Relatert innhold
Skal vikariere som Bok365-redaktør
Når Bok365-redaktør Nora Steenberg går ut i foreldrepermisjon, stepper frilansjournalist Gabrielle Solaké Sanneh Graatrud inn som vikar.
– Jeg har egentlig vært en veldig fornøyd frilanser, og ikke vurdert å få en fastere jobb på mange år. Men jeg kunne ikke si nei da denne muligheten bød seg i Bok365. Jeg ser det som en unik mulighet til å dyrke de to feltene jeg er mest opptatt av, kultur og ledelse, sier Graatrud til Bok365.
Hun legger til:
– Jeg tar imidlertid over redaktørroret med en slags ærefrykt. Jeg besøker alltid Bok365 for både informasjon og inspirasjon, og synes redaksjonen har levert utrolig mye og godt stoff med få ressurser. Det blir både spennende og utfordrende å få lov til å passe på skuta mens Nora er i mammapermisjon.
Se lista: 11 nye forlater NRK
«Disse 65 har signert sluttavtale med NRK», kunne Journalisten fortelle denne uka. Oversikten gjaldt inngåtte sluttpakker i rikskringkasteren fra 25. november til 25. januar.
Nå har NRK utlevert en oppdatert oversikt over inngåtte sluttavtaler. Der framkommer 11 nye navn.
Oppdatering: NRKs liste inneholdt ved oversending to navn som ikke tilhører lista, mens ett annet manglet. Antallet er 11, ikke 12.
- Tom Arne Moe
- Elsa Anita Hultgren
- Svein Haaland
- Vendla Black Ndiaye
- Tone Berge
- Siri Bjelland Berven
- Bjørn Olav Skjæveland
- Siv Fossåskaret
- Øystein Antonsen
- Berit Ytrehus
- Per Harald Breivik
Hanne Skartveit med podkast-comeback
VG-redaktør Hanne Skartveit er tilbake med ny sesong av sin podkast, der hun inviterer gjester for å gi innsikt i aktuelle temaer, skriver VG i en pressemelding.
Første gjest er kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som deler sine tanker om norsk skole, samfunnsutvikling og sosialdemokratiets rolle i Norge og Europa.
Blant de kommende gjestene er Inga Bejer Engh, i dag nestleder i PST, tidligere barneombud og aktor i rettssaken mot ABB. Oslo politimester Ida M. Øystese vil også gjeste podkasten for en samtale om ungdomskriminalitet, forebygging, svenske tilstander, beredskap og sikkerhet i en stadig mer urolig verden.
– Egentlig er det tilfeldig at alle de første gjestene er kvinner. Etter hvert kommer det nok noen menn også, det lover jeg, sier Skartveit – og legger til:
– Dette er ikke en intervjupodkast der vi snakker om menneskene bak, men en podkast om temaene de kan noe om. Vi skal gå i dybden og sørge for at lytterne sitter igjen med en klarere forståelse av det som skjer rundt oss.
Retten sa nei: Får ikke tilgang til råopptak fra «Den sorte svane»
Politiet nektes tilgang til råopptak fra dokumentarserien «Den sorte svane». Det har dansk rett nå slått fast, melder nyhetsbyrået Ritzau.
Tilgang til journalisters kommunikasjon med «muldvarpen» Amira Smajic, sto også på politiets ønskeliste, men retten sa nei til dette også.
Michael Nørgaard, redaktør for dokumentar og dagsorden i dansk TV 2, skriver i en epost:
«Når politiet ønsker tilgang til journalisters notatblokker og råopptak, er vi inne på et svært prinsipielt spørsmål. Det skal være en armlengdes avstand mellom offentlige myndigheter og den frie pressen, hvis fremste oppgave er å kontrollere disse myndighetenes handlinger.»
Barents Observer vant fram i europeisk rett
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har dømt i favør av Barents Observer i saken mot Roskomnadzor, det statlige russiske byrået for overvåking av kommunikasjon, informasjonsteknologi og massemedia.
Det er Barents Observer selv som melder om dette.
I sin kjennelse, som omfatter Barents Observer og flere andre medier, fastslår domstolen at Russland har brutt artikkel 10 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Artikkelen omhandler ytringsfrihet og media.
