Relatert innhold
Over en million har sett TV 2s «Dødsenglene»
1.018.000 har sett den første episoden av «Norge bak fasaden: Dødsenglene», skriver TV 2 i en pressemelding.
– Det er viktig at vi også når bredt med denne typen programmer, sier TV 2s sjefredaktør Olav T. Sandnes.
– Jeg tror de redaktørstyrte medienes rolle bare blir viktigere fremover, når strømmen av des- og feilinformasjon øker. Samtidig har journalistikken vår ikke så stor verdi dersom vi ikke når ut med den. Det er absolutt ikke gitt at de lange formatene, som dokumentarer, skal bli en seersuksess eller sette dagsorden, fortsetter Sandnes.
Den andre episoden av «Norge bak fasaden: Dødsenglene» ble sendt på TV 2 Direkte mandag kveld, og så langt er det 865.000 som har sett episoden. Den siste episoden som sendes på TV 2 Direkte kommende mandag er så langt sett av 650.000 på TV 2 Play.
Berlingske Media fraråder ikke bruk av DeepSeek
Som Journalisten kunne fortelle i forrige uke, har både Amedia og Schibsted Media frarådet sine medarbeidere å installere den kinesiske KI-tjenesten DeepSeek.
Men rådene gjelder foreløpig ikke i Berlingske Media, som Amedia kjøpte på tampen av fjoråret, skriver danske MediaWatch.
Konsernsjef Anders Krab-Johansen i Berlingske Media ønsker foreløpig ikke å utdype overfor MediaWatch om de på sikt vil oppfordre sine ansatte til å følge de samme anbefalingene som Amedia har sendt ut i Norge.
Fredrik Olimb blir sjefredaktør for Gamer.no
Good Game AS, eier og utgiver av Gamer.no, har ansatt Fredrik Olimb som ny sjefredaktør. Olimb har blant annet bakgrunn som kommunikasjonssjef i Viaplay.
Han tiltres sin nye stilling 1. mars.
– Fredrik overbeviste oss raskt med en brennende entusiasme for mulighetene som ligger i en så sterk merkevare som Gamer.no. Jeg er sikker på at han er riktig mann for å ta Norges største spillnettside til nye høyder, både redaksjonelt og kommersielt, sier Good Game-styreleder Harald Strømme i en pressemelding.
Anne Hafstad blir Nettavisen-spaltist
Nettavisen kan i dag melde at Anne Hafstad, som før jul gikk av som ansvarlig redaktør i Sykepleien, blir ny spaltist.
Tidligere har hun jobbet som avdelingsleder i Helsedirektoratet og journalist i Aftenposten, hvor hun var med på å vinne Skup-prisen to ganger. Hafstad er utdannet sykepleier og har en doktorgrad fra Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.
– Vi i pressen må aldri slutte å løfte frem det som er viktig for pasienter og pårørende. Vi må omtale det som ikke fungerer slik det skal. Samtidig må vi innse at heller ikke innen helse er det ubegrenset med ressurser. Det må prioriteres, men det må skje i full åpenhet og ikke bak lukkede dører, sier Hafstad til Nettavisen.
Erik Stephansen, politisk redaktør i Nettavisen, er fornøyd med å ha fått Hafstad med på laget:
– Anne Hafstad har i en årrekke vært en av de mest respekterte helsejournalistene i landet. Hun har også ofte utmerket seg med sterkt engasjement, så dette ser vi fram til.
New York Times mister kontorplass i Pentagon
Sendt fredag kveld informerte Trump-administrasjonen fire store nyhetsorganisasjoner om at de måtte gi opp sine dedikerte kontorplasser i Pentagon for å gi plass til andre medier, melder New York Times.
De fire mediene som nå mister sine kontorplasser er New York Times, NBC News, NPR og Politico. De må alle ha ryddet seg ut innen 14. februar.
Plassene vil bli overtatt av Breitbart News, One America News (OAN), New York Post og HuffPost.
En talsperson for New York Times omtaler endringen som «urovekkende».
38 nominasjoner til IR-prisen
Totalt har Internasjonal Reporter (IR) fått inn 38 nominasjoner til IR-prisen 2025, skriver organisasjonen på Facebook.
