Flere medier oppga adressen til drapet som skjedde på Majorstua mandag kveld. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Derfor går mediene ut med eksakt adresse i Majorstua-drapssaken
– Grundig redaksjonell vurdering, sier NRK-vaktsjef.
En mann i midten av 20-årene ble funnet drept i leiligheten han bodde i mandag. Allerede mandag kveld oppga både NRK og NTB adressen han ble funnet og bodde på, mens flere andre medier oppga navnet på gata. Tirsdag hadde Aftenposten oppdatert med kart som viste nøyaktig sted for drapet.
Hos NRK skjedde beslutninga om å publisere adressen samme dag etter en grundig redaksjonell vurdering, ifølge vaktsjef i NRK Østlandssendingen, Anniken Mihle.
– Det er en spesiell sak. Politiet aner ikke motivet, har ingen mistenkte, og ingen av dem som bodde i leiligheten har hatt kontakt med politiet tidligere. Det skjedde i tillegg like ved en barneskole, sier hun til Journalisten.
– På pressekonferansen gjentok politiet adressen mange ganger. Nå er en drapsmannen er på frifot, og de var veldig tydelig på at de er interessert i observasjoner og tips fra vitner, sier hun.
Politiet sa klart og tydelig at pårørende var varslet. Hvis ikke hadde vi vært ekstremt forsiktige.
Vaktsjef i NRK Østlandssendingen, Anniken Mihle
Faren for identifikasjon
Et raskt søk i en nummeropplysning på nettet oppgir 25 navn på personer som bor på adressen Arbos gate 2 b. Av disse er 16 menn. Her veide andre hensyn tyngre enn faren for identifisering, ifølge Mihle.
– Det er klart det kan bidra til identifisering å oppgi adressen, men politiet sa klart og tydelig at pårørende var varslet. Hvis ikke hadde vi vært ekstremt forsiktige.
Før pressekonferansen var NRK svært nøye med å anonymisere stedet ved å bruke tette bildeutsnitt, ikke oppgi gatenavn og unngå butikkskilt og andre ting som kunne gjøre at lesere skjønte hvor dette var.
Det at politiet omtalte romkameratene til avdøde som vitner og ikke mistenkte var også viktig for avgjørelsen, ifølge Mihle. Hun sier de ofte «går oppover i rekkene» i NRK i slike spørsmål. I går tok hun avgjørelsen sammen med nyhetssjef Bjørnar Brechan.
– Noen ganger må vi strekke ut en hånd til politiet også, sier Mihle, men presiserer at det er veldig sjelden de går ut med etterlysninger.
– Det må være fare for liv og helse, når det for eksempel er farlige folk på frifot, som her.
NTB ekstra konservative
I NTB var de også forsiktige med å publisere opplysninger før politiet selv oppga adressen på pressekonferansen, og ikke lenger var tilbakeholden med informasjon, slik de var tidligere på dagen, forteller nyhetssjef Nina Eldor.
– Her virket det veldig avklart. Når de er så tydelig på å gå ut med adressen ser vi det som vesentlig informasjon. Man må gjøre en vurdering på identifikasjon fra gang til gang men i dette tilfellet så vi det som riktig, sier Eldor.
I NTB gjør de løpende vurderinger både for tekst og bilder, der de ser på graden av identifisering i slike saker. Ifølge Eldor er NTB generelt konservative i identifiseringsspørsmål fordi de publiseres i så mange forskjellige medier.
– Vår praksis er generelt mer restriktiv. Vi tenker alltid på at vi har forskjellige kunder, og gjør også kundene oppmerksomme på det i saker der det er behov for det.