU: Fire NRK-saker på neste møte
13 klager skal behandles når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes førstkommende onsdag. Fire av klagene er mot NRK, mens to klager er mot Finansavisen.
Med unntak av én sak, som blir delvis lukket, får alle de andre sakene åpen behandling.
Tre av klagene er fra Nammo. Og Dagbladet er klaget inn av duoen Marcus og Martinus.
Disse sakene skal behandles:
- Harald Jacobsen mot Nettavisen (delvis lukka behandling, diskusjonen om punkt 4.7).
- Harald Jacobsen mot NRK
- Nammo mot NRK
- Nammo mot Aftenposten
- Nammo mot Harstad Tidende
- Norgesdemokratene mot NRK
- Kirkenes Havn ved havnesjef Terje Jørgensen mot NRK
- Nina K. Lillebo med samtykke mot Finansavisen
- Espen Teigland mot Finansavisen
- Håkon Økland Kinsarvik og Linda Økland Kinsarvik mot Dagen
- Lars Christensen pva varslet mo Budstikka
- Advokat Live Sjuve Johansen på vegna av klient mot Dagens Næringsliv
Journalisten strømmer den åpne delen av behandlingen. Møtet starter cirka klokka ni.
Tøft år for Aller Media
Aller Media Nordic, som nå omfatter Aller-konsernets samlede medieaktiviteter i Danmark, Sverige, Norge og Finland, har opplevd et fall i omsetningen på over en kvart milliard danske kroner, ned til 2,4 milliarder kroner, skriver danske MediaWatch.
Omregnet i norske kroner tilsvarer det en omsetningsdropp på cirka 400 millioner.
Driftsresultatet (ebitda) endte på syv millioner danske kroner, ned fra 30 millioner året før.
Det er særlig papirmagasinene som tynger regnskapet.
I Norge eier Aller blant annet Dagbladet, Se og Hør og KK.
Tidligere i år ble de fire landenes ledelse slått sammen til én felles nordisk ledelse. Konsernledelsen forventer at de organisatoriske endringene vil føre til en «betydelig forbedring» av driftsresultatet i det kommende regnskapsåret, heter det i årsrapporten.
DRs politiske redaktør går av
Michael Elsborg slutter i stillingen som DRs politiske redaktør. Det skriver danske Journalisten. I en post på Facebook forklarer Elsborg at han ønsker å bli i DR, men at han vil være tettere på journalistikken.
«Etter 15 år på Borgen, mer enn halvparten av tiden som politisk redaktør eller leder for DRs redaksjon i kjelleren, har jeg kommet frem til at det er på tide å prøve noe annet», skriver han.
Jon Gelius klar med podkast om en av Norges største bedragerisaker
Som ung reporter dekket Jon Gelius saken for Dagsrevyen. Nå 30 år senere har han laget en podkast om en av Norges største bedragerisaker.
Det skriver Gelius i en pressemelding.
«Prinsen av Gautefall» utspiller seg i bygda Drangedal i Telemark og handler om en mann som får innpass i den lokale bankfilialen til Kreditkassen i Porsgrunn. Han lurer banken trill rundt og får ut svimlende 250 millioner kroner i lånegarantier.
– Det er en spinnvill historie om sjarm, svindel og svik, sier Jon Gelius.
I podkasten forteller flere av de berørte om hvordan det hele startet og hvordan det hele endte for dem personlig.
To bankansatte ble tiltalt og måtte møte i retten.
-Jeg er glad for at noen av dem som ble hardest rammet, har vært villig til å berette om sine personlige opplevelser. Det er aldri lett å rippe opp i gamle historier man helst vil glemme. Jeg er takknemlig for at de har vist meg tillit, skriver Gelius.
«Prinesen av Gautefall» er produsert av NRK. Dette er den andre podkasten Gelius har laget. Den første kom i fjor og handlet om «Seriemorderen Arnfinn Nesset».
Podkasten ble en lyttersuksess med godt over en halv million nedlastinger.
Tinius-styreleder: Ikke vært pådriver for kutt
I går ble det kjent at Schibsted Media skal redusere bemanningen med 350 årsverk. I et intervju med Kampanje forteller styreleder i Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, at spareplanene er drevet frem av ledelsen i Schibsted med støtte fra styret, og at stiftelsen – som eier Schibsted – selv ikke har vært en pådriver.
