Ida Dahl Nilssen og Eirik Veum i Dagsrevyen skjønner lite av PST-sjef Jørn Holmes anklager. Foto: Birgit Dannenberg
Ida Dahl Nilssen og Eirik Veum i Dagsrevyen skjønner lite av PST-sjef Jørn Holmes anklager. Foto: Birgit Dannenberg

Føler seg dolket av PST

NRK-reporter Eirik Veum mener PST-sjef Jørn Holme burde stå ved sine egne uttalelser.

Publisert Sist oppdatert

Fredag rettet Jørn Holme kraftig kritikk mot Dagsrevyen for et innslag nøyaktig en uke i forveien. Saken gjaldt en tidligere helseminister i Taliban-regjeringen i Afghanistan, og Holme hevdet i Journalistens papirutgave at «overskriften i Dagsrevyen forrige fredag hadde ingen rot i virkeligheten».

– Var fornøyd

Han mente også at Dagsrevyen dagen etter feilaktig opplyste at PST skulle ha presset på for å sikre Taliban-ministeren opphold i Norge.

– Jeg synes det er veldig spesielt at han går ut med så sterke anklager som han gjør i Journalisten. Jeg var i løpende kontakt med PST hele fredag ettermiddag, og det var rikelig tid til å korrigere eventuelle feil. Etter at Dagsrevyen var sendt, var jeg også i kontakt med PST som sa seg veldig godt fornøyd med innslaget. Da blir det veldig rart å lese i Journalisten en uke senere at det ikke har «rot i virkeligheten». Det må jo leses som at det hele bare er løgn og tull, sier Eirik Veum.

Veum forteller at verken han eller NRK har fått noen henvendelser fra PST med ønske om korrigeringer eller presisering etter innslaget.

Dagbladet og NRK nokså lik vinkling

Han viser til at PST-sjefen hadde pressekonferanse sammen med justisminister Knut Storberget klokken 11.00 på formiddagen. Dagbladet.no var først ute med en sak fra pressekonferansen klokken 16.50. Noe senere, klokken 18.07, la nrk.no ut en sak basert på Veums reportasje til Dagsrevyen. Dagbladets og NRKs versjon er veldig like.

– De hadde veldig god tid til å korrigere eller gi tilbakemeldinger, men vi hørte aldri noe annet enn at de var fornøyd, sier Veum.

Dagen etter hadde Dagsrevyen et nytt innslag, der de hevdet at PST hadde presset på for at en tidligere helseminister i Afghanistan under Taliban skulle få opphold i Norge. Dette avviser PST og hevdet at de først fikk kjennskap til denne mannen da terrorjakten for alvor ble satt i gang etter angrepet på Twin Towers 11. september 2001. NRK hevder å ha andre kilder og fastholder at PST bidro til å sikre mannen visum.

Utsatte og utsatte intervju

– Jeg synes dette i utgangspunktet er helt uproblematisk, men jeg skjønner ikke hvorfor Holme kommer med dette til dere en uke etterpå. Jeg hadde intervjuavtale med Holme i helgen etter Dagsrevyen-innslaget. Den utsatte han to ganger før han kansellerte avtalen helt. Så hører vi ingenting før han kommer med kritikk mot oss i Journalisten, sier journalist Ida Dahl Nilssen som hadde saken forrige lørdag.

Både Dahl Nilssen og Veum understreker viktigheten av å ha et korrekt og godt forhold til PST, men Veum sier man må kunne forvente at PST-sjefen står ved sine uttalelser.

– Mye av det PST driver med har nyhetsverdi, og det er viktig med et ryddig forhold, også fordi det tross alt handler om hemmelige tjenester.

Gammel graut?

– Holme sier at innslaget deres var gammel graut som sto i Aftenposten en måned i forveien. Hva sier du til det?

– Han mener sikkert en uttalelse han kom med i februar. Den saken i Aftenposten dreide seg blant annet om folk som deltar i Gaza-demonstrasjoner, mens han hos oss snakker om blant annet jihad-reiser. Vi hadde også Aftenpostens Harald Stanghelle i studio som kommenterte saken, og han mente at deler av det Holme snakket om hos oss var oppsiktsvekkende. Da kan det vel ikke ha vært gammelt nytt fra Aftenposten, sier Eirik Veum.

Powered by Labrador CMS