Saken startet med at Barents Observer ble blokkert i Russland i 2019. Det norske mediehuset anket avgjørelsen, og saken verserte i det russiske rettssystemet fram til russisk høyesterett avviste den i 2021. Saken ble deretter tatt til EMD i Strasbourg.
– Vi er veldig glade for at EMD har avsagt en dom i saken, sier Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen til egen avis.
– Det er av prinsipiell betydning å ha en rettsavgjørelse som klart sier at Russland ikke har lov til å blokkere Barents Observer.
Han legger til:
– Dommen i Strasbourg har kanskje ingen direkte konsekvenser for oss i dag, men vi tror fortsatt det er veldig viktig for et fremtidig Russland som en dag kan komme ut av mørket, og igjen velger å følge rettsstatens prinsipper. I et slikt øyeblikk vil journalistisk frihet og en klar rettsavgjørelse om at uavhengige medier som Barents Observer ikke kan blokkeres for å skrive sannheten, bidra til å veilede fremtiden.
Barents Observer er basert i Kirkenes.
Cecilie Ellingsen blir etikkrådgiver i NRK
NRKs har ansatte Cecilie Ellingsen som en av sine nye etikkrådgivere, skriver Medier24. Ellingsen skal jobbe sammen med etikksjef Per Arne Kalbakk.
Ellingsen har blant annet lang erfaring fra Brennpunkt-redaksjonen.
«Dette blir et løft for arbeidet med presseetikk og journalistisk kvalitetssikring i NRK, vi gleder oss!», står det i en infomelding på NRKs intranett, gjengitt av Medier24.
Hun begynner i sin nye stilling 1. april.
Intervjuet pårørende, klaget inn til yrkesetisk nemnd
Svenske Aftonbladet publiserte tirsdag et intervju med en nær slektning av den antatte drapsmannen i masseskytingen i Örebro.
I det korte intervjuet kommer det frem at den pårørende under samtalen ikke var klar over hva som hadde skjedd.
Deler av intervjuet, som senere ble avpublisert, ble også gjengitt av flere norske medier – som i likhet med Aftonbladet har fjernet disse sitatene fra sine artikler.
I ettertid er 60 klager på denne artikkelen sendt inn til Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, melder svenske Journalisten.
Denne nemnden håndterer og fatter vedtak om klager mot svenske journalister angående brudd på de yrkesetiske reglene.
Klagen går dermed direkte på journalistens utførelse av arbeidet, og ikke avisens publisering.
Sveriges svar på Pressens Faglige Utvalg (PFU), Mediernas Etiknämnd, håndterer i likhet med PFU klager mot mediene, og det er da mediene som eventuelt felles for brudd på god presseskikk, ikke journalisten(e) som har arbeidet med saken.
– Det er det verste som kan skje en reporter i en situasjon som denne, å måtte bære støyten for en publisering som til syvende og sist er ansvarlig redaktørs ansvar, sier Cecilia Vaccari, leder for redaksjonsklubben i Aftonbladet.
Hun peker også på at det er en rekke andre personer enn journalisten som har tatt avgjørelser knyttet til publiseringen.
59 eksterne produksjoner hos NRK i 2024
I 2024 ble det publisert 59 NRK-produksjoner fra eksterne leverandører, viser en oversikt Journalisten har fått tilsendt.
43 tv-produksjoner spenner fra dokumentarserier som «Leo og de farlige», produsert av Novemberfilm, til underholdning som Maskorama, produsert av Monster.
16 lydproduksjoner omfatter alt fra barnepodkast om Brannbamsen Bjørnis, produsert av Aschehoug, til talkshowet «Norsken, svensken og dansken» fra Både Og og Hilde Sandvik AS.
Se hele katalogen her (pdf).
Fem millioner kroner til forskning på medier
Medietilsynet har fordelt over 5,3 millioner kroner til forskning på medier og dataspill. Tolv prosjekter får støtte.
– Det var mange store og gode forskningsprosjekter blant søknadene i år, og flere søkere ønsket maksimal støtte, som er 800.000 kroner. Dermed er det få prosjekter som kan få støtte. Vi gir midler til flere spennende forskningsprosjekter som vil gi nyttig innsikt både om mediemangfold og kritisk medieforståelse, sier Hanne Sekkelsten, avdelingsdirektør i Medietilsynet, i en pressemelding.