– Det er selvfølgelig ergerlig at Schibsted nå må foreta nedskjæringer, men vi respekterer beslutningen ledelsen og styret har fattet, sier Sunde til Kampanje.
Sms-svindel med VG som avsender
VG omtaler onsdag kveld at en rekke personer har mottatt en tekstmeldingen som tilsynelatende er fra VG, hvor det står at en ny e-faktura fra VG med forfall 22. januar er klar for godkjenning. I meldingen er det også en lenke.
– Dette er svært uheldig, men dessverre ikke er uvanlig fenomen, sier sikkerhetssjef i VG, Einar Otto Stangvik, til egen avis.
Han forteller videre at VG med jevne mellomrom ser forsøk på misbruk av VGs merkevare til svindel.
– Spesielt for sms og e-post er det svært lett å forfalske avsender, så det er beklageligvis slik at man ikke uten videre kan tro på avsendernavn og nummer.
Prins Harry inngår forlik med Murdoch
Prins Harrys advokat kunngjorde i dag at prinsen har inngått et forlik med Rupert Murdoch-selskapet News Group Newspapers om «ulovlig informasjonsinnhenting», skriver New York Times.
Det britiske mediekonsernet kommer i forbindelse med forliket med en «full og utvetydig» unnskyldning for å ha hacket mobiltelefonen hans. Konsernet erkjenner også ulovlig oppførsel fra privatetterforskere hyret av The Sun.
Dette er første gang Murdoch-selskapet innrømmer at også The Sun har brukt ulovlige metoder.
News Group Newspapers ba også om unnskyldning for tidligere brudd på privatlivets fred i forbindelse med dekningen av Harrys mor, prinsesse Diana, som døde i en bilulykke i Paris i 1997.
Samme konsern sto tidligere bak tabloiden News of the World, som Murdoch valgte å legge ned etter at telefonhackingen ble avslørt for snart 20 år siden.
Rettssaken mellom prins Harry og Murdoch-selskapet skulle startet tirsdag, men ble utsatt etter at advokatene meldte at det ble jobbet med et forlik.
Tok sluttpakke i Aller, satser på podkast
Podkasten Interiørrådet tar steget ut av Aller Media og satser nå for fullt som en selvstendig aktør.
Benedicte Wessel-Holst og Lasse Engeland har etter henholdsvis 16 og 21 år i Aller Media valgt å ta med seg hver sin sluttpakke for å dedikere seg til Interiørrådet, skriver de i en pressemelding.
Podkasten, som har vært en del av KK-universet, skal nå bygges videre sammen med interiørarkitekt og designer Tone Kroken og plattformpartneren Acast.
– Etter snart tre år med ukentlige episoder gleder vi oss til å utvikle podkasten videre og utforske kommersielle konsepter som vi tidligere bare har drømt om, sier Engeland, produsent og kommersielt ansvarlig for podkasten.
Engeland har erfaring både fra redaksjonell og kommersiell side, blant annet 17 år som art director for ulike merkevarer i Aller Media.
– Alle er velkomne i vårt univers, men vi ser at vi særlig treffer kvinner som ønsker å skape et hjem som føles godt å komme hjem til. Og den kvinnen, hun kjenner jeg godt etter mange år som KK-journalist, sier Wessel-Holst.
Hun har bakgrunn fra magasinene Mag og Henne før KK. De siste årene har hun jobbet i KK pluss-satsing i tillegg til å lage podkasten og Interiørrådets bilag i KK, «Interiørrådet Living» som trioen fortsatt skal produsere.
Trioen planlegger nå flere ukentlige episoder og ser også på muligheten for live-show.
Schibsted-kutt: – Ble ikke sagt 30 prosent
Schibsted Media varslet i dag at bemanningen skal reduseres med 350 årsverk i inneværende år.
Svenske Journalisten skrev tidligere i dag at man på enkelte avdelinger kan oppleve at 30 prosent av medarbeiderne må gå.
Til Journalisten opplyser kommunikasjonssjef i Schibsted Media, Bjørn-Martin Bache Norby, at tallet 30 ble ikke brukt i det som ble formidlet til de ansatte i dag
Svenske Journalisten har i ettertid endret sin artikkel og lagt inn en rettelse.
