Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn. Foto: Kathrine Geard
Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn. Foto: Kathrine Geard

Skup-prisen til NRK Brennpunkt

TØNSBERG (Journalisten): Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn stakk av med den gjeveste prisen for Vest Tank-skandalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skandalen rundt tankanlegget i Sogn og Fjordane resulterte i Skup-prisen til Brennpunkt for programmet «Mitt skip er lastet med».

Vinnerne av Skup-prisen sier de fulgte sin nysgjerrighet.

Bakke og Knudssøn avslørte betenkelig tankfrakt av giftig avfall og svært dårlig bensin til afrikanske land og manglende kontroll fra myndighetenes side. Avsløringen kom i kjølvannet av en eksplosjon utenfor Gulen i Sogn og Fjordane i 2007.

Hadde en god følelse

– Vi er stolt av det vi har gjort og hadde en god følelse på forhånd. Men vi visste ikke om vi ville nå opp, sier Bakke til Journalisten.no.

– Dette er en av de største forurensingsskandalene i verden. Men vi ante ikke noe om dimensjonene på forhånd. Vi fulgte vår journalistiske nysgjerrighet da vi fikk vite at folk i Gulen ble syke og ville vite hva den mye omtalte lukten gikk ut på, sier Kjersti Knudssøn.

De to journalistene fra NRK Hordaland ble tildelt Skup-prisen også i 2005.

Internasjonalt samarbeid

Synnøve Bakken og Kjersti Knudssøn jobbet effektivt i seks måneder med årets vinnersak og følger fortsatt opp. Bakke forteller at NRK nå samarbeider med BBC, Al-Jazeera og medier i Estland om oppfølging av saken.

Konsekvensene av avsløringen har forgreininger til både England, Estland og afrikanske land.

– Saken kommer opp for domstoler i England til høsten, og det er en formidabel sak. Det største massesøksmålet i britisk historie er knyttet til denne saken, sier Bakke.

Begge to takket for god og avgjørende hjelp fra teknisk personale og egne sjefer.

Hyllet studenter

De to prisvinnerne var ikke bare opptatt av egen suksess, men synes det var morsomt at fem journaliststudenter fra Høgskolen i Volda fikk Skup-diplom.

– Til og med før de er ute i yrket for alvor, sier Bakke.

Også juryleder Thor Woje framhevet studentavisa Næravisa blant de 47 bidragene som ble innlevert av til sammen 98 journalister.

Begrunnelsen

Dette er juryens begrunnelse for årets Skup-pris:

«Mai 2007: En tank eksploderer og fire andre tanker brenner opp hos Vest Tank i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. I månedsvis etterpå preges hele området av en ubehagelig lukt. Folk føler seg syke. Ingen kan fortelle hva som var på tankene, men både Vest Tank og myndighetene er tydelige på at dette er helt ufarlig.

Nyhetens interesse er falt i mediene – men to journalister slår seg ikke til ro med ufarliggjøringen. De vil vite hva som befant seg i tankene og hvorfor folk er blitt syke. De vil vite hva Vest Tank egentlig drev med.»

Skup-diplom

Juryen delte også ut fem diplomer.

Fast & Fiks. Trond Sundnes og Gøran Skaalmo (Dagens Næringsliv)

Kulturprosjektet Innovata. Kristin Vidhammer, Peder Ottosen, Eirik Røe, Anders Myklebust, Monica Sæbø og Anita Lien (Næravisa)

Den forsvunne diamanten. Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson (Tiden Forlag og Dagens Næringsliv)

Avsløringen av Nakenprat. Anders Sooth Knutsen, Tora Håndlykken og Lars Håkon Grønning (VG).

Klimakvoter i gråsonen. Ingrid Bjørklund og Gøran Skaalmo (Dagens Næringsliv).

Powered by Labrador CMS