Krangler om NRK-nyhetene

Tidligere ansatte vil ha bulletin. Ledelsen i NRK P1 mener det er for P2.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke tok NRK Nordlands tidligere medarbeidere Tord Berthiniussen og Geir Johnsen bladet fra munnen og sa i klartekst hva de mener om NRKs nyhetssendinger.

Forflatning

I en kronikk i Avisa Nordland (bak betalingsmur) skriver de at ansiktsløftet NRK har gjennomført i Nordland, har ledet til en forflatning av sendingene, ikke en forbedring. Det mener de har bidratt til at NRK svikter sitt samfunnsansvar.

De hevder endringene i sendeplanen, som blant annet har fjernet bulletinene som egne sendeelementer, fører til at nyhetene blir borte fordi sendingene heller fylles med listepop og programledere som skravler om alt mellom himmel og jord.

I debatten hos Avisa Nordland får de to bred støtte hos leserne.

- Radio er et vanemedium og pirker du i det, så kommer reaksjonene, sier NRK P1-sjef Jon Branæs.

Hørt kritikken før

Han kjenner igjen kritikken fra Bodø og opplever at den er beslektet med blant annet kritikken mot omleggingen av Her og Nå etter at aktualitetsprogrammet fikk musikk i sendeplanen. 

Det er lyttere som ønsker å beholde de tradisjonelle Dagsnytt-sendingene som reagerer, sier Branæs. Men NRK ønsker de å lage en radiokanal som ikke fremmedgjør lytterne. Og ifølge kanalsjefen er det nettopp det de tradisjonelle radiosendingene gjør med sin vignett, klokkeslett og høytidlige presentasjon. Det kan oppleves som repeterende, dermed straffes både P1 og de kommersielle kanalene, sier han, og viser til at lyttertallene helt tydelig faller på helslaget.

P1-sjefen sier det ikke er slik at Dagsnytt forsvinner, men at redaksjonen skal ha større fleksibilitet i P1. I søsterkanalen P2 vil nyhetssendingene fortsette slik de har gjort i mange år. For forskjellen på de to kanalene er så store, mener han, at også nyhetssendingene bør være forskjellige.

- Men nyhetsinnholdet i sendingene på P1 vil være stort sett det samme. Vi må rett og slett slutte å lage nyheter for dem som allerede er interessert i nyhetene og heller se på bredden i folket. Risikoen for at lytterne velger bort nyhetene for underholdning er store.

Gamle vaner

Når flere reagerer, både internt og eksternt i NRK, er de ikke da inne på noe?

- Det er selvfølgelig et poeng at mange ønsker seg nyhetene på den gamle og mer trygge måten. Men slik vil sendingene fortsette å være i P2. 

- Så ønsker man Dagsnytt på den tradisjonelle måten så er det over på P2?

- Ja, det er retningen det går i.

Jurassic

At de to kritikerne i Bodø på radio omtalt som representanter fra Jurassic Park uten å få tilsvar, karakteriserer Branæs som sleivete og uheldig. Både han og representanter for NRK Nordland har beklaget. 

- Man skal ta tilsvarsretten alvorlig.

Powered by Labrador CMS