Regionredaktør Anders Opdahl (til venstre) sammen med journalist Amund Trellevik, vaktsjef Adrian Dahl Johansen og journalist Eirik Hind Sveen. Foto: NRK
Regionredaktør Anders Opdahl (til venstre) sammen med journalist Amund Trellevik, vaktsjef Adrian Dahl Johansen og journalist Eirik Hind Sveen. Foto: NRK

NRK i Nord-Norge oppretter felles gravegruppe

Skal jobbe med dybde og dagsordensettende journalistikk det neste halve året.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRKs tre nordligste distriktskontorer (DK), Nordland, Troms og Finnmark, samt NRK Sápmi, går sammen og etablerer en felles gravegruppe med en journalist fra hvert kontor.

Gravegruppa som har fått navnet På er i første rekke et prøveprosjekt for det kommende halvåret.

- Dette er et av flere bidrag vi gjør for å svare på NRKs overordnede strategi. Vi ønsker i større grad å sette dagsorden fra nord nasjonalt, og da tror vi det er klokt å sette deler av dette inn i en struktur, som får et særskilt ansvar for å belyse større problemstillinger. Dette kommer i tillegg til at vi på alle distriktskontorer, jobber systematisk for å levere høy kvalitet og stor grad av vesentlighet på alle plattformer, sier regionredaktør Anders Opdahl i NRK i en pressemelding.

Prosjektet organiseres i hans linje og skal ledes av vaktsjef Adrian Dahl Johansen i NRK Nordland. Med seg får han Amund Trellevik fra NRK Finnmark og Eirik Hind Sveen fra NRK Troms. Hvem som skal representere NRK Sápmi er ikke klart ennå.

Skal jobbe bredt

Johansen sier til Journalisten at gruppa skal jobbe fristilt fra redaksjonene for øvrig og ikke levere saker til de ordinære sendeflatene som ikke kommer fra gravearbeidet med mindre det skjer ekstraordinære hendelser i distriktet. Han sier at journalistene ikke har sett seg ut bestemte saksfelt ennå.

– Vi skal se på alle saker. Det har vært kortsiktige samarbeidsprosjekter på for eksempel forsvaret tidligere, men det hadde blitt en tvangstrøye og et hinder om vi skulle begrenset oss til det nå. Vi skal arbeide bredt, så det blir ikke bare fiskeri og Nordområdepolitikk. Men det skal være vesentlig for folk, sier Johansen.

Han forteller at det er medlemmene i gruppa som skal stå for journalistikken, men at de vil trekke på andre NRK-ressurser når de trenger fotograf, hjelp til digital historiefortelling og grafikk.

Dagsrevyen har en egen gravegruppe som heter ON, og Johansen sier at forskjellen fra det prosjektet er at de 3 nordligste fylkene også skal jobbe med mer kortsiktige prosjekter.

– Vi kan jobbe med saker i en til to uker, men også to til tre måneder. Det er den største forskjellen.

I pressemeldingen sier Johansen at det er viktig at NRK tar ansvar med å bruke ressurser på dagsordensettende journalistikk.

– Vi ser at stadig flere redaksjoner rundt oss nedbemanner, derfor er det spesielt viktig at NRK tar ansvar når det gjelder undersøkende og kritisk journalistikk, sier han i pressemeldingen.

Prosjektet blir evaluert etter første halvår, og Johansen håper ordningen kan bli permanent etter det.

Powered by Labrador CMS