Geir Helljesen. Foto: Birgit Dannenberg.
Geir Helljesen. Foto: Birgit Dannenberg.

Hentet Helljesen inn fra pensjonisttilværelsen

Kommenterer enda en fredspris for NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da resultatet fra stortingsvalget forelå, forlot NRKs mangeårige valgkommentator Geir Helljesen kringkastingen for pensjonisttilværelsen. Men den ble heller kortvarig. Helljesen varslet i februar i år at han skulle bli samarbeidspartner i PR-selskapet First House. På deres nettsider omtales den tidligere NRK-profilen som seniorrådgiver.

I dag er Helljesen hentet inn som vikar for å kommentere Nobels Fredspris-utdelingen på NRK.

– Det var hyggelig at de spurte meg. Etter utdelingen til Obama i fjor forsonte jeg meg med at det var siste utdelingen jeg skulle kommentere. Men jeg antar de spurte på grunn av min kompetanse.

Talenter

Det er nettopp erfaringen til supervikaren som ligger til grunn for at han ble spurt. Helljesen har kommentert mer enn 30 utdelingsseremonier tidligere. Egentlig skulle Knut Magnus Berge kommentert utdelingen, men han ble ifølge nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk forhindret.

– Er det ikke litt spesielt at dere henter inn Helljesen når NRK har så mange talenter?

– Det er sikkert andre som kunne kommentert det, men det er ingen som har den erfaringen Geir har, derfor tok vi kontakt. Men vi henter inn frilansere som programledere for andre formater også, og vurderingen vår er at Geir er veldig god til dette.

Når First House har oppført Helljesen som seniorrådgiver på sine sider, sier Helljesen det er feil. Han viser til at han driver et frittstående selskap som tar oppgaver fra flere andre.

Kalbakk sier han forstår at spørsmålet om Helljesens PR-tilknytning reises, og forteller at man også har stilt spørsmålet internt i NRK.

– Men vi mener det ikke vil gå ut over jobben han gjør for oss, den vil heller ikke bli farget av dette.

Spesielt

Helljesen sier utdelingen i år blir spesiell, siden prisvinneren er forhindret fra å hente prisen, og at det denne gangen heller ikke er noen som kan ta imot den på prisvinnerens vegne, slik det var da Andrej Sakharov, Aung San Suu Kyi og Lech Walesa fikk fredsprisen.

– Det blir en verdig og flott seremoni. Jeg synes dette er en veldig ålreit og fantastisk morsom jobb, sier Helljesen, som innrømmer at han har savnet det redaksjonelle miljøet i NRK.

– Men jeg er godt oppdatert.

– Hva om du får spørsmål om å kommentere valgsendingen neste år. Tar du den og?

– Nei, nei. Alt som skjer i Oslo i forbindelse med valget er det andre som får ta seg av. Jeg har dekket 21 valg, og jeg har tatt mine runder. Det klarer de aldeles utmerket uten meg.

Powered by Labrador CMS