Det er åtte redaksjoner som har sendt inn bidrag.
VG har sendt inn flest bidrag, 18 til sammen, mens det har kommet seks bidrag for NRK.
«(...) det er dessverre ingen lokalaviser å finne på listen», skriver IR på Facebook.
IR-prisen deles ut under Skup-konferansen i Tønsberg 5. april.
Disse har sendt inn nominasjoner:
- VG: 18
- NRK: 6
- Aftenposten: 4
- Panorama Nyheter: 4
- Faktisk.no: 2
- TV 2: 2
- Dagbladet: 1
- Morgenbladet: 1
Fjorårets vinner var NRK-journalist Yama Wolasmal.
Tore Strømøy ønsker NRK-comeback
Tore Strømøy har søkt på den ledige stillingen som regionredaktør i NRK Midt, melder Medier24.
– Det er vel ikke noe stor hemmelighet at jeg sluttet i NRK mot min vilje. Da jeg så at denne stillingen ble lyst ut så tenkte jeg at dette kan være en fin stilling. Jeg tror jeg kan gjøre en god jobb, sier han til Medier24.
NRK avsluttet samarbeidet med Strømøy i fjor høst.
Nareas Sae-Khow, som i dag er konstituert i stillingen, har også søkt, skriver Medier24.
Johannes Sæheim Pedersen er ny journalist i Steinkjer24
Johannes Sæheim Pedersen (32) er ansatt som ny journalist i Steinkjer24, melder avisen i en pressemelding.
Pedersen jobber for tiden som vikar hos NRK Nordland i Bodø. Han har studert journalistikk ved Nord universitet i samme by.
– Nå har jeg vært nesten fire år i Bodø og har trivdes veldig godt her. Det er flott med nordlys og kreative gloser, men det er noe med de lune fjellene, fraulukta på våren og å være journalist i hjemlige trakter som frister, forteller Pedersen i pressemeldingen.
32-åringen har vokst opp i Steinkjer, og har tidligere jobbet både som kirketjener og slakter.
– Steinkjer24 er en dynamisk lokalavis som er virkelig gode på den lokale journalistikken. Jeg liker måten de dekker Steinkjer og Inderøy på, med en god blanding av aktualitet og å komme seg tett på folk, sier han.
Pedersen starter i jobben i mars. Han erstatter Vilde Røstad Strømmen-Hovig, som i fjor flyttet sørover for å jobbe i Bladet i Stjørdal.
– Vi er veldig fornøyd med å få med Johannes på laget. Vi skal være Steinkjers beste lokalavis, og en spydspiss for Polaris Media i norddelen av Innherred. Med denne nyansettelsen stiller vi enda sterkere i nyhetskampen, sier sjefredaktør Sveinung Ystad.
Siste P.I.L.S.-servering i NRK
Snart er det slutt for Populærmusikk ispedd litt sladder (P.I.L.S.) på NRK P1, melder NRK.
Siste sending av P.I.L.S. går på lufta 1. mars.
Lørdagsprogrammet med Bård Ose og Finn Tokvam er over etter 22 år, og årsaken til at de nå tar kvelden, er at journalist og programleder Ose har fått innvilget sluttpakke fra NRK.
– Jeg vil takke Bård og Finn for tallrike halvtimer med lørdags-P.I.L.S., der jeg både har humret og fått lyst til å notere poptrivia. Dette er fagfolk av høy klasse, som virkelig kan kunsten å fortelle, sier Bjørn Tore Grøtte, kanalsjef i NRK Radio, i en pressemelding.
Tokvam fortsetter som journalist i NRK.
Fagpressen: – Et gjennombrudd
Fagpressen fikk denne uka bekreftet at Kultur- og likestillingsdepartementet vil sende ut ny forskrift for innovasjonsstøtteordningen i løpet av våren 2025, melder de på egne nettsider.
Ifølge administrerende direktør Per Brikt Olsen vil ny forskrift få virkning for året 2025.
– Fagpressen har jobbet for ny forskrift helt siden i fjor vår, så dette er et gjennombrudd, påpeker Olsen i Fagpressens nyhetsbrev fredag.
