Ingeborg Volan var mannskap på NRKs Sommerbåten i Nord-Norge tidligere i sommer og er om bord igjen på Sørlandet denne uka. Foto: Privat
Ingeborg Volan var mannskap på NRKs Sommerbåten i Nord-Norge tidligere i sommer og er om bord igjen på Sørlandet denne uka. Foto: Privat

Vil ikke skru av Facebook

Ingeborg Volan lærte at journalistikk finnes overalt i sin første sommerjobb som journalist.

Publisert Sist oppdatert

Ingeborg Volan

Alder: 36 år

Stilling: Spesialrådgiver for sosiale medier

Arbeidssted: NRK

– I slutten av mai ble du gjenvalgt som leder av netthode-organisasjonen NONA (Norwegian Online News Association). Hva blir de viktigste oppgavene i dette vervet det neste året?

– Å lage et bra tilbud som både favner journalister, redaktører og teknologer i mediebransjen. Vi har også håp om flere lokale arrangementer og NONA-avdelinger utenfor Oslo.

Sikkerhet

– Hva gleder mest og bekymrer mest med det digitale kompetansenivået blant norske journalister?

– Det som gleder meg mest, er at stadig flere mediehus jobber strategisk for å heve kompetansen hos de eksisterende medarbeiderne sine. Det som bekymrer meg, er mangelen på interesse for de teknologiske sidene ved å ivareta kildevernet. Når Oslo Redaktørforenings debattmøte om digitalt kildevern er blant de dårligst besøkte arrangementene deres og bare 30 personer på SKUP er interessert i å lære kryptering av sikkerhetsekspert Runa Sandvik, har vi som bransje en jobb igjen å gjøre.

Jeg klarer, men har ikke lyst

– Hvilke planer har du for sommeren?

– Totalt tre uker jobb på Sommerbåten til NRK, som jo er en sommeropplevelse av en annen verden. Og innimellom tre uker fri som jeg faktisk ikke har lagt planer for. Det er i seg selv en luksus.

– Klarer du å stenge av Facebook i en uke?

– Jeg klarer det, men har ikke lyst til det. Stor forskjell på privat og jobbmessig bruk av sosiale medier for min del. Jeg klarer fint å legge fra meg jobben og fortsatt bruke sosiale medier for min egen del.

Tolv av ti

– Hvor avhengig er du av smartmobilen din?

– På en skala fra én til ti? Sannsynligvis en tier, om ikke en tolver.

– Hva leser du i ferien?

– Elsker historiske romaner, hvis de er godt researchet. Så det blir sikkert noe om Rosekrigene eller noe tilsvarende klassisk, men i skjønnlitterær utgave.

– Kringkastingsrådet: Ja takk, eller nei takk?

– Vanskelig for meg som NRK-ansatt å si ja eller nei til det. Det er enormt viktig med debatt om NRKs innhold og virksomhet. Mine egne møter med Kringkastingsrådet har vært konstruktive og gode. Men samtidig er det viktig at debattformen og –arenaen også utvikler seg i takt med tida.

Journalistikk finnes over alt

Reklame

– Hva gjør deg flau i jobbsammenheng?

– Når folk reklamerer for aktiviteter og tiltak i sosiale medier og helt åpenbart ikke skjønner hva de snakker om. Det skjer stadig sjeldnere.

– Hva er ditt morsomste sommerjobb-minne?

– Min første sommerjobb som journalist. Det var i Andøyposten i 2000, og jeg brukte seks uker på å kjøre øya rundt og snakke med folk om alt mulig. Da skjønte jeg at journalistikk finnes over alt. 

– Hvilken journalistisk sak kunne du tenke deg å bruke en måned på å jobbe med?

– Forholdene for mindreårige, enslige asylsøkere i Norge.

Powered by Labrador CMS