En av dem som får støtte, er Ragnhild Kristine Olsen ved Oslo Met. Hun får 792.625 kroner i støtte til prosjektet «Nyskapende nettverk og mediemangfold».
Prosjektet handler om Samarbeidsdesken, som drives av Landslaget for lokalaviser (LLA), NRK og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).
Studien skal undersøke hvilken betydning Samarbeidsdesken har for mangfold, innovasjon og kvalitet i lokaljournalistikken.
Se alle støttemottakerne her.
Søksmål kostet New York Times 112 millioner kroner
Mens en rekke mediekonsern har inngått avtaler med ulike KI-selskaper for lisensiering av innhold, valgte New York Times i desember 2023 å saksøke OpenAI, som står bak ChatGPT, for brudd på opphavsretten. Microsoft ble også saksøkt.
Da New York Times la fram tall for fjerde kvartal 2024 onsdag denne uka, ble det klart at dette søksmålet, som ikke er avgjort i retten ennå, så langt har kostet mediehuset 10,8 millioner dollar, drøyt 112 millioner kroner.
Til sammenligning har mediekonsernet Dotdash Meredith, som blant annet utgir magasiner som People og InStyle, opplyst at lisensavtalen de har inngått med OpenAI, gir dem cirka 16 millioner dollar i året i ekstra inntekter, skriver Hollywood Reporter – som samtidig peker på at New York Times, som nå har over 11 millioner abonnenter, er et av få mediekonsern som har råd til et slikt søksmål.
Oppdatering: Tittelen oppga først 112 millioner dollar, dette er rettet til kroner.
NRK markerer samenes nasjonaldag med sending fra Alta
NRK har de siste årene markert samenes nasjonaldag 6. februar med en egen nasjonaldagssending.
Årets sending ledes av NRK Sápmis egne Jonna Dunfjeld-Mølnvik og Ole Rune Hætta og sendes fra Alta.
Dunfjeld-Mølnvik har jobbet i NRK siden hun fikk plass på NRK Sápmis rekrutterings- og kvalifiseringsprogram i 2021 og leder til vanlig den sørsamiske podkasten «Hævvi» sammen med Nelly Engström.
Hætta er tidligere redaktør for kultur og underholdning i NRK Sápmi og har blant annet vært programleder for NRK-programmet «Forbannelsen - Uhkádus» med Stian «Staysman» Thorbjørnsen.
Nasjonaldagssendingen sendes på NRK1 og i NRK TV torsdag 6. februar fra kl. 20.00.
NRK hadde tekniske problemer
«Det er tekniske problemer på NRK.no. Problemene innebærer at artikler laster inn veldig tregt eller ikke i det hele tatt. Det jobbes med å finne ut av og løse problemene», melder NRK klokka 11.23.
Litt etter klokka 12 skal alt fungere igjen.
NRKs nettsjef Hildegunn Soldal skriver til Medier24:
«Feilen skyldes en oppdatering av et system som gikk galt og som fikk noen uventede ringvirkninger.»
Syv varslingssaker i NRK
I løpet av 2024 mottok NRK syv varsler, viser tall Medier24 har fått innsyn i.
Medier24 skriver at varslene handler om arbeidsmiljø, brudd på interne retningslinjer og trakassering /mobbing.
Organisasjonsdirektør Olav Hypher sier til bransjeavisen at det lengste de gikk i fjor var å gi advarsler.
– Utover det har det ikke hatt noen konsekvenser for arbeidsforholdet til noen.
Året før mottok NRK 10 varsler.
Ingen PFU-klager fra Gilbrant og Suvatne
De to Dagbladet-journalistene som har skrevet boka «Partiet», Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, sa i et intervju med NRK tidlig i desember at de ville klage fire medier til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Blant andre vil duoen klage VG-podkasten «Mediebobler» med Gard Steiro og Anders Giæver inn til utvalget.
– Vi klager inn podkasten for en rekke uriktige påstander som vi aldri fikk anledning til å svare på på forhånd, sa Gilbrant til NRK i fjor.
Så langt er det imidlertid ikke sendt noen klager fra forfatterne. Det bekrefter PFU overfor Journalisten. I tillegg til Mediebobler varslet Suvatne og Gilbrant at de vil klage inn TV 2, Aftenposten og Bergens Tidende.