Fagpressen har jobbet for ny forskrift etter at det ble klart at den gjeldende forskriften langt på vei gjorde det umulig for fagmedier å få innvilget innovasjonsstøtte fra ordningen.
En nyrevidert forskrift skal ut på høring i løpet av våren, er signalet fra departementet.
I fjor fordelte Medietilsynet nær 23 millioner kroner i såkalt innovasjons- og utviklingstilskudd.
Lekkasje: Zuckerberg er lei av lekkasjer
Meta-sjef Mark Zuckerberg er lei av at ansatte lekker informasjon, skriver Status.
På et allmøte torsdag uttalte Zuckerberg at «alt» han sier lekker ut. Og la til: «Og det suger, ikke sant?».
Dette ble kjent etter at noen sendte et lydopptak fra møtet til nettavisen 404.
Kort tid etter møtet advarte Metas sikkerhetssjef, Guy Rosen, i en melding til de ansatte om at selskapet kan si opp folk som lekker informasjon. Han påpekte at dette også har skjedd nylig.
Meldingen fra sikkerhetssjefen ble raskt lekket til nettstedet The Verge.
Ferdig som NJ-nestleder: – Vemodig
Hege Fagerheim forlater vervet som nestleder i Norsk Journalistlag fra 7. februar, etter at landsstyret denne uka vedtok å innvilge hennes ønske om å fratre før tiden.
I fjor høst meldte Fagerheim at hun ikke stiller til gjenvalg, i motsetning til leder Dag Idar Tryggestad. Fagerheim skal tilbake til sin arbeidsgiver NRK og over i ny stilling.
– Det er både vemodig og rart å gå av som heltidstillitsvalgt i NJ etter 12 år. De siste fire som nestleder for hele NJ har vært både lærerike og interessante. Samtidig er jeg glad for at landsstyret ga meg mulighet til å få til en god overgang til en stilling i NRK, som jeg har ønsket meg, sier Fagerheim i NJs nyhetsbrev.
I mars skal ny nestleder velges på NJs landsmøte. TV 2-journalist og -klubbleder Margrethe Håland Solheim har blitt innstilt til vervet av NJs valgkomité.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
CNN-profil satser på nyhetsbrev
Den profilert CNN-journalisten Jim Acosta, som forlot CNN denne uka etter at hans populære formiddagsprogram fikk ny sendetid og ble flyttet til etter midnatt, har lansert sitt eget nyhetsbrev på plattformen Substack.
Ifølge medienyhetsbrevet Status har Acosta allerde passert 116.000 abonnenter. Det er ikke kjent hvor stor andel av disse som betaler for tilgangen.
Acosta ble blant annet verdenskjent etter at Donald Trump i forrige presidentperiode fratok ham presseakkreditering til Det hvite hus etter et munnhuggeri mellom de to på pressekonferanse. CNN og Acosta gikk senere rettens vei for å få tilbake akkreditering, noe de også lyktes med.
BBC kutter 130 stillinger
BBC World Service, den britiske rikskringkasterens internasjonale arm, planlegger å kutte 130 stillinger, skriver Press Gazette.
Målet er å spare seks millioner pund i løpet av 2025. Det tilsvarer drøyt 83 millioner norske kroner.
Utenriksminister David Lammy kunngjorde i november en ekstrabevilgning på 32,6 millioner pund for 2025/26, men BBC må likevel spare. BBC forklarer dette med at «frysing» av lisensavgiften, global inflasjon og behovet for digital og teknologisk vedlikehold gjør besparelser nødvendige.
Meta betaler 280 millioner til Trump
Facebook- og Instagram-eier Meta skal betale 25 millioner doller, rundt 280 millioner norske kroner, for å oppnå forlik med USAs president Donald Trump, melder Wall Street Journal.
Meta ble saksøkt etter at de stengte sosiale medier-kontoene til Trump, etter innlegg han publiserte i forbindelse med angrepet på kongressen 6. januar 2021.
22 av dollarmillionene skal brukes til å finansiere et såkalt presidentbibliotek, melder avisa.
