NRK-SEX: Ruben Steinum og Aishath Afeef i Juntafil på NRK P3 serverer ufiltrert sexprat hver lørdag. Foto: Birgit Dannenberg
NRK-SEX: Ruben Steinum og Aishath Afeef i Juntafil på NRK P3 serverer ufiltrert sexprat hver lørdag. Foto: Birgit Dannenberg

Din unge sexkompis

– Juntafil er den kompisen som kan stille alle de teite spørsmålene du selv brenner inne med, forklarer Aishath Afeef og Ruben Steinum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som programledere i NRK P3-programmet Juntafil når de daglig ut til over 200.000 unge lyttere. Ungdommene får anledning til å fortelle sine egne historier, samt spørre om alt det de måtte lure på om kropp, helse, følelser og sex.

– Juntafil prøver å gi ærlige opplysninger om alt det som folk lurer på. Og til forskjell fra mange andre medier som dekker sex, handler det ikke om å prestere hos oss. Vår oppgave er å gi ungdommer en kanal hvor de kan dele sine erfaringer, snakke om følelser, samt få svar på alt det de lurer på, sier Ruben Steinum.

Proffe svar

Og spørre, det gjør ungdommen i et omfang av opptil 100 sms i uka. Men å svare, den oppgaven overlater Afeef og Steinum til leger og psykologer i SUSS (Senter for Ungdomshelse, Sex og Samliv).

– Det er de som er ekspertene, vi er bare programledere, fastslår Aishath Afeef. Til høsten har hun jobbet i Juntafil i fire år, mens kollega Ruben Steinum kom med for bare et par måneder siden.

Kaffen i halsen

Ifølge det unge programlederparet er det veldig mye ungdommen lurer på, men det aller meste er slike ting som «alle» lurer på.

– Det er sjelden vi får inn noe veldig rart, og det er overraskende lite kødding. Men selv om alt kanskje ikke passer eller får plass på radio, så får alle svar. Det sørger SUSS for, forteller Aishath. Hun rister på hodet som svar til spørsmålet om de får mange negative reaksjoner eller plagsomme henvendelser.

– Jeg skjønner at folk kan sette kaffen i halsen over noen av innslagene, men det skjer nesten aldri at vi får en reaksjon fra en «moralsk forarget» lytter. Jeg har heller ikke hatt noe trøbbel som privatperson med skrudde lyttere. Men så unngår vi da også å være private og superkule i programmet. Det er kompisrollen vi fyller.

Ikke sensasjonspreg

Aishath og Ruben tror programmets popularitet mye handler om at unge gjerne vil høre hva andre sier og mener, og at det er «deilig» å høre at du ikke er alene om dine spørsmål og tanker knyttet til sex.

– Men kanskje kan vi også takke andre mediers sensasjons- og prestasjonspreg i sine sexspalter for vår suksess, ler Aishath Afeef mens Ruben Steinum tilføyer:

– Når folk går lei, så tror jeg ikke det skyldes at det er for mye sexstoff i mediene. Det handler mer om hva slags fokus man har.

Powered by Labrador CMS