Knut Magnus Berge er utenrikssjef i NRK.
Knut Magnus Berge er utenrikssjef i NRK.

Knut Magnus Berge sier NRK må være mer kritisk til meningsmålinger i framtiden

Mener NRK har lært av den amerikanske valgkampen.

Publisert Sist oppdatert

Det kom inn 57 klager på NRKs dekning av det amerikanske valget. 48 gikk på dekningen generelt, mens ni var rettet mot NRK Super. Mange av klagene gikk på at det har vært en overdekning av Donald Trump.

Utenrikssjef Knut Magnus Berge sier til Kringkastingsrådet at NRK skulle vært mer kritisk til meningsmålingene som spådde Clinton-seier. Dette har de lært av. Men han mener det var helt nødvendig å dekke Donald Trump i så stor grad som de gjorde. 

Etter det amerikanske valget fikk norske medier kritikk for at de ikke har klart å plukke opp strømningene i det amerikanske samfunnet som til slutt førte Donald Trump til valgseier.

– Når en kandidat kommer med så sterke utspill som han gjorde, som kan påvirke Norge i så stor grad, er det nødvendig å dekke det, sier Berge og viser til at Trump blant annet sådde tvil om Nato og ville skrote diverse handelsavtaler.

Les også: Meningsmålinger under lupen etter Trumps seier

Nødvendig

Han får støtte fra rådsleder Per Edgar Kokkvold på dekningen av Trump, men mener NRK underkommuniserte den alminnelige misnøyen mot Hillary Clinton. Hun var ikke en så normal kandidat som man har forsøkt å fremstille henne.

Berge er ikke enig i at dekningen av Clinton som kandidat var mer positiv og viser til dekningen av e-postskandalen. I tillegg stiller han spørsmålstegn ved hva som er positiv/negativ-dekning og presiserer at NRK kun formidler nyhetene - deriblant Trumps politiske utspill. 

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen stiller seg på sin side uforstående til at vinneren av valget skal påvirke den generelle dekningen. Han anerkjenner at NRK, som de fleste andre medier, tok feil angående hvem som ble president, men legger til at Hillary Clinton faktisk fikk to millioner flere stemmer enn Trump. 

NRK høstet mange lovord fra rådsmedlemmene om valgkampsdekningen. Det kritikken gikk på var blant annet om hvorvidt NRK fikk fram den generelle misnøyen mot eliten i det amerikanske samfunnet.