Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen
Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen

NRK omorganiserer nyhetsdivisjonen

Legger om til tre redaktørlinjer, blant annet for å styrke posisjonen på mobil og nett.

Publisert Sist oppdatert

NRK omorganiserer Nyhetsdivisjonen på Marienlyst til å bestå av de tre redaktørlinjene direkte-, fag- og programlinje. Førstnevnte får ifølge en pressemelding på NRKs nettsider ansvaret for oppdatering på alle plattformer.

NRK får nyhetssjef

Sendinger som Dagsrevyen, Dagsnytt 18 og lignende vil ligge under programlinjen, mens faglinjen får ansvar for bestemte fagfelt som utenriks og kultur.

– NRK må utnytte ressursene våre riktig i en verden hvor folks medievaner endrer seg stadig hurtigere. Med den modellen vi nå har valgt, mener vi å være best mulig rigget for framtida. Hvor vi både tar vare på flaggskipene våre og tar et digitalt løft, sier nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord til eget nettsted.

Direktøren vil altså få tre redaktører under seg, og det ansettes en nyhetssjef i direktelinjen, som også har ansvaret for siste nytt-dekning.

– Funksjonen nyhetssjef vil styrke oss i å være raskt ute, og vil være en plattformuavhengig funksjon som vil være til stede og kunne ta grep gjennom store deler av døgnet inkludert helg.

Beverfjord sier at omorganiseringen ikke innebærer nedbemanning i divisjonen, snarere en oppbemanning.

– NRK Nyheter må som alle andre nyhetsmedier flytte ressursbruken til de plattformene der publikum forflytter seg til.

Den nye organisasjonen er på plass fra mai. Inntil da vil det ifølge NRK gradvis jobbes parallelt med gammel organisering.

Til Journalisten sier Beverfjord at hovedgrepet er å etablere nyhetsavdelingen etter plattform og arbeidsrytme.

– Vi skiller mellom det å dekke det løpende nyhetsbildet og det å lage dagsordensettende journalistikk til våre programflater, sier Beverfjord.

Kyrre Nakkim blir redaktør program. Stillingene som redaktør direkte og redaktør fag lyses ut, også eksternt. Det gjør også en av tre som skal gå i den nyopprettede turnusstillingen som nyhetssjef sammen med Stein Bjøntegård og Anders Børringbo.

– Nyhetssjefen får alt operativ ansvar for den løpende nyhetsdekningen. Nyhetssjefen skal sørge for at NRK leverer best på breaking news på alle plattformer. Dette blir turnusstillinger. Nyhetssjefen har ikke personalansvar eller budsjettansvar.

Hensikten med omorganiseringen er å styrke siste nytt-dekning, og nett og mobil. Det sier Beverfjord hun oppnår gjennom modellens oppdeling av organisasjonen, samt økt spesialisering. Mens NRK som helhet har som mål å redusere bemanningen i løpet av året, sier Beverfjord at nyhetene øker noe.

– Vi flytter ressursene til nyhet og øker nyhetssatsingen.

Ansatte uenig i modellvalg

De ansatte er uenig i ledelsens valg om å lage tre linjer. Klubbleder Berit Rekaa i Dagsrevyen sier til Journalisten at de ansatte ønsket seg to linjer, der program- og direktelinjene var felles.

– Men når vi så hvilken vei det gikk har vi samarbeidet og spilt inn forslag til ny modell, sier Rekaa.

Hun sier at de ansatte ikke frykter nedbemanning, men at de er bekymret for om de vil ha nok folk til å levere kvalitet på alle plattformer.

– Vi ser at nedbemanning ikke er mulig med denne modellen, men vi ser det blir mye å gjøre. Da lurer vi på om vi klarer å være gode på det vi skal være gode på.

Rekaa sier at det er ingen tvil om at omorganiseringen styrker NRKs digitale satsing. Og de ansatte har fått beskjed om at Dagsrevyen skal være NRKs Rolls Royce på nyheter.

Åse Rigmor Westrum som hittil har vært redaktør for produksjon og utvikling blir nå administrativ redaktør i Beverfjords stab. Nyhetsavdelingen vil også søke etter en digital utviklingssjef.

Powered by Labrador CMS