NTB sier opp Klar Tale-journalistene

De fire NTB-journalistene som har jobbet med lettlestavisen Klar Tale, er oppsagt. Vårt Lands overtakelse av avisen signeres trolig i begynnelsen av neste uke.

Publisert Sist oppdatert

1. januar overtar Mediehuset Vårt Land utgivelsen av Klar Tale etter at NTB har hatt oppdraget i 17 år. Egentlig var det lagt opp til kontraktsinngåelse mellom Stiftelsen Klar Tale og Mediehuset Vårt Land i dag, men sekretær for stiftelsens styre, Jan-Erik Andersen, sier at dette trolig blir utsatt til begynnelsen av neste uke på grunn av høstferien.

– Alt er klart. Det gjenstår bare rent praktiske ting, sier Andersen.

De fire NTB-journalistene som nå er oppsagt mener imidlertid at situasjonen er svært uavklart. Med bistand fra Norsk Journalistlag krever de å følge med Klar Tale over til Vårt Land. I tillegg hevder redaktør Tora Herud å ha en egen ansettelsesavtale med Stiftelsen Klar Tale, en avtale som stiftelsens styre påstår at de ikke har kjent til.

Dersom NJ og de ansatte ikke når fram med kravet om å få beholde jobben hos den nye utgiveren Vårt Land, bestrider de også oppsigelsene de har fått fra NTB. Advokat August Ringvold i NJ ønsker ikke å kommentere saken, men etter det Journalisten erfarer, kan det bli aktuelt at NJ reiser søksmål både mot NTB og Vårt Land.

Fire uten arbeid fra nyttår

Midt oppe i jusen har fire journalister i NTB fått såkalt «betinget oppsigelse» – betinget av at Klar Tale-kontrakten virkelig glipper for NTB og går til Vårt Land. Da står journalistene Kristin Steien Bratlie, Alexander Vestrum, Bodil Bakken og Silje-Karine Kikut Moen uten jobb på nyåret. Men de gir seg ikke.

– Vi er fortsatt innstilt på at vi skal følge med over til Vårt Land, og vi er veldig optimistiske, sier Kristin Steien Bratlie.

Hun understreker betydningen av den kompetansen på lettlestjournalistikk som er bygget opp i Klar Tale-redaksjonen gjennom mange år.

– Vi er ikke et særprodukt, men vi lager avis for folk med lesevansker og folk som ikke har lyst til å lese en avis. Dette er vår greie, og vi er veldig fokusert på det. Ingen av oss har søkt andre jobber, sier Silje-Karine Kikut Moen.

60.000 skilte de to anbyderne

De oppsagte journalistene stiller seg undrende til at stiftelsens styre valgte en ny leverandør. Det var kun to anbydere til oppdraget å utgi Klar Tale, og avstanden mellom Vårt Land og NTB var bare rundt 60.000 kroner, hevder de ansatte.

– En ting er at avstanden var så liten, men jeg mener det er viktigere at mens NTB i sitt anbud vil bruke 4,4 millioner kroner på redaksjonen, så bruker Vårt Land bare 3,1 millioner. Vårt Land har altså vunnet anbudet på at de skal bruke 1,3 millioner kroner mindre på redaksjonen. Hvordan kan da stiftelsens styre garantere at leserne får et bedre produkt, spør Steien Bratlie.

Styrelederen tilbakeviser

Styreleder Jørgen Lohne i stiftelsen ønsker ikke å gå inn i en diskusjon om enkeltheter i anbudene før kontrakten er undertegnet, men avviser at forskjellen er så liten som 50-60.000 kroner.

– Det er inngitt anbud med litt forskjellig sidetall, men når vi korrigerer for det, er det likevel en vesentlig forskjell i Vårt Lands favør. Ellers er jeg ikke i tvil om at Vårt Land er i stand til å levere et fullverdig journalistisk produkt innenfor det budsjettet de har satt opp, sier Lohne.

Powered by Labrador CMS