Fra åpningssendingen til NRK Alltid Nyheter her med Tor Fuglevik, Tom Nilsen og Frode Rekve.
Fra åpningssendingen til NRK Alltid Nyheter her med Tor Fuglevik, Tom Nilsen og Frode Rekve.

NRK med Alltid Nyheter i 20 år

NRKs radiokanal Alltid Nyheter holder stand etter 20 år, men starten for kanalen ble svært spesiell. 

Publisert Sist oppdatert

– Det er uten tvil den mest spennende og morsomme prosjektene jeg har vært med på, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.  

Frantzen omtaler åpningen på Alltid Nyheter som “ganske voldsom” siden ledelsen i kanalen hadde glemt å lage en arbeidstidsavtale. Hun forteller at åpningen av kanalen dermed måtte utsettes en god stund og at NJ engasjerte seg sterkt i dette arbeidet. 

– Det er den eneste klubben jeg har vært i med 100% oppmøte på alle klubbmøtene, sier hun. 

Hege Iren Frantzen. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Hege Iren Frantzen. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

Alle klubbmedlemmene var enige i at det var viktig at en ålreit avtale var i orden.  

– Prosessen lærte oss hvor sterke NJ var som forhandlingspartner, påpeker Frantzen. 

Dette blir bekreftet av daværende leder for Alltid Nyheter Frode Rekve

– Det må jeg ta på egen kappe, der hadde vi ikke forberedt oss godt nok med å lage gode nok arbeidstidsavtaler, men vi  hadde heldigvis en  kjempeflink fagforening.  Det var litt i siste liten, men det løste seg og de ansatte fikk gode avtaler, sier han. 

Med egne kilder

Noe av det som var ulikt andre redaksjoner i NRK på den tiden var at det var lagt opp til at journalistene i Alltid Nyheter skulle være direkte på radio i to og en halv time i strekk. 

Frode Rekve
Frode Rekve

Frantzen forteller at redaksjonen var på plass en og en halv måned før sendestart for å teste og forbrede sendingene. 

Det var opprinnelig 16 stykker i redaksjonen, og mange av disse kom utenfra NRK. Ideen var å lage en annen type nyhetssending som også hørtes annerledes ut enn det man kunne høre på i NRK Dagsnytt på den tiden. Senere har Alltid Nyheter dannet grunnlaget for slik sendingene fra Dagsnytt høres ut på lufta. 

Meningen var å lage en nyhetskanal med sendinger i 24 timer i døgnet og å bruke allerede produsert NRK-stoff og redaksjonen skulle ikke belaste NRKs medarbeidere. Dette medførte blant annet at Alltid Nyheter ikke fikk bruke NRKs egne korrespondenter og ikke de samme kildene som Dagsnytt skulle bruke.  

– Derfor fant vi egne kilder som for eksempel utenrikskorrespondentene i de store avisene, og det ga Alltid Nyheter et helt eget preg, opplyser Frantzen. 

Det fantes ingen heldigital 24- timners nyhetsradio da Alltid Nyheter kom på lufta for 20 år siden. ABC News Radio var en 24 timers analog nyhetskanal, men var ikke digital, og den gikk på FM og mellombølge. Alltid Nyheter tok ibruk DAB- tekonologi fra starten av. Rekve forteller at dette var inspirasjonen for Alltid Nyheter. 

Motstand i starten 

Assisterende prosjektleder og første redaksjonssjef for kanalen Kjetil Svorkmo Bergmann, medgir at det i starten var litt motstand til kanalen i nyhetsavdelingen slik at redaksjonen var nødt til å bruke andre kilder, og lytterne fikk høre mye nyheter på svensk og engelsk.

Kjetil Svorkmo Bergmann
Kjetil Svorkmo Bergmann

– Først og fremst var det utrolig morsomt. Det var noe ingen hadde gjort før. å hente inn av løpende nyheter fra NRK, BBC og Sveriges Radio. Ingen hadde gjort det før med så lite ressurser, sier han.  

Selv om redaksjonen fikk 16 nye stillinger, var det likevel en svær jobb å levere nyheter 24 timer i døgnet. 

Etterhvert ble den nye radiokanalen populær også i NRK og den ble i 2002 innlemmet i nyhetsredaksjonen. Han forteller at noe av det som var spesielt var at det ikke var dør inn til studio så alle kunne gå inn til studio mens det var sending og det var derfor, veldig lett å slippe til på lufta. 

Løste tekniske utfordringer 

Ifølge Svorkmo Bergmann var redaksjonen i Alltid Nyheter den første som leste fra skjerm fra studio og ikke brukte papir og det var heller ikke så vanlig med nettilgang. De ansatte måtte bruke fantasien og løse tekniske problemer fortløpende for de satt i det gamle radiohuset, mens resten av nyhetskanalen satt langt unna. 

– Det var et poeng å sitte fra hverandre i starten, og på mange måter var det veldig bra, men skapte også noen utfordringer, sier han. 

En annen ting som gjorde at kanalen skilte seg litt ut var at de ansatte var nesten bare nye medarbeidere og mange var ganske mange unge, på grunn av et ønske om å få frem nye stemmer. Ting skulle skje raskt, og det var en annerledes tilnærming, på den tiden.  

– Jeg husker at mottakelsen var i grunn veldig bra. Mange av de som er opinionsledere lyttet til Alltid Nyheter fra starten, sier Kjetil Svorkmo Bergmann. 

Idag jobber Kjetill Svorkmo Bergmann som senior kommunikasjonsrådgiver i Innovasjon Norge. 

Frode Rekve som nå er ansvarlig for Frie Medier på Institutt for Journalistikk mener at Alltid Nyheter har satt sine spor. 

– Den måten å formidle nyheter i Alltid Nyheter på er den måten som har blitt den toneangivende. Det har blitt en mye mer dynamisk nyhetsformidling i radio siden starten for 20 år siden, og jeg tror Alltid Nyheter var en viktig del av det. 

Powered by Labrador CMS