Ifølge det svenske fagbladet vil også tilbudet om sluttpakker kun gis til de personene som blir påvirket av omorganiseringen.
Forslaget til ny organisasjon skal være klar allerede i februar.
Le Monde ber sine journalister slutte å dele på X
Den franske avisen Le Monde slutter å bruke X. Det kommer frem i en leder skrevet av redaktør Jérôme Fenoglio. I lederen med tittelen «Å kjempe for fakta i Trumps og Musks æra», oppfordrer Fenoglio avisas journalister til å gjøre det samme.
Det er X-eier Elon Musks inntog i Donald Trumps nærmeste sirkel som har vært utslagsgivende for beslutningen til Le Monde.
«Musk har blitt forfremmet til en parapolitisk posisjon som de facto plasserer ham i maktens sentrum», skriver Fenoglio som mener Musk har forvandlet X til et forlengelse for sin politiske agenda:
«…en form for libertarianisme som stadig nærmer seg ytre høyre. Han har gjort det til et verktøy for å legge press på sine motstandere eller på Europas sosialdemokratiske regjeringer».
Fenoglio er svært kritisk til at flere teknologimilliardærer som Jeff Bezos og Mark Zuckerberg har «sverget troskap» til Trump.
«Vi har derfor besluttet å slutte med å dele vårt innhold på plattformen, så lenge den fungerer på denne måten, og vi anbefaler Le Monde-journalister å gjøre det samme,» skriver han.
VG beklager
12. januar publiserte VG en artikkel om influenserne Vita og Wanda Mashadis besøk på en Oslo-restaurant.
VG har nå fjernet intervjuet med en av restaurantgjestene.
– Det er usikkerhet knyttet til uttalelsene fra én av kildene i saken. Vi kan ikke dokumentere at vedkommende som uttalte seg til VG var til stede på restauranten denne kvelden. Vi har derfor fjernet de aktuelle sitatene, sier Eva-Therese Loo Grøttum, leder for VGs nyhetsavdeling, til egen avis.
Sakens øvrige opplysninger endres ikke, ifølge Grøttum.
– VG beklager feilen overfor Vita og Wanda Mashadi, og overfor våre lesere. Det er vårt ansvar å sørge for at alle uttalelser vi publiserer, er korrekte. Vi har tatt kontakt med søstrene Mashadi for å informere dem om feilen og har gitt dem en uforbeholden beklagelse.
«VGs faktasjekk burde vært grundigere før publisering. VG beklager feilen», skriver avisen i sin rettelogg.
Redaktør skutt og drept i Peru
Gaston Medina, som eide og drev en regional tv-kanal i Ica-regionen i Peru, ble mandag skutt og drept av flere gjerningsmenn da han forlot hjemmet sitt.
Det omtaler blant andre CBS News.
Medina skal ha satt søkelys på et økende problem med kriminelle gjenger som driver utpressing av beskyttelsespenger overfor alt fra bussjåfører til frisører og lærere.
Ifølge Medinas advokat skal han ha mottatt drapstrusler før mandagens dødelige angrep. I 2022 uttalte Medina seg selv til Committee to Protect Journalists (CPJ) om trusler.
Solveig Barstad forlater TV 2
Etter 30 år i TV 2 slutter Solveig Barstad for å bli redaksjonssjef i «God morgen Norge».
Programmet produseres for TV 2 av produksjonsselskapet Mastiff, som nå blir Barstads nye arbeidsgiver.
– Det er vemodig og spennende å forlate TV 2 etter 30 år, men jeg er så glad for å få sjansen til å lede «God morgen Norge». Med fire timer direktesendt TV hver dag, er dette et av TV 2s viktigste og beste programmer, sier Barstad i en pressemeldingen.
– Jeg kjenner også Mastiff godt fra de årene de produserte «TV 2 hjelper deg» for TV 2, og vet at de står for kvalitet i alle ledd. Jeg gleder meg til å drive dette flaggskipet videre og sammen med redaksjonen fortsette å gi nordmenn en god start på dagen, legger hun til.
SUJO-sjefen går av – ny leder er klar
Kristine Holmelid er ny leder for Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) fra 1. februar, skriver SUJO i en pressemelding.
Avtroppende senterleder Per Christian Magnus fortsetter i en reportasjelederrolle.
