Kyrre Nakkim Foto: Kjell Inge Søreide
Kyrre Nakkim Foto: Kjell Inge Søreide

Regnetabbe ga NRK falsk kvinnekrise

Regnet feil fra skattelistene og lot politikere kommentere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da ligningstallene ble lagt fram sist onsdag, var NRK ganske alene om å påstå at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn har økt kraftig de siste årene.

Feil prosentregning

Etter regnemåten på NRK.no, var kvinners inntektsutvikling dramatisk dårligere enn menns de siste tre årene. Tallene som ble presentert viste at kvinner hadde en gjennomsnittlig nettoinntekt på 63 prosent av menns nettoinntekt i 2006, og at dette hadde sunket til 52 prosent i 2009.

Problemet er at regnestykket ikke stemmer med ligningstallene. Korrekt regnet var kvinnenes nettoinntekt 66,23 prosent av mennenes. Dermed var det en vekst i kvinners relative inntekt fra 2006 til 2009.

Blunder på nett - fulgt opp på tv

I løpet av kvelden onsdag/natt til torsdag ble den opprinnelige nettsaken trukket fra sidene. Samfunnsredaktør Kyrre Nakkim opplyser at man ikke fikk reaksjoner på regnefeilen fra lesere, trass i at skattesaken hadde god trafikk.

Derimot reagerte nettdesken da man der ble klar over byrået Newswires sak om kvinner som inntektsvinnere. Den ble publisert allerde kl. 14.30 onsdag, og kort etter omtalt av ANB.

– Nettdesken ble usikker etter Newswires sak og valgte å trekke vår, sier Nakkim til Journalisten. Han opplyser at det skjedde på kvelden en gang.

Dagsrevyen brakte kl. 21 en reportasje (ca. 6 min ut i sendingen) hvor de intervjuet lederen for Norsk Sykepleierforbund og likestillingsminister Audun Lysbakken om lønnsutviklingen, basert på nettsaken med de gale tallene.

Innslaget ble gjentatt i Kveldsnytt. Dermed hadde regnefeilen overlevd et halvt døgn.

Ny nettsak

Torsdag formiddag var nettsaken fortsatt borte, men senere ble den republisert under tittelen «Kvinnen tjener 2/3 av mannen».

Denne gangen med en rettelse og riktige tall. Her heter det blant annet: «Da tallene ble omtalt onsdag, meldte NRK at inntektsgapet mellom menn og kvinner hadde økt. Denne påstanden skyldes en regnefeil fra NRKs side og er ikke riktig. NRK beklager dette.»

Nakkim forklarer at feilen oppsto da tall for hele befolkningens skattbare inntekt ble overvektet slik at innbyggere i småkommuner slo sterkere ut på resultatet.

Rettet saken med ny feil

Her kan du se Dagsrevyen 21 rette tabben (ca. 6.40 ut i sendingen). For den som hører godt etter er det åpenbart at NRK retter opp den gamle prosentregnefeilen med en ny regnefeil.

Det korrekte er at kvinner i 2009 hadde en gjennomsnittlig nettoinntekt som er på 66,23 prosent av menns gjennomsnittlige nettoinntekt. Når NRK Dagsrevyen 21 forsøker å rette opp onsdagens tabbe blir dette på torsdag til: «Kvinner tjener i snitt 66,23 prosent mindre enn menn», mens det riktige altså er at kvinner tjener 33,7 prosent mindre enn menn.

Powered by Labrador CMS