Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

NRK varsler nye kutt

Ber om 70 kroner mer i lisens neste år for å opprettholde aktivitetsnivået. Varsler kutt på 50 millioner i inneværende år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram av det årlige lisensbrevet til Kulturdepartementet. NRK har selv publiset brevet på sine nettsider. Der redegjør allmennkringkasteren for planlagte aktiviteter og kostnader i 2016.

I fjor bad NRK om 73 kroner. Regjeringen ville opprinnelig fryse lisensen, men KrF fikk gjennomslag for en økning på 25 kroner under statsbudsjettsforhandlingene i fjor høst.

Pensjonskostnader

Nå ber kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRKs styreleder Birger Magnus om at selskapet får en lisensøkningen på 70 kroner neste år for å følge samfunnets generelle lønns- og prisvekst på to prosent.

– Selv med en lisensøkning i tråd med pris- og lønnsvekst vil NRK stå overfor betydelige utfordringer som krever at arbeidet med endring og rasjonalisering fortsetter, heter det i brevet.

Enigheten tidligere i år om at NRK skal gå over til innskuddsbasert pensjonsordningen trekkes frem som avgjørende for å sikre NRKs økonomiske forutsigbarhet fremover. Samtidig varsles det store engangskostnader i inneværende år knyttet til overgangen.

– Det vil være krevende å håndtere innenfor et resultat i balanse.

Det heter videre at overgangen til ny pensjonsordning skaper usikkerhet for pensjonskostnadene neste år.

Nye kutt

I lisensbrevet varsles også nye kutt på 50 millioner kroner allerede i inneværende år. Dette kuttet bidrar til å redusere lisensøkningen med 25 kroner, ifølge NRK. Kuttene kommer på toppen av allerede pågående nedbebemanning i NRK.

NRKJs leder Sidsel Avlund sier til Journalisten.no at de nye varslede kuttene viser at NRK ikke ber om mer penger enn som trengs.

– Det bekymrer oss at NRK legger opp til videre rasjonaliseringer. Så håper vi at NRK får det de ber om, sier Avlund.

I fjor bad kringkastingssjefen og NRKs styreleder om 73 kroner. De to foregående årene bad NRK om henholdsvis 90 og 100 kroner.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var ikke umiddelbart tilgjengelig for en kommentar torsdag ettermiddag.

Les alt om NRK her.

Powered by Labrador CMS