Fredrik Skavlan ankommer torsdagens møte i Kringkastingsrådet. Foto: Glenn Slydal Johansen
Fredrik Skavlan ankommer torsdagens møte i Kringkastingsrådet. Foto: Glenn Slydal Johansen

Kringkastingsrådet behandlet Skavlan-klager

Fredrik Skavlan svarer kritikerne i VG-innlegg. Mediekommentator vil nedlegge K-rådet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

 

Kringkastingsrådet, som ledes Per Edgar Kokkvold, har mottatt over 3.600 klager på programleder Fredrik Skavlans intervju med leder Jimmie Åkesson i det svenske partiet Sverigedemokratarna.

Møtet starter klokken 9.00.

I innlegget “Nordavind fra alle kanter”, publisert på VG Nett onsdag kveld, tar Skavlan til motmæle mot den massive kritikken mot Åkesson-intervjuet. Skavlans innlegg vil åpenbart legge premisser for debatten i Kringkastingsrådet.

Skavlan skriver blant annet følgende om kritikken mot å gjennomføre et revolverintervju med en fortsatt sykmeldt leder av Sverigedemokraterna:

“Partiet tok så selv kontakt torsdagen før innspilling med beskjed om at han nå var klar for å gi et intervju. Redaksjonen ble dessuten informert av Åkesson selv om at også hans psykolog mente han var klar for å gi intervjuer igjen. Å bestride Jimmie Åkesson selv, hans parti og behandlende psykolog på dette punkt ville vært en umyndiggjøring av Åkesson.”

Om kritikken mot å gjennomføre et svært kritisk og pågående intervju i et talkshow, der seere flest venter humor og hygge, skriver Skavlan:

“Helt siden min famlende premiere midt på 90-tallet har den journalistiske ambisjonen vært mer enn bare å behage. Senest i vinter med alt fra kirurgen Denis Mukwege som hjelper voldtatte kvinner i Kongo til økonomen Thomas Pikettys angrep på Norwegian-sjefen Bjørn Kjos, fra skuespiller Sofie Gråbøls sterke møte med kreft til komikeren Ricky Gervais og hans allerede berømte replikk: “Just because you’re offended, doesn’t mean you’re right”.”

Medieeksperter sier til Aftenposten torsdag at enkeltsaker ikke bør diskuteres i K-rådet. Mediekommentator Sven Egil Omdal, som tidligere har vært leder av Pressens Faglike Utvalg, mener at rådet bør avvikles.

Omdal sier blant annet:

”- De skal gi råd om overordnede saker, ikke behandle enkeltsaker, men det er blitt en tradisjon at de gjør nettopp dét. Jo oftere de behandler enkeltprogrammer, jo sterkere blir publikums oppfattelse av at de kan henvende seg til Kringkastingsrådet med klager.”

 
Powered by Labrador CMS