Ny debatt om søkbare skattelister

Datatilsynet liker ikke at nettaviser legger ut skattelister, og vil ha forskriftene til likningsloven endret. Men Nils Øy tror ikke Stortinget kommer til å endre syn.

Publisert Sist oppdatert

Datatilsynet vil kreve endringer i Finansdepartementets forskrifter til likningsloven. Tilsynet reagerer på at flere norske lokalaviser har lagt ut kommunens skattelister på nettavisene sine. På nettstedene til de store A-presseavisene kan man søke i skattelister fra hele landet. Selv om det ikke er noe nytt i år, reagerer Datatilsynet på det. En ny debatt om skattelistenes publisering med fokus på omfang og form blusser opp.

Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, tror ikke det vil komme en generell innstramming for pressens tilgang til og publisering av skattelistene.

- Det har vært oppe i Stortinget flere ganger de siste årene, og det har vært et klart flertall for at skattelistene skal være offentlige. Hvis de først skal være det, så blir det problematisk å si at man kun kan se på dem i et lukket rom med stengte vinduer, sier Øy og viser til at offentlige skattelister er vår eldste offentlighetspraksis. Øy tror ikke Stortinget vil gå en annen vei enn tidligere, selv om dem han kaller personvernfundamentalistene har fått mer ved til bålet.

Overdommer

- Har aviser provosert med å legge ut skattelistene på nett og gjøre dem søkbare?

- Etter mitt skjønn har de ikke det. Så kan det tenkes at tidligere journalist og nå leder av Datatilsynet, Georg Apenes, vil hevde at å legge ut skattelistene ikke er journalistikk. Fra min side vil jeg da si at Datatilsynet ikke skal være overdommer for hva som er journalistikk med det formål å hindre publisering i et land, der vi er i ferd med å endre Grunnlovens paragraf 100 for å utvide og forbedre situasjonen for ytringsfriheten.

Informasjonssjef Hege Njaa Rygh i Datatilsynet sier at det er interessant å diskutere hva som er journalistikk, men at Datatilsynet mener det ikke er deres oppgave.

Annet formål

Det er likningsloven som slår fast at skattelistene skal legges ut til offentlig ettersyn i tre uker og deretter er opplysningene offentlige etter offentlighetsloven. Det er Finansdepartementets forskrifter, som blant annet tar for seg masseutlevering, som Datatilsynet vil ha endret.

Personopplysningsloven regulerer bruk av personopplysninger. Generelt er personvernprinsippet slik at for å utlevere personopplysninger skal formålet være uttalt og klart. I paragraf 7 omtales blant annet journalistisk virksomhet, som grunn for å frigi opplysninger.

- Vi sier ikke at skattelistene ikke skal være offentlige. Vår bekymring er at formålet forandres ved at opplysningene kommer i registre man kan søke i. Man kan sette sammen opplysninger for eksempel for å bruke i markedsføring, sier Njaa Rygh.

Powered by Labrador CMS