Denne grafikken viser seerne på distriktssendingene så langt i 2018 målt mot samme periode i 2017. NB! Kun seks dager er inkludert i tallene
Denne grafikken viser seerne på distriktssendingene så langt i 2018 målt mot samme periode i 2017. NB! Kun seks dager er inkludert i tallene

Færre ser distriktsnyhetene etter omleggingen

Antall seere er redusert til 399.000 i år fra 529.000 i fjor. – Man må ta tallene med is i magen, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er opprør i Norge mot at NRK har redusert distriktsnyhetene fra 20 til 15 minutter og fordelt de over tre fem-minuttersbolker i stedet for som før, en lang og en kort.

Les også: 35 klager til Kringkastingsrådet på NRKs nye distriktssendinger

TV-tall viser altså at antallet seere så langt i år (til og med 11. januar) er redusert med 25 prosent fra samme periode i fjor. Dekningen, som betyr hvor mange som er innom sendingen, er redusert fra 1,03 millioner i fjor til 952.000 i år.

– Det er viktig at dekningen fortsatt er rundt millionen. Man kan altså grovt sett si at publikum bruker tilbudet like ofte som før. Tallene sier i alle fall ikke at publikum har forlatt DK-tvsendingene, for å si det sånn.

Slik kommenterer NRKs analysesjef Kristian Tolonen tallene i en e-post til Journalisten. Men han minner om at det ikke er så mange dager å måle etter omleggingen.

– Man må ta tallene med is i magen.

I aldersgruppen 20 til 29 år er dekningen økt med 6.000 mens den i aldersgruppen over 65 år er redusert med 66.000.

Tolonen mener at tallene er som forventet.

– Det er viktig å merke seg at den sendingen som hadde høyest tall før, altså 18.45, lå utenfor primetime. De nye sendingene ligger alle innenfor den tidsperioden med mest seing, det vil si med mest konkurranse om seerne.

Tolonen viser til tall som viser at det bare er aldersgruppen over 60 år som sier TV er den viktigste nyhetskilden. For alle andre aldersgrupper er internett viktigst.

Seerne på distriktssendingene har også blitt eldre over årene: I 2000 var 36 prosent av seerne under 50 år. I fjor var det kun 15 prosent av seeerne som var det.

 

Powered by Labrador CMS