– Kritisk og undersøkende journalistikk er kjernekompetanse for norske journalister og redaksjoner. Jeg gleder meg til å lede SUJO og bidra til at norske redaksjoner, og spesielt de mindre, får den hjelpen de trenger for å lage viktig journalistikk, sier Holmelid i pressemeldingen..
Magnus ledet arbeidsgruppen for opprettelsen av SUJO fra august 2017 og ble senterleder høsten 2018 da SUJO åpnet.
– Etter drøyt syv år med lederansvar for SUJO-prosjektet tenker jeg at tiden er inne for fornyelse. Kristine og jeg har vært sammen om det aller meste SUJO har stått bak disse årene. Hun har bred og lang redaksjonell ledererfaring. Framtiden for SUJO ser svært lys ut, sier Magnus.
SUJO er en del av Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.
Trump henter 19 fra Fox News
En opptelling New York Times har gjennomført, viser at så langt har president Donald Trump hentet 19 personer fra Fox News til sin nye administrasjon. Og det er ventet at tallet kan øke.
Blant de 19 er det programledere, kommentatorer, produsenter og folk med andre roller knyttet til nyhetskanalen.
Jay Wallace, presidenten og sjefredaktør for Fox News Media, sier at for dem er «dette er business as usual».
Beholder faktasjekkere utenfor USA
Facebook-eier Meta sier at selskapet planlegger å beholde sitt faktasjekk-program utenfor USA inntil videre, skriver Bloomberg.
Meta-sjef Mark Zuckerberg varslet tidligere denne måneden at selskapet i USA skal avslutte samarbeidet med eksterne faktasjekkere. I en video publisert på Facebook, uttalte Zuckerberg at de skal erstatte faktasjekkerne med «fellesskapsnotater» som ligner på løsningen Elon Musk har innført på X.
Om dette også blir løsningen Meta går for internasjonalt, er ikke avklart, ifølge globale forretningsleder Nicola Mendelsohn.
Til Bloomberg sier hun:
– Vi skal se hvordan det går når vi ruller det ut i løpet av året. Så ingenting endrer seg i resten av verden for øyeblikket.
I Norge har Meta hatt et faktasjekk-samarbeid med Faktisk.no siden 2018.
Palestinsk journalist løslatt av Israel
Den palestinske journalisten Rula Hassanein er blant de første 90 fangene som i natt ble løslatt fra israelsk fengsel, som del av våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas, melder blant andre NRK.
Hun ble arrestert 19. mars i fjor og dømt for «hets og støtte til terrorisme» på sosiale medier av en militærdomstol.
Organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) har siden i fjor bedt israelske myndigheter løslate Hassanein på grunn av hennes egen og hennes spedbarns helse.
Barents Observer forlater X/Twitter – av etiske årsaker
Nettavisa The Barents Observer slutter å dele redaksjonelt innhold på X/Twitter, melder de selv, og legger ved en bredside til eier Elon Musk.
Det sosiale mediet har endret seg til en maskin for desinformasjon og propaganda, skriver redaksjonen, som tar grepet på innsettelsesdagen for Donald Trump.
– Vi kan ikke lenger dele vårt redaksjonelle innhold på en plattform som løfter rasisme og ytre høyre-konspirasjonsteorier, skriver redaksjonen (Journalistens oversettelse).
Også blant andre organisasjonen EFJ (European Federation of Journalists) har kunngjort, med likelydende begrunnelse, at de slutter å bruke X/Twitter.
Medietilsynet opprettholder avslag til NordSalten Avis
Medietilsynet har vurdert klage fra NordSalten Avis, men finner ikke grunn til å endre avslaget på søknaden om samisk pressestøtte for 2024.
Det viser innsyn i tilsynets innstilling, som nå sendes til medieklagenemnda for avgjørelse.
Journalisten har tidligere omtalt søknaden – og klagen – fra avisa, som selv definerer at de har den samiske befolkningen i Steigen, Hamarøy og Tysfjord som hovedmålgruppe. Medietilsynet ser annerledes på saken, og har avslått avisas søknader om samisk pressestøtte flere år på rad.
Avisa har derimot fått innvilget samisk pressestøtte for innstikksider på lulesamisk, og de siste årene også ordinær pressestøtte. For 2024 var disse utbetalingene på henholdsvis 950.000 og 1,84 millioner kroner.