Over en million har sett TV 2s «Dødsenglene»
1.018.000 har sett den første episoden av «Norge bak fasaden: Dødsenglene», skriver TV 2 i en pressemelding.
– Det er viktig at vi også når bredt med denne typen programmer, sier TV 2s sjefredaktør Olav T. Sandnes.
– Jeg tror de redaktørstyrte medienes rolle bare blir viktigere fremover, når strømmen av des- og feilinformasjon øker. Samtidig har journalistikken vår ikke så stor verdi dersom vi ikke når ut med den. Det er absolutt ikke gitt at de lange formatene, som dokumentarer, skal bli en seersuksess eller sette dagsorden, fortsetter Sandnes.
Den andre episoden av «Norge bak fasaden: Dødsenglene» ble sendt på TV 2 Direkte mandag kveld, og så langt er det 865.000 som har sett episoden. Den siste episoden som sendes på TV 2 Direkte kommende mandag er så langt sett av 650.000 på TV 2 Play.
Berlingske Media fraråder ikke bruk av DeepSeek
Som Journalisten kunne fortelle i forrige uke, har både Amedia og Schibsted Media frarådet sine medarbeidere å installere den kinesiske KI-tjenesten DeepSeek.
Men rådene gjelder foreløpig ikke i Berlingske Media, som Amedia kjøpte på tampen av fjoråret, skriver danske MediaWatch.
Konsernsjef Anders Krab-Johansen i Berlingske Media ønsker foreløpig ikke å utdype overfor MediaWatch om de på sikt vil oppfordre sine ansatte til å følge de samme anbefalingene som Amedia har sendt ut i Norge.
Fredrik Olimb blir sjefredaktør for Gamer.no
Good Game AS, eier og utgiver av Gamer.no, har ansatt Fredrik Olimb som ny sjefredaktør. Olimb har blant annet bakgrunn som kommunikasjonssjef i Viaplay.
Han tiltres sin nye stilling 1. mars.
– Fredrik overbeviste oss raskt med en brennende entusiasme for mulighetene som ligger i en så sterk merkevare som Gamer.no. Jeg er sikker på at han er riktig mann for å ta Norges største spillnettside til nye høyder, både redaksjonelt og kommersielt, sier Good Game-styreleder Harald Strømme i en pressemelding.
Enda et angrep mot SVT
I natt ble Sveriges Televisions (SVT) redaksjonslokaler i Stockholm igjen utsatt for angrep. I løpet av natten har det blitt kastet rød farge på på hovedinngangen, det er også knust en rute i det som nå er det fjerde angrepet på SVT det siste halve året.
Det melder svenske Journalisten.
Det siste angrepet skjedde natt til fredag 27. desember da et illeluktende materiale ble kastet på hovedinngangen til SVTs kontorer i Stockholm.
SVTs sikkerhetssjef Camilla Josephson forteller til fagbladet at de ser alvorlig på nattens angrep.
Hun forteller samtidig at de vet hvem som har tatt ansvaret for de forrige angrepene, men at de fortsatt ikke vet hvem som står bak nattens.
Anne Hafstad blir Nettavisen-spaltist
Nettavisen kan i dag melde at Anne Hafstad, som før jul gikk av som ansvarlig redaktør i Sykepleien, blir ny spaltist.
Tidligere har hun jobbet som avdelingsleder i Helsedirektoratet og journalist i Aftenposten, hvor hun var med på å vinne Skup-prisen to ganger. Hafstad er utdannet sykepleier og har en doktorgrad fra Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.
– Vi i pressen må aldri slutte å løfte frem det som er viktig for pasienter og pårørende. Vi må omtale det som ikke fungerer slik det skal. Samtidig må vi innse at heller ikke innen helse er det ubegrenset med ressurser. Det må prioriteres, men det må skje i full åpenhet og ikke bak lukkede dører, sier Hafstad til Nettavisen.
Erik Stephansen, politisk redaktør i Nettavisen, er fornøyd med å ha fått Hafstad med på laget:
– Anne Hafstad har i en årrekke vært en av de mest respekterte helsejournalistene i landet. Hun har også ofte utmerket seg med sterkt engasjement, så dette ser vi fram til.