Lynraske avslag i NRK

Søkere på korrespondentjobber fikk nei to dager etter fristen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK lyste i månedsskiftet november-desember ut de ettertraktede stillingene som korrespondent i Washington, Nairobi, Brussel og London. Annonsen fikk som vanlig god respons, og da fristen gikk ut 31. desember, hadde NRK rundt 75 søkere.

Raskt reagert

Flere av disse mottok epost med avslag på søknaden allerede 3. januar og noen av dem har reagert på hvor raskt NRK kunne sile de mulig aktuelle fra de klart uaktuelle søkerne. Blant mottakerne av epost med avslag finnes flere med lang journalisk erfaring, også gjennom utenriksdekning i felten.

Utenrikssjef Knut Erik Holm var oppført som kontaktperson for de fire stillingene, så Journalisten spurte ham hvorfor NRK var så raske med å sjalte ut søkere og hvordan de fikk det til.

– Vi satt med en omfattende søkerliste og mange gode søkere. Da er det en omfattende prosess å komme i mål. Derfor valgte vi å se fort på hvem som ikke var aktuelle og selektere dem ut raskt i stedet for at de skulle vente lenge på avklaring, forklarer Holm.

Sjaltet ut

– Men det kan knapt ha gått mer enn én arbeidsdag fra fristen og til dere sendte avslag?

– Det var ganske lang søknadsfrist fra utlysningen til søknadsfristen 31.12. Jeg så på søknadene underveis og sjaltet ut etter hvert. Holm opplyser at det også ble jobbet med søkerlista i romjula.

– Medfører det en fare for at søkere ikke blir målt opp mot andre og behandlet grundig nok?

– Jeg ser det ikke slik. Det var ingen ad hoq-behandling, men en avklaring av hvem som ikke kunne nå opp.

– Det er uvanlig at beskjed om avslag kommer så raskt. Pleier dere å gjøre det slik?

– Jeg vet ikke om vi har gjort det slik før. Jeg har bare deltatt i ansettelsen av én korrespondent tidligere, i Midtøsten.

Åpen prosess

Holm kan i farten ikke oppgi hvor mange som fikk avslag i første runde og synes ikke det er riktig å anslå hvor stor andel av søkermassen på rundt 75 navn de utgjør. Han understreker at det blir flere runder med utsjalting før finaleheatet er klart.

– Dette betyr ikke at stillingene er besatt på forhånd?

– Nei, slett ikke. Det er en åpen prosess der ingenting er spikret. Samtidig er det en kabal som skal legges, hvor vi blant annet tar hensyn til kjønn. Da sier det seg selv at ingen er håndplukket.

 

Powered by Labrador CMS