Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk. Foto: Birgit Dannenberg
Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk. Foto: Birgit Dannenberg

NRK kutter i aviser og nett

Nyhetsdivisjonen skal kutte flerfoldige millioner. Den første millionen tas på aviser og nett hjemme hos de ansatte.
 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det klart at NRK kutter 40 årsverk i distriktsdivisjonen. I den aktuelle divisjonen skal NRK redusere kostnadene med 40 millioner kroner. I alt skal den statseide bedriften redusere kostnadene med rundt 300 millioner kroner. 

LES OGSÅ: NRK kutter 40 stillinger i distriktene

Nyhetsdivisjonen i NRK skal kutte 18 av 418 millioner kroner fra kostnadene i år. I fjor ble bemanningen redusert med 34 årsverk. Noen av disse ble tilbakeført i form at ansettelser til vaktlag, dermed ble netto reduksjon 26 årsverk. I år er det ventet at antall årsverk i nyhetsdivisjonen blir redusert med 15.  

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk sier det er for tidlig å si noe konkret om hvilke kuttforslag som vil komme på bordet. I skrivende stund vurderes ulike alternativ.

- Kanskje vil det komme noen forslag tidlig i februar. Endelig beslutning fattes først i februar-mars. 

Selv om det ikke foreligger noen store, konkrete forslag er det klart at ledelen vil ta fra de ansatte refusjon for avis og bredbånd hjemme. 

Ikke viktigste

Nyhetsdivisjonen på Marienlyst sysselsetter rundt 360 årsverk. Det er disse som mister refusjon av bredbånd og avis. Etter det Journalisten får opplyst i NRK, betyr det en snau million spart.

Kalbakk skriver i en epost at det ikke på noen måte er viktig for ham å kutte avis og bredbånd hjem til medarbeiderne. 

- Men jeg vil heller gjøre det enn å redusere bemanningen enda mer. Med disse kuttene går vi inn i samme ordning som nyhetsjournalistene ved distriktskontorene har hatt over flere år. 

Nyhetsdirektøren forklarer at samtidig vil antall aviser i felles abonnement til redaksjonene bli økt. Det arbeides også for å finne felles digitale abonnement på jobben. 

- Klubbene har tidligere advart mot osthøvelkutt, noe dette vel er. Vil det bli mer ostehøvel?

- Vi må gjøre det vi kan for å finne innsparinger som ikke rammer tilbudet til publikum, men vi klarer ikke å redusere bemanningen med 15 årsverk i NRK Nyheter uten å prioritere bort noe av det vi lager i dag.

En gjenganger

Klubbleder Gaute Zakariassen i sentralredaksjonen forteller at det så langt ikke foreligger konkrete kuttforslag fra ledelsen. Han sier kutt i subsidieringen av avis og bredbånd er en gjenganger når NRK skal spare. Tidligere fikk de ansatte i NRK dekket to aviser, eventuelt én avis og bredbånd. Først ble ett av godene fjernet, og så mistet alle unntatt de ansatte i nyhetsdivisjonen sine aviser.

Det vakte etter det Journalisten kjenner til irritasjon blant de ansatte. De mente det ikke er tid til å lese avisene på jobb og derfor verdifullt både for bedriften og de ansatte å få disse levert hjem. Nå skal praksis harmoniseres med resten av NRK, dermed blir tilbudet fjernet.

LES OGSÅ: Nyhetsjegerne i NRK mister avisen

- Det er ikke greit som sådan, og for mange oppleves det som demotiverende, en de facto lønnsreduksjon. Samtidig er det viktigere saker enn avisabonnement. Akkurat nå er det distriktsdivisjonen og arkiv og research som har fått verste slagene, sier Zakariassen.

- Det kommer nok verre piller å svelge.

9. februar kommer det månedlige samarbeidsutvalget i divisjonen sammen. Da er det ventet at ledelsen vil begynne å legge fram kuttforslag.

Powered by Labrador CMS