NRK-sjefen byttet ut firmabil med penger
I en stor gjennomgang har Aftenposten undersøkt bilordningene i 25 statlige selskaper.
Noen får «småpenger», skriver Aftenposten, mens andre får nesten en hel årslønn i billønn.
Oversikten viser imidlertid at de fleste ikke har billønn, men får betalt pr. kjørte kilometer.
En av dem som får billønn er kringkastingssjefen.
Da Vibeke Fürst Haugen ble ansatt i stillingen i 2022, var firmabil en del av lønnen, skriver Aftenposten. Haugen kunne lease seg en bil med kjøpspris på 880.000 kroner, og hun valgte en bil til 543.000 kroner.
I 2023 ble denne ordningen avviklet, og Haugen fikk i stedet 130.000 kroner i fast, årlig billønn, viser Aftenpostens oversikt.
Denne beslutningen ble ifølge avisen fattet muntlig av styreleder og Haugen. Det er NRK som opplyser dette til Aftenposten.
Billønnen kommer i tillegg til hennes årlige lønn på 3,5 millioner kroner.
Sluttpakker i NRK: – Er i mål
Kampanjes kilder mener at NRK nå er i mål med antall sluttpakker. Fredag har kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen invitert til nytt allmøte.
Fristen for å søke sluttpakke gikk ut 15. januar. Målet til NRK er å kutte kostnadene med 200 millioner kroner i inneværende år – og ledelsen har anslått en nedbemanning på 70-90 årsverk.
– Jeg har hørt av pålitelige kilder at konsernet er i mål med kuttene i antall årsverk. Om det betyr nedbemanning av 70, 80 eller 90 årsverk – vet jeg ikke, annet enn at NRK er i mål. Mer får vi vite på fredag, sier leder for redaksjonsklubben i NRK Kultur, Jakob Arvola, til Kampanje.
Leder for Norsk Journalistlag i NRK, Anne Berit Larsen, sier til Kampanje at hun verken vil bekrefte eller avkrefte om NRK er i mål med årsverk-kuttene.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Dagbladets Quisling-vits om Marcus og Martinus gikk fri
Det var Dagbladets anmeldelse av bidragene til semifinalen i Eurovision som ble klaget inn for PFU. «Og nå: Brødrene Qui ..., unnskyld, Marcus & Martinus», var vitsen klager, Kjell Erik Gunnarsen, mener brøt god presseskikk.
Han er far til artistbrødrene Marcus og Martinus.
– Det er mye som er ubehagelig i pressen, uten at det er i nærheten av å være et presseetisk brudd, sa nestleder i PFU, Ellen Ophaug, under diskusjonen i utvalget onsdag.
Dagbladet mener Quisling-begrepet i denne humoristiske konteksten ikke har sin opprinnelige tyngde, og at anmelderen faktisk ikke mener brødrene er landssvikere.
Hadde de fortsatt vært barn kunne det vært et presseetisk brudd, mente noen av utvalgets medlemmer under PFU-møtet.
PFU uttrykte forståelse for klagerne, men la vekt på at det skal være rom for svært sterke meninger og spisse formuleringer på meningsplass.
DN gikk fri etter identifisering i narkosak
Dagens Næringsliv (DN) publiserte en artikkel om at syv personer var dømt i en av norgeshistoriens største narkotikasaker.
To menn som fikk 21 års fengsel ble begge identifisert ved navn, og det er advokaten til en av mennene som har klaget inn artikkelen. Han mente identifiseringen påførte tredjepart, som ektefelle, mor og søsken, en urimelig belastning.
DN mener forbrytelsens alvor og sakens unike karakter i norsk rettshistorie, forsvarer identifiseringen.
Under diskusjonen i utvalget onsdag ble det lagt stor vekt på DNs gode arbeid i saken. På tross av at identifisering er en belastning for tredjeperson, ble identifiseringen gjort etter dommen var klar.
– Man har gjort grundige vurderinger, og jeg mener DN lander på den riktige siden, sa PFU-leder Anne Weider-Aasen under diskusjonen.
«Omtalen fremstår som saklig og nøktern», heter det i uttalelsen fra utvalget, som også la vekt på at det ikke var brukt bilde av mennene.