Sidsel Avlund vil ha NRK-lønna opp. Foto: Kathrine Geard
Sidsel Avlund vil ha NRK-lønna opp. Foto: Kathrine Geard

NRK-forhandlinger i gang

- Vi har lenge hatt en dårligere lønnsutvikling enn resten av samfunnet. Det vil vi gjøre noe med, sier forhandlingsleder Sidsel Avlund i NRKJ.

Lønnsnivået i NRK er altfor lavt. Vi ligger om lag 100.000 kroner under gjennomsnittet for de ti største mediebedriftene, og lønnsutviklingen vår har lenge vært for dårlig, sier Avlund til Journalisten.

Hvor mye NRKJ krever i lønnsforhandlingene som startet i dag vil hun imidlertid ikke dele med offentligheten.

 Taper terreng

Derimot deler hun gjerne opplysninger som skal illustrere lønnsutviklingen i NRK og rettferdiggjøre lønnskravene NRKJ presenterer i dag.

- I fjor hadde resten av samfunnet en lønnsvekst på fire prosent, mens NRK-journalistene fikk 3,5 prosent. Og ser vi på perioden 2007-2012 så hadde resten av Spekter-området en lønnsvekst på 24 prosent, mens de statsansatte hadde en vekst på 26,3 prosent. Til sammenlikning var lønnsveksten til NRKs journalister bare 18,9 prosent i samme periode, forteller Avlund.

Hun påpeker samtidig at NRK ligger på 32. plass blant norske mediebedrifter, noe hun mener er alfor langt ned.

- Lønna må opp, fastslår Avlund.

 Eget tariffområde

Lønnsforhandlingene i NRK starter samtidig som det er blitt brudd i MBL-forhandlingene. Det kan forklares med at NRK er et eget tariffområde med lokal streikerett.

- Vi forhandler for våre medlemmer og er helt uavhengige av MBL-oppgjøret, presiserer Sidsel Avlund.

 Partene har frist til 30. april klokka 15 med å komme til enighet. Hvis man ikke greier å komme til enighet blir det brudd i forhandlingene og NJ sier opp overenskomsten med Spekter/NRK. Da melder man også såkalt plassoppsigelse, noe som i tilfelle vil skje torsdag 2. mai.

Powered by Labrador CMS