Sophie Elise og Fetisha Williams lager podkasten «Sophie og Fetisha» i NRK Radio.

NRK og Sophie Elise

NRK: – Ikke deres oppgave å være forbilder

Ikke uventet med publikumsreaksjoner, svarer NRK etter Journalisten-undersøkelse om Sophie Elise-samarbeid.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRKs samarbeid med influenser Sofie Steen Isachsen har igjen blitt mye diskutert den siste uka.

Det ble oppstuss da Isachsen la ut et bilde på Instagram av seg selv sammen med en venninne som holder en pose som har blitt tolket til å kunne inneholde narkotika.

Kringkastingsrådet har mottatt flere tusen klager om saken. En fersk undersøkelse utført på vegne av Journalisten viser også at publikum reagerer sterkt på støyen rundt NRK og Isachsen:

Et stort flertall av de spurte svarer at NRK enten bør kutte båndene til influenseren, eller sette betingelser for videre samarbeid. Samtidig mener 37,9 prosent at situasjonen har svekket deres tillit til NRK.

– Gjør inntrykk

Sekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, sier til Journalisten at essensen av alle klagene som er kommet inn i forbindelse med Instagram-bildet, går på at NRK har et samarbeid med Sophie Elise.

– Og så går det på NRKs rolle, og på henne som forbilde, sier Skarrud.

Han sier han ikke har inntrykk av at klagene bærer preg av å være organisert.

Journalisten har sendt flere spørsmål til fungerende underholdningsredaktør Christina Rezk Resar om situasjonen, og får svar på e-post.

– Mener NRK at Sophie Elise er et godt forbilde?

– Podkasten «Sophie og Fetisha» er en podkast om to unge influensere og deres liv og syn på omverden. I likhet med en rekke andre profiler som lager podkast for oss, så er ikke oppgaven deres å være forbilder.

– Gjør det inntrykk at det er kommet såpass mange klager?

– Selvfølgelig gjør det inntrykk. NRK lager innhold for publikum, så hvordan innholdet blir mottatt er viktig for oss. Men vi får også med oss de mange som setter pris på Sophie Elise og podkasten hun lager med Fetisha. De er kanskje ikke så aktive i vanlige medier, men mer til stede på sine egne plattformer, skriver Resar.

– Ikke uventet

– Kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten mente nylig at NRK ikke forstår kritikken mot Sophie Elises engasjement i NRK. Har NRK forstått kritikken, og klarer NRK å skille rollene til Sophie Elise, all den tid hun i seg selv er en merkevare?

– Vi har stor forståelse for deler av diskusjonen rundt prosjektet. Vi har gått inn i dette litt uvanlige NRK-prosjektet med åpne øyne, og vi har sett siden premiereepisoden at mange ønsker å lytte til podkasten. Samtidig er det viktig for oss å påpeke at «Sophie og Fetisha» er en av flere titalls podkaster vi publiserer hver uke. For oss er bredden i tilbudet vesentlig, og her har denne podkasten en viktig funksjon.

På spørsmål om kommentar til tallene fra Journalisten-undersøkelsen, svarer Resar:

– Publikum får naturlig nok med seg det som står i mediene, og da er det ikke overraskende at dette gjenspeiler seg i denne undersøkelsen. Den er gjennomført midt i den mest opphetede debatten, så på kort sikt er ikke dette uventet.


Powered by Labrador CMS