Reportasjen som vekker sterk kritikk ble sendt lørdag 12. januar og sett av 870.000 TV-seere. Skjermdump fra NRKs Nett-TV
Reportasjen som vekker sterk kritikk ble sendt lørdag 12. januar og sett av 870.000 TV-seere. Skjermdump fra NRKs Nett-TV

Statsadvokat: Flere feil i NRK-reportasje

Statsadvokat sier NRKs utelatelse av barnevoldtekten var den groveste av mange feil.

Journalisten har de siste dagene skrevet om reportasjen der NRK unnlot å opplyse at en rumensk kvinne er dømt for medvirkning til barnevoldtekt av sin egen datter. NRK har innrømmet at det var en feil å utelate dette.

Bistandsadvokaten til den nå 15 år gamle jenta varslet mandag at innslaget blir klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU). Statsadvokaten utelukker heller ikke en slik klage, men ønsker først å ta saken opp i brevs form med NRK.

– NRK har noe lavmælt beklaget at de begikk en feil. Hva nå? Skal deres beklagelse bety noe, må en kunne forvente at NRK i relativt nær fremtid følger opp med nye reportasjer der realitetene i saken kommer frem og journalisten er villig til å stille kritiske spørsmål til de domfelte om han på ny får dem i tale, heter det i brevet.

NRK beklaget mandag kveld at reportasjen ble sendt, og lovte samtidig en beklagelse til den fornærmede jenta.

Les alle sakene:

«Som å lage sak på Treholt uten å nevne spionasjen» (19.01.2013)

NRK innrømmer domstabbe (19.01.2013)

Klager NRK inn for PFU (21.01.2013)

Men det er ikke «bare» medvirkningen til voldtekt statsadvokat Rudolf Christoffersen hadde i tankene da han lørdag sa at NRKs reportasje fortiet sentrale faktaopplysninger. Overfor Journalisten utdyper han:

– Reportasjen framstår som vært lite objektiv. Den inneholder flere faktafeil og er på flere punkter direkte misvisende. Den bagatelliserer også alvorlige straffbare handlinger mot mindreårige barn, sier Christoffersen, som var aktor i saken i fjor.

Rumensk dom

Han viser blant annet til at den dømte kvinnen i innslaget kommer til orde på at hun ikke har gjort noe som skulle føre til fengsel i 2 år og 4 måneder. Denne tiden viser imidlertid til hvor lang tid hun soner, og ikke hva dommen faktisk er på. Den er nemlig på 3 år og 6 måneder. Men det opplyser ikke NRK.

– Det betyr også at NRK nedgraderer alvoret i saken ved ikke å opplyse om den faktiske dommen, sier Christoffersen.

Han legger til at romkvinnen er domfelt for menneskehandel med flere barn som ikke er hennes egne.

– Omfanget av menneskehandelen er således vesentlig større enn utnyttelse av egen datter.

Senere i reportasjen opplyses det at den rumenske kvinnen i løpet av februar har ferdigsonet dommen:

– Mirela sier hun ikke orker tanken på nye måneder, innesperret, langt unna familien.

Men det NRK ikke sier er at kvinnen har en dom på fire år på seg for bedrageri i Romania. Ifølge Christoffersen har rumenske myndigheter bedt om å få overført kvinnen fra norsk fengsel. Det betyr at kvinnen går rett over i ny soning i hjemlandet.

Utnyttet av ektemann

Statsadvokaten reagerer også sterkt på at den 17 år gamle svigerdatteren identifiseres. Etter hva Journalisten kjenner til skal NRK ha gjort intervjuet med den unge familien i midten av desember under bevisopptak til den nå forkastede ankesaken.

Det NRK ikke forteller i tilknytning til intervjuet er at jenta ble gift i 2008 da hun var knappe 13 år gammel, og at hennes egen mann er dømt for å ha utnyttet henne.

– NRK Dagsrevyen lar en gjerningsmann «intervjue» sitt offer om en medskyldigs rolle i et overgrep mot henne uten at dette på noe vis fremgår i reportasjen, sier Christoffersen.

Navngir offer

Han reagerer også på at NRK navngir datteren som er utsatt for voldtekt. Den nå 15 år gamle jenta bor nå i fosterhjem på ukjent sted i Sverige. Etter svenske myndigheters syn er hun «ureturnerbar» til Romania på grunn av fare for nye overgrep.

NRK kom med en uttalelse mandag kveld hvor de erkjenner at flere forhold i dommen er så alvorlig at reportasjen gir feil inntrykk av saken.

– Vi er enige om at reportasjen slik den framstår ikke skulle blitt sendt. Dagsrevyen vil også beklage framstillingen reportasjen fikk overfor den fornærmede jenta, heter det i uttalelsen, som er underskrevet nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.

Romkvinnens forsvarer, Vibeke Hein Bæra, responderte mandag ikke på et tilbud om å kommentere denne saken.

Powered by Labrador CMS