Skaffet seg flere damer

NRK Østfold fikk inn tre nye, ukjente kvinnelige søkere, mens en av de kvalifiserte mennene trakk seg.

Tolv personer har søkt på jobben som distriktsredaktør i NRK Østfold etter Ulf Morten Davidsen. Første gang stillingen ble utlyst i februar var det ni søkere, åtte menn og én kvinne. Toppjobben ble utlyst på nytt fordi direktør Grethe Gynnild-Johnsen i NRKs distriktsdivisjon ønsket seg flere kvinnelige søkere.

– Jeg stusset på at det var få kvinnelige søkere fordi dette er en jobb som bør være attraktiv for flere kvinner, uttalte hun til Journalisten.no.

Nå har søknadsfristen gått ut for andre gang, og søkerlista består av fire kvinner og åtte menn.

Vakte reaksjoner

Det vakte oppsikt da NRK valgte å lyse ut stillingen på nytt. Det kom reaksjoner både fra publikum og på kommentarplass i Journalisten. Tre av dem som søkte i den første runden trakk sin søknad før runde to.

Disse har søkt på jobben som ny distriktsredaktør i NRK Østfold:

Inger Marie Baardsen (24), Fredrikstad

Stein Roger Berg (43), Kråkerøy

Steffen Fjærvik (41), Moss

Petter Grimnes (40), Fagerstrand

Tor Kristian Gulbrandsen (51), Saltnes

Per Georg Johansen (53), Yven

Zunera Zahra Raja (28), Moss

Lars Corleone Østli (36) – Sarpsborg

Tone Christin Aas (49), Kråkerøy

Unntatt offentlighet (kvinne)

Unntatt offentlighet (mann)

Unntatt offentlighet (mann)

– Helt ukjente

De nye kvinnene som har meldt seg på banen er Zunera Zahra Raja, Inger Marie Baardsen og en ukjent som har bedt om å bli unntatt fra offentlighet. De to førstnevnte er begge ubeskrevne blad i mediesammenheng.

– De er helt ukjente navn for oss, sier Pål Andersen, leder av redaksjonsklubben ved NRK Østfold.

Et Google-søk viser at Raja har studert økonomi, språk og samfunnsfag ved Høgskolen i Østfold, mens Baardsen har fotografbakgrunn.

I tillegg til de nevnte kvinnene har også Per Georg Johansen og Lars Corleone Østli dukket opp som søkere i andre runde. Johansen er i dag daglig leder av Våpenagenturet Per Georg Johansen, som driver butikkhandel med jakt- og fiskeutstyr, kjæledyr og fôr til kjæledyr.

Østli er ifølge sin personlige blogg en ” Avdanka radiomann som har kastet mikrofonen og funnet meningen med livet”. Han har blant annet bakgrunn som dj hos Radio Energy Hit Music.

Trakk søknaden

En av de som ble regnet som kvalifisert til lederjobben, Erling Brøndmo, har trukket sin søknad. Brøndmo har lang presseerfaring som journalist og redaktør, i all hovedsak fra A-pressen. Også Dragan Panic (fra Serbia) og Andreas Andy Oluassen (Kosinus Trondheim) har trukket søknadene sine.

En av de sterkeste kandidatene er konstituert i lederstillingen. Petter Grimnes har vært ved kontoret siden 2001, de siste 16 månedene som administrasjonssjef. Han har bred erfaring fra journalistikken innenfor både radio og tv. Før han kom til NRK, var Grimnes innom Metropol-tv, TVFollo og Radio Hadeland.

En utfordrer er Steffen Fjærvik, som har vært i NRK de siste fem årene. Han har erfaring fra Institutt for Journalistikk og som ansvarlig redaktør i TV Østfold. Han er i dag vaktsjef i NRK. Fjærvik konkurrerer med kollega Stein Roger Berg, som også jobber som vaktsjef i NRK Østfold. Berg har erfaring fra VG, Smaalenenes Avis og Apostrof Media.

Klubben avventer

Redaksjonsklubben har ikke rukket å behandle søknadsprosessen etter runde to. Ifølge Andersen avventer klubben tilbakemelding om hvem som skal kalles inn til intervju.

– Vi er blitt lovet å bli hørt, men får ikke være med på intervjurundene, sier han.

Gynnhild-Johnsen bekrefter at dette er vanlig praksis i NRK.

Hun svarer følgende på spørsmål om hva som ble gevinsten av den nye utlysningen av lederjobben i Østfold:

– Vi har fått flere søkere og flere kvinnelige søkere.  I første runde fikk vi reaksjoner på at søknadsfristen var for kort og at annonsen ga inntrykk av at det ikke var en reell utlysning. Jeg får stadig bekreftet at kvinner ikke søker lederstillinger uten å bli bedt om det. Jeg kjenner det igjen fra meg selv, de fleste damer er slik. Men det er vanskelig for meg som direktør å ta direkte kontakt og be folk søke. Det får lett et offisielt preg som kan oppfattes feil.

Hver fjerde anonym

– En firedel av søkerne er ikke navngitt. Hvorfor tillater dere anonyme søkere til en slik profilert mediejobb?

– Jeg er enig i at det ikke er en heldig situasjon. Det er strenge regler om anonymitet i offentlighetsloven, som NRK er underlagt. Vi vurderer dette i hvert enkelt tilfelle. Vi ser på om det er konkurransemessige hensyn som tilsier anonymitet eller at søkere er inne i prosesser som gjør at offentlighet om søknaden kan skade deres autoritet, sier Gynnild-Johnsen.

 

Powered by Labrador CMS