Fra Brennpunkt-dokumentaren om lungesyke Siv Tove Pedersen forrige uke. Foto: Hans Erik Lindbom NRK
Fra Brennpunkt-dokumentaren om lungesyke Siv Tove Pedersen forrige uke. Foto: Hans Erik Lindbom NRK

Journalister vil tillate aktiv dødshjelp

Et flertall av journalistene mener det samme som befolkningen generelt, mens leger og sykepleiere er langt mer skeptiske.

Publisert Sist oppdatert
56 prosent av befolkningen og 53 prosent av journalistene mener det bør gis mulighet til å gi aktiv dødshjelp. Blant leger og sykepleiere er det derimot stort flertall imot, viser årets medieundersøkelse. En av fire leger og en av tre sykepleiere vil tillate aktiv dødshjelp.
 
Se tabell nederst i saken.

Legges fram i mai

Medieundersøkelsen 2015 er nylig gjennomført og har helse og helsejournalistikk som tema. Undersøkelsen vil i sin helhet bli presentert og debattert under Nordiske mediedager i Bergen 6.–8. mai.
 
I undersøkelsen er norske journalister, redaktører og befolkningen som helhet stilt en rekke spørsmål om medievaner, holdninger og kunnskap om ulike temaer. Totalt 3.000 personer har deltatt i årets undersøkelse, inkludert medlemmer av Den norske legeforening og Norsk sykepleierforbund.

Valgte å ta sitt liv

Ett av resultatene blir offentliggjort allerede nå: de ulike gruppenes holdninger til aktiv dødshjelp. Det er ett av flere spørsmål innen helsepolitikk som er med i undersøkelsen, og er blitt aktualisert av Brennpunkt-dokumentaren om lungesyke Siv Tove Pedersen forrige uke. Dokumentaren fulgte Pedersen til Sveits, der hun fikk assistanse til å avslutte livet sitt.
 
56 prosent av befolkningen som helhet mener det er riktig å gi mulighet for aktiv dødshjelp, mens 31 prosent er imot. Undersøkelsen viser at norske journalister er veldig i takt med befolkningen i dette spørsmålet, mens norske redaktører er litt mer skeptiske til aktiv dødshjelp.

Skiller seg ut

Norske leger skiller seg ut som de klart med kritiske til aktiv dødshjelp. Bare 27 prosent vil gi mulighet for det, mens et klart flertall på 63 prosent sier at det ikke bør tillates, viser undersøkelsen blant medlemmer i Den norske legeforening.
 
Sykepleiere er også klart imot aktiv dødshjelp, med 55 prosent imot. 35 prosent, det vil si litt over hver tredje sykepleier, sier ja til praksisen.
 
Powered by Labrador CMS